Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si řemesla, projeďte se párou

Novinky, mšv

Vydejte se o víkendu na české hrady a zámky, kde se koná řada historických akcí. Kromě toho, že se setkáte s rytíři a kejklíři, budete mít možnost vyzkoušet si i tradiční řemesla. Vyrazit můžete také na výlet do přírody a přiblížit se můžete mimo jiné parním vlakem.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si s dětmi řemesla, například hrnčířství. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Výlet párou

Vydejte se v sobotu na výlet parním vlakem. Vyjíždí z nádraží v Braníku a pokračuje do stanice Sázava a následně Ledečko. Souprava projede pitoreskní krajinou takzvaného posázavského Pacifiku, zastavit se můžete v Sázavském klášteře, kde se koná pouť. Výletních cílů je ale samozřejmě víc. Další informace zde.

Prohlídka paláce

V pátek se koná den otevřených dveří v Hrzánském paláci, jedné z vládních budov. Návštěvníci si budou moci prohlédnout interiéry, ale také navštívit expozice Symboly republiky a Můj stát. Poslední komentovaná prohlídka objektu se bude konat od 16:00 hodin. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Rytířské slavnosti

Navštivte od pátku do soboty hrad Točník a přeneste se do středověku. Spatříte krále Václava IV. a jeho družinu. Pobaví vás rytířská klání, kejklíři, muzikanti nebo sokolníci. Nebude chybět ani kat a právo útrpné. Malí návštěvníci si budou moci zkusit ražbu mincí, výrobu pečetí nebo střelbu z luku a kuše. Další informace najdete zde.

Prokopská pouť

O víkendu proběhne v Příbrami Prokopská pouť, která se tematicky soustředí kolem horníků. Součástí programu jsou kostýmované průvody a dobové scénky, ale také různá kulturní vystoupení nebo staročeské trhy. Návštěvníci se budou rovněž moci svézt po nové trase důlního vláčku. Více zde.

Jihočeský kraj

Dětské prohlídky

Zajímavosti z historie zjistěte na Nových Hradech, kde se v pátek konají speciální dětské prohlídky. Hraběnka Terezie přivítá všechny malé návštěvníky a vysvětlí jim, jak se na hradě žilo v minulosti a jak svůj volný čas trávili šlechtici a šlechtičny. Prohlídky jsou v hodné pro děti do 10 let. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Historické slavnosti

Dvoudenní Trauttmansdorffské slavnosti se budou konat v pátek a sobotu v Horšovském Týně. Kromě historického tržiště nabídne akce také šermířské souboje, loutkovou pohádku nebo tvořivé dílny. V nich si budou moci zájemci vyzkoušet například výrobu svíček, pletení z proutí, navlékání korálků nebo práci písaře. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Procházka lázněmi

Na sobotu je naplánována další komentovaná procházka Kyselkou u Karlových Varů, v areálu někdejších lázní. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti o historii městečka, uvidí také, jak pokračuje jeho obnova. Na místo lze přijet motorovým vlakem z Karlových Varů, který vyjíždí v 9:30 hodin. Více informací zde.

Ústecký kraj

Výstava ptactva

Pokochejte se exotickým ptactvem na výstavě, která se koná v zámeckém skleníku v Libochovicích. Poznejte pestrobarevné obyvatele vzdálených koutů planety, z nichž mnozí patří mezi vzácné druhy. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Středověké dny

Vydejte se s dětmi do středověku, který o prodlouženém víkendu ožije na hradu Bezděz. Připravena jsou šermířská vystoupení, tanečníci, ale také trhy. Pro děti jsou navíc připraveny historicky laděné hry. Své řemeslo pak návštěvníkům předvede mistr kovář, který bude přímo před jejich zraky vyrábět drobné výrobky. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Svátky růží

Královny květin, růže, budou hrát hlavní roli během víkendové akce na opočenském zámku. Vyrazit můžete na prohlídku památky, interiéry budou provoněny bohatými dobovými vazbami z květin. Letošní ročník akce je věnován renesanci, protože renesanční je i samotný zámek. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Prázdninové pátky

Po celé prázdniny probíhá v Litomyšli festival pohádek a koncertů Toulcovy prázdninové pátky. Jak už název napovídá, každý pátek se mohou návštěvníci těšit na pohádky, tento týden to bude O Smolíčkovi. Po ní bude následovat koncert. Více z programu najdete zde.

Vysočina

Řemesla na hradě

O prodlouženém víkendu navštivte hrad Orlík nad Humpolcem, kde se koná další ročník středověkých slavností. Na malé i velké čeká především spousta řemesel, která si budou moci i sami vyzkoušet, připraveny jsou dětské hry, dílničky, divadlo, šerm, ale i zprovozněná hradní kuchyně. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Pouliční umění

Během pátku a soboty ožijí ulice Mikulova uměním – festivalem La Strada. Na několika místech ve městě se můžete těšit na nejrůznější umělecké performance, které pobaví návštěvníky všeho věku. Chybět nebude divadlo pro děti a mládež s pohádkovými představeními, dále také nový cirkus. Starší mohou navštívit vystoupení slam poetry. Program akce najdete zde.

Olomoucký kraj

Hradní pouť

Po celý prodloužený víkend se bude na hradu Helfštýn konat pouť. Stěžejním bodem programu bude historické tržiště, kde pořídíte nejrůznější rukodělné výrobky, ale také dobroty. Market doplní přehlídka tradičních lidových řemesel, z nichž mnohá si jistě budete moci vyzkoušet na vlastní pěst. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Hrnčířský den

Pátek ve Velkých Karlovicích bude patřit hrnčířům. Uvidíte, jak se tvoří keramika, připraveny jsou tvořivé dílničky pro děti přímo u řemeslníků. Součástí bude také vystoupení skupiny historického šermu, později také vernisáž výstavy o kulturním a historickém dědictví příhraničních regionů. Atmosféru dokreslí cimbálová muzika. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Cyrilometodějská pouť

Na Hrčavě se v pátek koná další ročník pouti Cyrila a Metoděje. Akce započne mší svatou, po ní bude následovat kulturní program doplněný o tržiště s nejrůznějším rukodělným zbožím. Těšit se můžete především na nejrůznější hudební vystoupení kapel z Čech i z Polska. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám