Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Upečte si sladké dobroty, vydejte se mezi rytíře

Novinky, mšv

Pomáhají vám děti rády v kuchyni? Pak s nimi o víkendu vyrazte do Těšan, kde si v rámci Cukrové soboty budou moci zkusit nejrůznější cukrářské aktivity a pečení. Tvořit, i když trochu jinak, se bude také v rámci Řemeslných dnů v Českém Švýcarsku. A samozřejmě nebude chybět nespočet historicky laděných akcí s rytířskými souboji, a to napříč Českem.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste s dětmi upéct nějakou sladkou dobrotu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výlet vlakem

Pokochat se krásou české krajiny budete moci v sobotu, kdy bude z Prahy vypraven speciální historický vlak. Vozy ze 40. let potáhne dieselová lokomotiva Karkulka, se kterou se budete moci vypravit Posázavím až na Kácovskou pouť. Nově vlak také zastavuje v Českém Šternberku, takže si můžete udělat výlet i na hrad. Odjíždí se dopoledne z pražského hlavního nádraží. Více informací zde.

Pohádkový víkend

Chvalský zámek ožije o víkendu pohádkami. Nenechte si ujít akci, která přinese množství zážitků, včetně speciálních prohlídek památky s Popelkou či Šípkovou Růženkou nebo na večerní prohlídky výstavy Umění loutek. Na pátek a sobotu je přichystáno také promítání v letním kině, které je pro děti zdarma. Těšit se můžete například na nového Hurvínka. Další informace zde.

Středočeský kraj

Životem Karla IV.

Chcete se dozvědět o patrně nejznámějším českém panovníkovi víc? Navštivte speciální scénické prohlídky na hradě Karlštejn, které vás provedou 62 lety života Karla IV. Akce má edukativní ráz, nepůjde ale o nudný výklad a návštěvníci se i pobaví. Prohlídky se konají v pátek a sobotu. Podrobnosti zde.

Dožínky ve skanzenu

Po sklizni přicházejí dožínky, slavnosti, které ohlašují konec žní. Jak taková tradice vypadá, se můžete podívat ve skanzenu v Kouřimi. Čeká vás dožínkový průvod, představí se ale také celá plejáda řemeslníků. Uvidíte, jak se zpracovává len, bude se péct chleba nebo se budou vyrábět ozdoby na dožínkový věnec. Pro děti jsou připraveny dílničky. Více zde.

Jihočeský kraj

Dobývání Tábora

Přeneste se do historie, konkrétně do roku 1648. Tábor zrovna dobývají Švédi. V Housově mlýně, který bude proměněn na historické ležení s krčmou a mučírnou, se setkáte s vojáky a mušketýry a s nadsázkou a fantazií si připomenete skutečné historické události. Těšit se můžete na vodní bitvu a další tematický program. Více zde.

Plzeňský kraj

Středověký den

Prožijte jeden den ve středověku na hradě Radyně. Poznejte, jak vypadal život ve středověku se všemi klady a zápory. Čekají vás dobové tržiště, šermířská vystoupení, ale také množství soutěží pro děti i dospělé. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet například hod sekyrami, boj na kladině a další. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Skřítkové a víly

Vyrazte na zámek Kynžvart prožít pohádkové dobrodružství. Vstupte do říše rusalek, vodníků a skřítků. Na kilometrové trase zámeckým parkem bude na návštěvníky čekat několik stanovišť, na nichž budou plnit rozmanité úkoly. Dokážete vylovit larvy z mraveniště nebo donést zrnka máku ke staré makovici? Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Řemeslné dny

Ukázky řemesel, exkurze, přednášky a mnoho dalšího. To vše čeká na návštěvníky na louce u Dolského mlýna v Českém Švýcarsku. V letošním roce se návštěvníci mohou těšit třeba na pečení v chlebové peci nebo na tavbu železné rudy. Své umění předvedou také hrnčíři či dráteníci, přičemž řadu řemesel a dalších aktivit bude možné vyzkoušet na vlastní pěst. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Zahradní slavnost

V sobotu se bude na zahradě Památníku K. H. Máchy v Doksech oslavovat. Zejména pro děti je připraven zábavný program, který čítá například výtvarnou dílnu a další tvůrčí workshopy, čeká vás také autogramiáda a beseda s autorkou dětských knih Andreou Popprovou, divadelní představení a o hudební vložku se postará flašinetář. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Archeologické dny

Staňte se na během víkendu archeology. Přijďte se do Archeoparku Všestary seznámit s tím, jak vypadal v pravěku život lovců mamutů. V rámci akce si budete moci vyzkoušet řadu aktivit, třeba rozdělávání ohně nebo výrobu kostěných nástrojů. Děti si budou moci vytvořit keramickou rituální sošku. Připravena je také filmová projekce k tématu a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Řemeslná sobota

V Městském muzeu Skuteč se v sobotu seznámíte s řemesly. Při práci uvidíte kameníky, ševce nebo kováře, v rámci tvůrčích dílniček si mnohé aktivity také sami vyzkoušíte. Dalším bodem programu budou komentované prohlídky, loutkové divadlo nebo jarmark, kde budete moci zakoupit už hotové rukodělné výrobky. Další informace zde.

Vysočina

Noční prohlídka

Přijďte se o víkendu příjemně bát. Navštivte strašidelný zámek Draxmoor, kde v noci ožívají strašidla a každý kout vás může překvapit. Vzhledem k charakteru prohlídky je akce věkově omezena, s malými dětmi se na ni proto nedostanete. A strašpytlové by také raději měli zůstat doma. Co vše vás na zámku čeká, se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Cukrová sobota

Sladký a voňavý program je na sobotu přichystán v Kovárně v Těšanech. V ní se budou péct dobroty, děti budou soutěžit a kuchtit a v rámci zábavných aktivit se dozvědí, jak se dříve pracovalo s potravinami, jak se z nich zhotovovalo pečivo a mnoho dalšího. V dílničce si děti zkusí vykrajovat perníčky, připravovat trdelníky nebo plést houstičky. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Do středověku

Prožít jeden den ve středověku budete moci v Hrubé Vodě. Čekají vás souboje, soutěže nebo i dílna, v níž se budou malovat štíty. Zájemci o tajemno se budou moci přijít pokochat alchymistickými pokusy, chybět nebude ani trh, kde budete moci ochutnat třeba placky pečené na ohni. Více zde.

Zlínský kraj

Templářské slavnosti

Atmosféru středověku budete moci prožít i během Templářských slavností ve Vsetíně. Kromě dobové hudby a vystoupení šermířských skupin je připravena také ohňová show, dospělí si budou moci pochutnat na guláši a dalším občerstvení. Podrobnosti o akci najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Bez palmového oleje

Ostravská zoo v sobotu v rámci Mezinárodního dne orangutanů přiblíží, jaké negativní dopady má pěstování palmy olejné na životní prostředí. V rámci naučné akce se proto dozvíte, jak zvířata trpí kvůli kácení deštných lesů, připraveny jsou doprovodné aktivity pro děti i dospělé. Více naleznete zde.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám