Hlavní obsah

Nejmodernější zbraně se tvrz Bouda nedočkala

Novinky, Viktor Sliva

Návštěvníky procházející vlhkými podzemními chodbami tvrze Bouda znenadání překvapí rozměrná prostora, do níž shora proniká denní světlo. Mohutný betonový jícen, ústící na povrch, odolává již více než 80 let rozmarům počasí. Podle plánů prvorepublikového Ředitelství opevňovacích prací sem měla být instalována tehdy nejmodernější zbraň na obranu československého pohraničí – otočná výsuvná dělostřelecká věž.

Článek

Bouda, nejmenší stavebně dokončená tvrz pohraničního opevnění se nachází v nitru stejnojmenného kopce v lesním masivu nad obcemi Těchonín, Lichkov a Dolní Boříkovice, asi 5 km jihozápadně od města Králíky na Orlickoústecku. Vstupní objekt leží v úbočí odvráceném od státní hranice.

Vchod do podzemního labyrintu tak byl chráněn proti silnému útoku, který velení československé armády v těchto místech očekávalo. Území tehdy německého Kladska se totiž právě zde zařezává hluboko do nitra republiky a úspěšný postup útočících vojsk mohl znamenat rozdělení státu na dvě části.

Tvrz Bouda je dnes zpřístupněna pro veřejnost a návštěvníci si mohou prohlédnout většinu z bojových objektů, které jsou navzájem spojeny podzemními galeriemi o celkové délce 1,7 kilometru. Za několikanásobně zajištěným vstupním objektem se nacházejí rozměrné podzemní prostory, v nichž měla být umístěna kasárna, muniční sklady, technická a lékařská pracoviště a další zařízení nezbytná pro samostatný chod tvrze.

Spojovací podzemní chodby vedou k pěti objektům, kterými tvrz vystupuje na povrch. Vedle vstupu to dále jsou tři pěchotní sruby a dělostřelecký srub Horymír. A právě v něm měla být umístěna zmíněná dělostřelecká věž, jejíž mechanismus umožňoval otáčení do všech směrů a v případě nezbytnosti úplné zasunutí do betonového jícnu.

Výzbroj měly tvořit dvě deseticentimetrové houfnice vzor 38 s dostřelem téměř 12 kilometrů a rychlostí střelby 15 až 20 ran za minutu. Překotný politický vývoj na podzim roku 1938 však neumožnil dokončit konstrukci věží. Technikům plzeňské škodovky se podařilo rozpracovat pouze dva prototypy, které se staly kořistí okupantů.

Vzhled a umístění dělostřelecké věže v pevnosti Bouda ukazuje prostřednictvím počítačové animace 10. díl cyklu Pevnosti, který Česká televize vysílá 5. září ve 20.50 na Dvojce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám