Hlavní obsah

Hradozámek Frýdlant připravil na novou sezonu velkou změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradozámecký areál Frýdlantu postavený na mohutném čedičovém výlevu je nádhernou ukázkou spojení gotického hradu s renesančním zámkem. Tvoří ho Dolní zámek zdobený sgrafity, který obklopuje švédské opevnění, z něhož vede Rytířská cesta Horní branou do hradu. Nejstarší částí areálu je čtyřicetimetrová věž Indica.

Foto: archiv NPÚ

Státní hrad a zámek Frýdlant, založen byl pravděpodobně ve 13. století, renesančně rozšířen v 16. století.

Článek

Prohlídka nabízí přes 50 místností, na jeden zátah toho je více než dost. Komplex byl jako první středoevropská památka zpřístupněn již v roce 1801.

Mezi mnoha majiteli byl i vévoda Albrecht z Valdštejna, používající titul vévody frýdlantského. Panství získal po Bílé hoře za věrné služby císaři. Po jeho zavraždění v Chebu Frýdlant dostal za odměnu jeden z iniciátorů vraždy Matyáš Gallas.

Foto: archiv NPÚ

Oblíbený dětský pokojík

Objekt nyní vstupuje po 32 letech, kdy na jedné z nejvýznačnějších historických památek působila Jana Pavlíková, do nové etapy. Kastelánem se stává dřívější dlouholetý správce na Hrubém Rohozci a dalších památkách Jiří Holub. Zvítězil ve výběrovém řízení nejen svými zkušenostmi, ale také vizí, kam frýdlantský komplex směřovat.

Foto: archiv NPÚ

V kuchyni se vše blyští.

Buď zámek, nebo hrad

„Na sezonu chystáme s kolegy velkou změnu – stávající prohlídkovou trasu, která se historicky řadila k těm nejdelším, rozdělíme na trasu věnující se hradu a na trasu věnující se zámku. Byť byl Frýdlant prohlídkou, která spojovala hrad i zámek, až legendární, domnívám se, že musíme akceptovat požadavky současného návštěvníka a dát mu na výběr, zda ho láká více expozice hradní, či zámecká. Milovníci historie navštíví jistě trasy obě,” uvádí svůj první počin nový kastelán.

Foto: archiv NPÚ

Zámecká komnata, jedna z více než 50 prohlídkových místností

Novinek bude na Frýdlantu více, ty chce Jiří Holub představit až se zahájením sezony v dubnu.

Zviditelnila památkovou ikonu severu

„Frýdlantský hrad a zámek je jednou z ikon severu. Za působení paní Pavlíkové došlo k celkové obnově hradu a věže konzervační metodou, reinstalaci prohlídkové trasy na zámku i hradu včetně obnovy původních výmaleb,” hodnotí uplynulé roky Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově.

Foto: archiv NPÚ

Zámecká zbrojnice

„V nedávné době také paní kastelánka ve spolupráci s kolegy z Územního odborného pracoviště v Liberci instalovala novou výstavu Frýdlantský poklad obsahující nálezy ze Zámeckého rybníka. Právě ten byl za jejího působení celkově revitalizován, podobně jako i zámecký park,“ doplnil Miloš Kadlec.

Frýdlant si oblíbili filmaři, hlavně tvůrci pohádek, poslední byla vánoční Jak si nevzít princeznu.

Od Tří králů na tři zámky: Sychrov, Zákupy a Slatiňany zvou na celoroční prohlídky

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám