Hlavní obsah

Nová cyklostezka kopíruje Baťův kanál, nabízí 80 kilometrů po rovince

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Moravě nemají rodiny s malými dětmi a nepříliš zdatní cyklisté zrovna na růžích ustláno. Jako v cyklistickém ráji se tedy budou cítit na nové cyklostezce, která vznikla na březích Baťova kanálu. V sobotu 24. dubna se slavnostně otevře veřejnosti, ale vyzkoušet si na ní svou fyzičku můžete už teď.

Článek

Cyklostezka u Baťova kanálu začíná v Kroměříži ve Zlínském kraji a vede až do Hodonína v kraji Jihomoravském. Ve Zlínském kraji již téměř na celé trase převládá asfaltový povrch.

Je maximálně bezpečná – položená mimo běžnou dopravu, jen mezi Kvasicemi a Bělovem musí cyklisté překonat kratší úsek po málo frekventované silnici.

I zde však má být brzo položen asfalt. Na území Jihomoravského kraje, které začíná mezi Uherským Ostrohem a Veselím nad Moravou, je zatím stezka více vedena po místních silnicích. Provoz je tu ale malý, takže cyklisty omezuje minimálně.

Cyklostezka je ideální nejen pro rodiny s dětmi a starší sportovce, ale třeba i in-line bruslaře či tělesně postižené, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Bezpečnost násobí fakt, že křížení silnic a železničních tratí je mimoúrovňové.

Bonusem je pak příjemný terén lemovaný stromy a keři a možnost četných zastávek v hospůdkách a přístavech, děti nadchne sledování lodí plavících se takřka na dosah ruky.

Navíc – pokud se přece jen při výšlapu unavíte, můžete se i s kolem nalodit na výletní loď a cestu zpět proklimbat v pohodlí paluby.

Najměte si hausbót

Vedle možnosti spojit výšlap s plavbou se nabízejí i další varianty. Pokud máte k dispozici více dnů, pronajměte si hausbót, naložte na něj rodinu a kolo a kombinujte plavbu s vyjížďkami po březích i do širšího okolí.

Z každého přístavu máte na výběr několik zajímavých cílů. Díky napojení stezky na další cykloturistické trasy se dá vyjíždět do Chřibů, Hostýnských vrchů i Bílých Karpat, které nabízejí náročnější terény. V Kroměříži vyrazte do Arcibiskupského zámku a zahrad, jediné památky ve Zlínském kraji zapsané na seznamu UNESCO.

Ze Starého Města je na dosah Archeoskanzen Modrá či Velehrad, kousek dál leží zámek Buchlovice a na kopci nad údolím se tyčí hrad Buchlov.

V Uherském Hradišti stojí za prohlídku historické centrum, v Kunovicích Letecké muzeum, níže třeba skanzen ve Strážnici či hodonínská zoo. Na páteřní cyklotrasu také navazuje i síť oblíbených Moravských vinařských stezek.

S pelotonem do Starého Města

Slavnostní otevření doprovodí 24. dubna celodenní program pro širokou veřejnost. Můžete být u toho. Z nejsevernějšího bodu, Kroměříže, vyjede v 9.15 hodin peloton mířící do Starého Města na Uherskohradišťsku, kde se v 15 hodin uskuteční slavnostní akt s přestřižením pásky.

Do pelotonu se můžete zapojit nebo ho opustit kdekoliv. Výprava bude zastavovat takřka v každém přístavu, kde bude pro cyklisty připraven program s živou hudbou i občerstvením.

Foto: Profimedia.cz

Kroměříž

Pokud dorazíte až do Starého Města, můžete si ještě zajet na prohlídku zdejšího Památníku Velké Moravy, který se v lednu po dvouleté rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. V tento den bude přístupný pro účastníky pelotonu zdarma a potkáte tu i průvodce v dobových kostýmech Slovanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám