Hlavní obsah

Návštěvníky Grabštejna čeká o sobotách večerní strašení

Chotyně

Návštěvníky hradu Grabštejn na Liberecku čeká o červencových sobotách večerní strašení. Při netradičních prohlídkách jim budou průvodci patronka hradu svatá Barbora a její společníci. Návštěvníky zavedou do časů dávno minulých a vtáhnou je do tajuplných příběhů, které se mezi zdmi hradu opravdu udály, řekl zdejší kastelán Jan Sedlák.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hrad Grabštejn

Článek

Poprvé se Grabštejn otevře návštěvníkům tuto sobotu od 20:00. Prohlídce bude předcházet varhanní koncert, který ve zdejší kapli sv. Barbory začíná o hodinu dříve.

"Skladbami starých mistrů se rozezní varhanní pozitiv z roku 1692, varhany se specifickým laděním, pro něž byly skladby starých mistrů napsány. Koncert na tomto nástroji je jedinečný tím, že na moderních nástrojích často tyto skladby ani nejdou zahrát, nebo nevyzní tak, jako na grabštejnských varhanách," poznamenal Sedlák. K unikátnímu nástroji usedne liberecký varhaník a zkušený pedagog Lukáš Trykar.

Ještě před 20 lety byl hrad nedaleko pohraničního Hrádku nad Nisou chátrající ruinou a hrozilo, že se promění ve zříceninu. První zmínky o něm pocházejí ze 13. století, svou současnou renesanční podobu získal po přestavbě o tři století později. Do roku 1989 působila na Grabštejně armáda, pak hrad pustl. Záchrana chátrající ruiny stála za posledních 20 let kolem 100 miliónů korun.

Kromě státu při jeho obnově pomohly i občanské iniciativy a podílel se na ní také Česko-německý fond budoucnosti. Téměř čtyři milióny, hlavně na obnovu zdejší kaple sv. Barbory a cenných varhan, se podařilo získat při benefičních koncertech, které pořádá sólista opery Národního divadla v Praze Luděk Vele. Letos se uskuteční už 21. ročník a návštěvníci se mohou těšit na Bizetovu Carmen, která se na hlavním nádvoří odehraje 24. srpna. V titulní roli se představí mezzosopranistka Kateřina Jalovcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám