Hlavní obsah

Ledové sochy opět zdobí vrchol Pusteven v Beskydech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustevny

Zhruba 40 tun ledu prošlo rukama sedmi sochařů, kteří tvoří na Pustevnách v Beskydech ledové sochy. Ty budou k vidění už od soboty. Letošní ročník akce zvané Ledové Pustevny má hned dvě témata: Znamení zvěrokruhu a Vesmír.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Pustevnách začíná v sobotu festival ledových sochVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Myslím, že letos mohou čekat návštěvníci Ledové Pustevny v celé kráse,“ ujistil ředitel resortu Pustevny Petr Lessy s tím, že sochy jsou na dvou místech. „Ve stanu pod běžeckým stanem uvidí lidé všech dvanáct znamení zvěrokruhu, a ve spodním stanu, který je v sedle Pusteven, uvidí vesmír,“ popsal.

Zatímco při tvorbě znamení zvěrokruhu měli sochaři jasně dané, co vytvoří, při přetváření ledu ve vesmírná díla měli volnou rukou. „Máme tady raketoplán, sondu, kosmonauty. Bude tu pes Lajka, coby průkopník v kosmonautice, a taky mimozemšťané,“ řekl Marian Maršálek, který tým sochařů vede. Dodal, že letošní počasí je pro tvorbu soch z ledových kvádrů ideální. „Protože pořád mrzne,“ vysvětlil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Díla vytvořilo sedm sochařů.

Podle Lessyho budou ledová díla na beskydském vrcholu do konce ledna. Ale ani pak určitě nezmizí jen tak.

„Sochy tu budou do té doby, než rozhodne příroda o jejich osudu,“ poukázal. Lessy upozornil, že lidé budou do stanů se sochami vstupovat po skupinkách o maximálně 20 lidech. „Musíme respektovat aktuální epidemická opatření, požadujeme, aby návštěvníci měli nasazenu ochranu dýchacích cest,“ doplnil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Letošními tématy jsou Znamení zvěrokruhu a Vesmír.

Ředitel resortu současně řekl, že vstup zdarma do stanů k ledovým sochám budou mít jen ti, co budou mít platnou vstupenku na lanovku. „Pokud přijedou na Pustevny z druhé strany a nevyužijí ten den lanovku, tak zaplatí 50 korun na osobu. Děti do 10 let budou mít vstup zdarma,“ uzavřel.

Největší ledový festival světa je kvůli covidu skoro bez návštěvníků

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám