Hlavní obsah

Od Tří králů na tři zámky: Sychrov, Zákupy a Slatiňany zvou na celoroční prohlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima většinou zavírá brány historických objektů, přesto některé od čtvrtka 6. ledna začínají vítat ve „dvojkovém“ roce návštěvníky.

Foto: NPÚ

Zámek Sychrov

Článek

„U příležitosti svátku Tří králů zpřístupňuje Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově tři objekty ve své správě – na Liberecku ikonický Sychrov, spjatý s rodem Rohanů, a také perlu mezi zámky, císařský zámek Zákupy na Českolipsku,” informovala vedoucí kanceláře ředitele a tisková mluvčí Lucie Bidlasová.

„Na Pardubicku je zpřístupněný zámek Slatiňany, který prošel rozsáhlou stavební obnovou. Zahrnovala také vybudování speciální zimní trasy v přízemí zámku, která se veřejnosti po covidových opatřeních představuje v plné kráse až nyní,“ doplnila mluvčí.

Foto: NPÚ

Zámek Zákupy

Na Sychrově nabízejí k prohlídce trasy Novogotický klenot Rohanů a Zlatý poklad. Zákupský zámek nabízí Zimní trasu a zrekonstruované Slatiňany Zimní pohádkovou trasu.

„Zámek Zákupy zažívá svou první sezónu, kdy se připojil k hrstce památkových objektů, které je možné navštívit celoročně. Zimní prohlídková trasa zahrnuje více než patnáct místností, mezi kterými nechybí ani zámecká kaple proslavená sňatkem následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové. V rámci zimního okruhu návštěvníci uvidí i raritu zákupského zámku - nejstarší dochovaný osobní výtah v České republice,” uvedl kastelán Vladimír Tregl.

Procházky kolem zámků

Do zámeckého parku na Sychrově se z technických důvodů nedostanete, lze se ale projít oborou, která je pro procházku na čerstvém vzduchu ideální. Projít se je možné rovněž v Zákupech.

Hrad Valdštejn v Českém ráji bude mimořádně otevřený tento i příští víkend

Cestování

Vše o Slatiňanech

Pokud se chcete o Slatiňanech dozvědět co nejvíce informací, vhodným tipem může být monografie od kastelána zámku ing. Jaroslava Bušty, kterou připravil se svými kolegy jako rozšířené vydání z roku 2015. Vydal ji na sklonku minulého roku. Zachycuje historii panství a v medailoncích představuje nejvýznamnější členy rodu Auerspergů, kteří slatiňanský zámek vlastnili. Obsahuje již poznatky a fotografie po obnově zámku, zahrady i parku včetně dětského hospodářství.

Foto: NPÚ

Zámek Slatiňany

Jak mají otevřeno

Zámek Sychrov: pondělí–pátek; prohlídky probíhají vždy od 10, 12 a 14 hodin, pokladna otevřena pouze 15 minut před začátkem prohlídky; sobota–neděle: prohlídky hlavního okruhu v 10:15, 11:30, 12:45, 14:00, pokladna otevřena od 10 do 14 hodin.

Zámek Zákupy: 6. 1. – 31. 3.: otevřeno od úterý do neděle – začátky prohlídek vždy v 11 a ve 13 hodin.

Zámek Slatiňany: 6. 1. – 31. 3.: otevřeno od čtvrtka do soboty – začátky prohlídek vždy v 10, 13 a 15 hodin, v sobotu navíc prohlídka i v 11:30, pokladna otevřena vždy 15 minut před začátkem prohlídky.

Helfštýn po pandemické odmlce chystá na sobotu tradiční novoroční výstup

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám