Hlavní obsah

Máme největší muzeum nočníků na světě, říká majitel

Dvacet jedna let buduje rodina Sedláčkových sbírku historických nočníků a toalet. Jejich muzeum je podle Jana Sedláčka největší na světě. Nyní otvírá na nové adrese, expozice se přestěhovala do pražských Modřan.

Foto: Muzeum nočníků , Profimedia.cz

Muzeum se na nové adrese těší na první návštěvníky.

Článek

„Impulzem, proč jsme se začali zajímat o tuto část lidské hygieny, byla koupě historického objektu v Třebotově nedaleko Prahy, kde jsme objevili středověký prevét, záchod, který se budoval na hradech, tvrzích,“ vrací se zpět Sedláček. Pak mezi dárky, které si dávali k různým výročím, začaly převládat nočníky.

Ty daly základ nejdřív soukromé sbírce, později se Sedláčkovi rozhodli přiblížit tuto tabuizovanou, přitom každodenní potřebu veřejnosti. Muzeum sídlilo ve Vyšehradské ulici, potom v Michalské, a když Sedláčkovi koupili brownfield v Modřanech, vybudovali přístupný depozitář tam. Pro veřejnost v ulici V Potočkách poprvé otevřeli 3. července.

Hornické muzeum v Podkrušnohoří láká na světový unikát

Tipy na výlety

„Plánujeme, že otevřeme jednou za měsíc nebo pro skupiny minimálně desetičlenné na zavolání,“ vyprávěl Právu s tím, že prostor nyní nabízejí pro příměstské tábory.

Raritou je Napoleonův nočník

Sbírka zapsaná v České knize rekordů čítá 2572 předmětů. „Mezi rarity patří nočník Napoleona Bonaparta, nočník z Bílého domu, pro Titanic nebo čínského císaře,“ zve návštěvníky Sedláček, který nejen o sbírce, ale o vývoji této části lidské hygieny sepsal knihu.

„Zabýváme se i tím, že i dnes se odpadními vodami šíří látky, které do splaškové vody nepatří,“ upozornil. V muzeu nechybí ani zlatá toaleta, kopie té z newyorského Guggenheimova muzea, na které se zájemci můžou vyfotit. Nové exponáty získává na světových aukcích cenných předmětů z majetku velikánů. „Sny si plníme postupně,“ říká, má-li nějaký vysněný nočník.

„Měli jsme zájem získat nočník z kosmického programu, to je nejvyšší stupeň. Zatím se nám podařilo získat ten z lodi Sojuz, a byli jsme na Cape Canaveral, kde jsme si pořídili dokumentaci o tom, jak se celá lidská disciplína vyprazdňování děje ve stavu beztíže. I to se u nás můžou návštěvníci dozvědět,“ vypráví zakladatel muzea, původní profesí stavař, absolvent práv s doktorátem ze sociologie.

Vrchol Pusteven zdobí sochy šelem z písku

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám