Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte Kinematovlak nebo indiánskou vesničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny se pomaličku blíží svému konci, ale stále ještě dětem nabízejí dva týdny bezstarostné zábavy. Víkendový program není výjimkou. Své potomky můžete vzít například na promítání do Kinematovlaku do Horní Plané, na čarohraní do Dětenic, výstavu historických kočárků nebo také na indiánskou show do vesničky Rosehill.

Foto: archiv Rosehill

Indiánská vesnička Rosehill

Článek
Praha

Festival nového cirkusu a divadla

Letní Letná 2014 nabídne představení a aktivity pro děti. Od neděle do 2. září zjistíte, co je na světové i domácí scéně nového. Program začne velkolepým průvodem. Hlavní festivalové městečko s cirkusovými stany a občerstvením najdete v Letenských sadech. Program doplní kabarety, koncerty, výtvarné dílny a čítárna. Více zde.

Pohádkový svět v Museu Kampa

Autor oblíbených českých večerníčků výtvarník Zdeněk Smetana představuje své nejznámější pohádkové bytosti Křemílka a Vochomůrku, Rákosníčka či Malou čarodějnici v Museu Kampa. Výstava je otevřena denně od 10:00 do 18:00 a její součástí jsou také díla s dětskými motivy. Více hledejte zde.

Do zoo za orangutany

Mezinárodní den orangutanů přijďte v sobotu mezi 10:00 a 16:00 oslavit společně se svými ratolestmi do Zoo Praha. Dozvíte se, jaká ohrožení na tyto tvory číhají a jak jim lidé mohou pomoci. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Středověká bitva Rogar v Brdečném

Osmý ročník raně středověké bitvy, letos s podtitulem Boj o Hedeby, proběhne o víkendu nedaleko Neveklova na Benešovsku. Uvidíte dobové ležení válečníků, rekonstrukci pohanského obřadiště, vyzkoušíte si zbraně válečníků. Zhlédnete ukázky starého vikinského bojového sportu, boje na volské kůži, zkusíte hod kopím a vikingské hry, navštívíte tržiště. Více zde.

Lety nad Blaníkem

Sobotní letecké akrobacie lákají návštěvníky na Farmu Blaník. Tradiční srpnová akce zve na let horkovzdušným balónem, seskok parašutistů i lety vrtulníkem. Bližší informace k programu naleznete zde.

Veselý den s klauny v Ostré

Sobota bude v zahradách Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem plná veselých klaunů a žonglérů s bublinovou show. Děti pobaví mezi 10:00 a 18:00 také kejklíř a divadlo, zkusí si starobylá řemesla a ochutnají různé dobroty. Do programu nahlédněte zde.

Jihomoravský kraj

Bítovská hradní pouť

Hrad Bítov nedaleko Vranovské přehrady bude o víkendu hostit historický jarmark s hrami a soutěžemi. Ten doplní například divadelní představení pro děti i dílna. Bližší informace se dočtete zde.

Den Brna

Víkend se v Brně ponese ve znamení oslav obrany města před švédskými vojsky za třicetileté války. Na náměstí Svobody vyroste v pátek a v sobotu dobový jarmark a vojenské ležení. Připraveny budou kostýmované průvody, salvy i rekonstrukce bitvy. Labyrint pod Zelným trhem nabídne v pátek noční prohlídky. Sobotní den zakončí barokní ohňostroj. Podrobný harmonogram akce naleznete zde.

Jihočeský kraj

Plachtařské mistrovství v Hosíně

Do 23. srpna probíhá na letišti u Českých Budějovic Plachtařské mistrovství ČR. Každý den je stanovena sportovní úloha pro závodníky. Na start i dolet se můžete přijít podívat. O víkendu bude navíc připravený zábavný program vždy od 10:00 do 16:00. Těšit se můžete na ukázky letů, fotbalovou arénu, skákací hrad, vozítka Segway a elektrické koloběžky. Více hledejte zde.

Kinematovlak s výstavou fotografií

Kinematovlak Českých drah veze putovní výstavu snímků z českokrumlovského Fotoateliéru Seidel do Horní Plané. V upraveném vagónu zhlédnete dokument Včely letěly krásně. Děti zabaví promítání večerníčků a herna na kolejích. Více zde.

Královéhradecký kraj

Letní čarohraní v Dětenicích

O víkendu se vždy od 10:00 do 18:00 zaplní zámek Dětenice magickými věcmi. Budou připraveny přednášky i spousta prodejních stánků. Vystoupí Heidi Janků, Ladislav Kerndl či kouzelník Magic Alex. Rytířské klání na koních předvede Ordo Kromen. Děti zabaví divadelní představení s Michaelou Dolinovou, překážková dráha s králíčkem a tvůrčí dílny. Více čtěte zde.

Zámecké posvícení v Hrádku u Nechanic

O víkendu přijede na zámek hraběcí rodina se služebnictvem. Návštěvníky provede po zámku po oba dny od 9:00 do 12:00 a následně mezi 12:30 a 17:00. V sobotu budou připraveny ještě noční prohlídky od 21:45 do půlnoci. Na nádvoří zámku si navíc užijete řemeslný jarmark, dále bude připraveno posvícenské vaření, divadlo, ohňové představení a noční prohlídky. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Setkání železnic v Rosicích nad Labem

Setkání parkových, zahradních a modelových železnic proběhne o víkendu u Musea v bývalé vodárně. Mezi 10:00 a 17:00 bude připravená jízda historickými vozidly, výstava historických strojů a vozidel i výstava hraček. Dvakrát denně se také svezete historickým vlakem do Pardubic. Veškeré informace naleznete zde.

Letní dětská herna v Litomyšli

Pro všechny hravé návštěvníky je po celé léto v Regionálním muzeu v Litomyšli otevřena dětská herna. Navštívit ji lze v oblíbeném muzejním domečku. Malí návštěvníci si složí puzzle nebo třeba oblečou panenky. Přijďte od 9:00 do 12:00 nebo mezi 13:00 a 17:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Letní slavnost Aše

Ašské slavnosti letos potrvají tři dny. Začnou v pátek v Sadech Míru, pokračovat budou v Kynologickém areálu, v Muzeu na Poštovním náměstí a skončí divadelním představením v malém sále AKS. Hlavní program vypukne v sobotu ve sportovním areálu na vrchu Háj. Od 9:00 až do noci si užijete spoustu vystoupení, dětský program a uslyšíte Portless nebo Anetu Langerovou. Zábava skončí v neděli v Sadech Míru Parkem zážitků. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Slavnosti na Farmě Nový Dvůr

Ministerstvo zemědělství připravilo letos již třetí Farmářskou slavnost pro rodiny s dětmi. Uskuteční se v sobotu u Sosnové na Českolipsku na Farmě Nový Dvůr. Od 10:00 do 16:00 si prohlédnete areál farmy, děti zabaví program v podobě her, kvízů a dalších aktivit. Pro rodiče bude připraven farmářský trh. K nakupování návštěvníkům zahrají Staročeští heligonkáři. Více se dočtete zde.

Návrat do středověku

Hrad Trosky zve na sobotní večerní a noční program Návrat do středověku. Program od 20:00 do 21:30 nabídne divadlo, šerm, ohňovou show a také překvapení. Na hrad můžete přijít od 18:00 do 23:30. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Pekařovská pouť u Velkých Losin

Třídenní pouť nabídne bohatý kulturní program v Pekařově, Hanušovicích a ve Velkých Losinách. Součástí akce bude páteční Mezinárodní setkání flašinetářů. Hlavní program se soustředí v sobotu do Pekařova a přinese Mši svatou, vystoupení, lidová řemesla a historické kroje. Pro děti bude připravena skautská pouť a loutkové divadlo. Pouť bude zakončena v neděli v Ruční papírně ve Velkých Losinách vystoupením flašinetářů. Více zde.

Kojetínské hody

Kojetín na Přerovsku pořádá od pátku do neděle tradiční hody. Proběhnou po celém městě a přinesou festival místních kapel, hasičské závody, setkání harmonikářů, přehlídku národopisných souborů, krojovaný průvod, koncerty i výstavy. Na trase Kroměříž – Kojetín – Tovačov budou vypraveny zvláštní vlaky. Více čtete zde.

Moravskoslezský kraj

Baškohrátky u Frýdku-Místku

U přehrady Baška bude v sobotu připravený den plný zábavy, sportu, hudby a legrace. Vypukne zde 8. soutěžní přehlídka netradičních plavidel. Od 10:00 bude v provozu adrenalinová dráha. Děti zabaví soutěže a nafukovací atrakce. Do nočních hodin pak budou hrát pod širým nebem kapely. Bližší informace se dozvíte zde.

Výročí Československého Pony Expressu

Letos slaví Pony Express v Suchdole nad Odrou 30 let, proto se uskuteční v sobotu od 12:00 slavnostní hvězdicový dojezd všech zúčastněných států. Do rekreačního areálu Sokolák dorazí jezdci a šerifové ze Slovenska, Polska, Německa, Holandska a hosté z USA. Westernová show bude probíhat až do půlnoci, večer bude završen country bálem s ohňostrojem. Veškeré informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Výstava kočárků v Přešticích

Nejkrásnější ze všech dárků dává život do kočárku — tak se jmenuje výstava, která představí kočárky pro děti a panenky z 19. a 20. století. V Domě historie Přešticka uvidíte také oblečení pro kojence i batolata. Děti si mohou povozit kočárek z 60. let a zavinout panenku do plen a peřinky s povijanem. O víkendu přijďte od 14:00 do 17:00. Obrázky z expozice si prohlédněte zde.

Rytíři na hradě Klenová

Hrad Klenová u Klatov pořádá v sobotu středověký den. Od 13:00 do 18:00 nabídne šermířská vystoupení, jarmark, středověké táborové ležení, sokolníka i doprovodný program pro děti. Více informací hledejte zde.

Ústecký kraj

Indiánská show v Růžové

V sobotu se děti seznámí se světem prérijních indiánů díky komentované prohlídce a indiánské show ve vesničce Rosehill. Děti mezi 14:00 a 16:00 poznají písně a tance původních obyvatel Severní Ameriky, zkusí si lukostřelbu nebo hod tomahawkem. Více čtěte zde.

Úštěcký jarmark

Centrum Ústěka ožije v sobotu řemeslníky, dobovými prodejci a postavami v rozličných historických kostýmech. Dobové tržiště se zaplní řemesly, od 9:00 do 22:00 bude připravený program na několika scénách, den zakončí večerní vystoupení před kostelem s ohňostrojem Magistra Kellyho. Více hledejte zde.

Vysočina

Dětské závody v Novém Městě na Moravě

Sedmý závod seriálu Bikeclinic Cup ve Vysočina areně zve děti ve věku od jednoho roku do 16 let. V sobotu budou k dispozici dva závodní okruhy. Proběhne jízda zručnosti, taneční lekce hip hopu, řádit se bude na skákacím hradě či trampolínách a relaxovat v odpočinkových zónách. Více se dočtete zde.

Zlínský kraj

Zámecké dožínky v Lešné

Letní slavnost plná lidových zvyků proběhne v sobotu v parku zámku Lešná. Od 14:00 se zde představí Valašský soubor písní a tanců Bača. Uvidíte krojovaný průvod, historické zámecké pokoje a výstavy v zámku. Více naleznete zde.

Závod dračích lodí v Novém Hrozenkově

Valašský závod Balatonská saň na desetimístných dračích lodích odstartuje v sobotu na jezeře Balaton. Rozjížďky, semifinálové a finálové jízdy se pojedou mezi 13:00 a 17:00 ve dvou kategoriích. Více hledejte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám