Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte tvůrčí dílny nebo festival hraček

Novinky, mšv

Víkendový program se ponese v duchu příprav na advent. Vánoce jsou přeci už za měsíc, a tak na řadě míst připravují tematické akce. Vyrazit můžete na tvůrčí dílny, kde si vyrobíte třeba adventní věnec. Nejen v Praze pak lze bezplatně navštívit Národní muzeum. Vyrazit můžete také na festival hraček.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi na tvořivou dílnu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Zdarma do muzea

Chcete se s dětmi pokochat krásnými prostory Národního muzea a jeho expozicemi? V rámci oslav 30. výročí sametové revoluce je vstup až do neděle zdarma. Můžete si prohlédnout třeba zásadní momenty české a československé historie nebo si projít úplně poprvé Spojovací chodbu mezi historickou a novou budovou muzea. Více informací zde.

Paleontologická dílna

Vypravte se o víkendu do Muzea pravěku Trilopark a skočte do hluboké minulosti, kdy se na území Česka pohybovaly často hrůzné bytosti, včetně dinosaurů.

Budete si moci projít stálou expozici, připraveny jsou ale především dílny, kde si s dětmi budete moci nabarvit lebku dinosaura nebo odkrýt kostru raptora v životní velikosti. Další informace naleznete zde.

Předvánoční jarmark

Vánoce se kvapem blíží a příští týden už je tu první advent. Nasajte sváteční atmosféru už tuto neděli během jarmarku, který se uskuteční na Ořechovce.

Pořídíte na něm nejrůznější ruční výrobky od tvůrců, třeba malovanou keramiku či drátované dekorace. S dětmi můžete zavítat také do dílen, kde si nějakou drobnost vyrobíte sami, ať už to bude přáníčko nebo vyřezávané dřevěné zvířátko. Podrobnosti zde.

Tipy na víkend: Nalaďte se na advent, vyrazte na festivaly

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Řemeslný trh

Pokud holdujete vkusným ručním výrobkům, vyrazte o víkendu do kláštera v Zaječově, kde budete moci načerpat inspiraci na vánoční dárečky. Na prodej budou výrobky z keramiky, čokolády, kromě toho adventní věnce či dekorace.

Pro návštěvníky, včetně dětí, bude navíc připraveno několik workshopů, kde si budou moci některé ruční práce vyzkoušet. Více najdete zde.

Vánoční prohlídky

Vánoce jsou tu už za měsíc. Pokud se na ně chcete nenásilně naladit, vyrazte o víkendu na zámek Žleby, kde se uskuteční prohlídky nazdobených sálů. Kromě historie samotné památky se dozvíte o různých svátečních zvycích, součástí bude i návštěva provoněné zámecké kuchyně, kde se setkáte i s anděly. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Šermířská vystoupení

Přeneste se o víkendu do minulosti. V Housově mlýně se od pátku do neděle koná Festival historických bojovníků, kde vám desítky aktérů ukážou, jak dokonale ovládají zbraně. Součástí jsou také soutěže v šermířských choreografiích nebo přednášky. Zájemci si mohou také projít filmovou zbrojnici, zkusit si zbroj nebo něco zakousnout v historické krčmě. Více zde.

Plzeňský kraj

V krizových situacích

Až do konce roku je v kreativní zóně plzeňského prostoru Depo2015 otevřena interaktivní expozice, která zejména nejmladší návštěvníky seznámí s tím, jak se chovat v krizových situacích.

Dozvíte se, co dělat, pokud se ocitnete například uprostřed dopravní nehody. Děti si budou moci také postavit vlastní dopravní prostředek v rámci tvořivé dílny. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Podzimní jarmark

Přijďte se pokochat krásnými řemeslně zpracovanými výrobky. Navštivte podzimní jarmark, který se v sobotu uskuteční v areálu BeachCamp v Nové Roli. Čeká vás celá řada rukodělných výrobků, kromě toho se můžete také těšit na ukázky paličkování či cínování šperků, a třeba si budete moci i některou z technik sami vyzkoušet. Více informací zde.

Ústecký kraj

Loutkové divadlo

Víkendy, obzvlášť ty podzimní a zimní, si říkají o pohádku. Pokud na ni nechcete koukat jen v televizi, vyrazte v sobotu na děčínský zámek, kde se uskuteční další loutkové představení z cyklu Sváťovo dividlo. Tentokrát je na programu pohádka Kašpárek a hodná víla Jarmilka. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Rodinný festival

V sobotu se v Jablonci nad Nisou uskuteční festival, který je takříkajíc vhodný pro děti do sta let. Jde o rodinnou akci plnou divadla, hudby i tance. Těšit se proto můžete na různá představení, třeba O Slepičce a Kohoutkovi, hudební vystoupení a mnoho dalšího. Program naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy

Ještě o tomto víkendu můžete navštívit areál barokního hospitalu Kuks a naladit se na nadcházející svátky. Během vánočních trhů na vás čeká více než stovka stánků českých řemeslníků, kteří představí své zboží, včetně typicky vánočního sortimentu.

Děti se mohou těšit na ukázky řemesel nebo představení lidového loutkáře. Další informace zde.

Pardubický kraj

Festival her a hraček

Přijďte si vyzkoušet obvyklé i neobvyklé aktivity na pardubický Festival her a hraček, který se uskuteční od pátku do soboty. K vidění budou nejrůznější stavebnice, modely, hlavolamy...

Zkrátka hry, které pobaví, ale třeba i potrápí mozkové závity. Součástí budou také tvořivé dílny. Více najdete zde.

Vysočina

Život včel

Poznejte, jak velký význam mají včely pro veškerý život na planetě. Seznamte se s tímto pozoruhodným hmyzem na zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde je mu věnována interaktivní výstava.

Děti budou moci proniknout do světa včel prakticky všemi smysly, samy se totiž stanou právě narozenou včelou, která se vydá na cestu poznání, na jejímž konci zachrání královnu. Podrobnosti o expozici najdete zde.

Jihomoravský kraj

Čertovský průvod

Mikuláš s anděly a čerty bude chodit až za pár týdnů, ale už v sobotu si můžete užít pekelnou podívanou v Židlochovicích. Městem totiž projdou krampusové, strašidla z alpského folkloru, která jsou ekvivalentem českého čerta. Můžete se těšit na desítky děsivých strašáků, ohňové efekty a další. Před akcí se uskuteční také adventní jarmark. Více zde.

Olomoucký kraj

Adventní čas

Vyrazte v neděli do Pradědova dětského muzea v Bludově. Advent sice začíná až příští týden, ale už teď se na něj budete moci náležitě připravit. Budou se totiž vyrábět adventní věnce z různých přírodních materiálů. Také následující týdny se budete moci těšit na tvořivé dílny, v nichž se budou vyrábět vánoční dárečky. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Advent v zoo

S týdenním předstihem se bude advent slavit také ve zlínské zoo. Návštěvníci si budou moci v rámci víkendové akce vyrobit adventní věnec, nazdobit perníčky nebo jen nasát sváteční atmosféru.

Vyrábět nebudou moci jen děti, ale také dospělí. Návštěva dílen je bezplatná, jen za adventní věnce bude vybírán poplatek sto korun. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Jedovatá příroda

Příroda umí být stejně fascinující, jako nebezpečná. Přesvědčit se o tom můžete během výstavy ve Frýdku-Místku, která představí jedovaté rostliny, živočichy a houby, na které můžete v lese, louce i v parku narazit, ale kterým byste se měli vyhnout. Dozvíte se také o různých druzích jedu a jejich vlivu na člověka. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám