Hlavní obsah

Hrad Buchlov ukrývá mumii a lípu, která roste kořeny vzhůru

Novinky, Martina Žáčková

Snad každý hrad má svou bílou paní, s níž je spojována dramatická historka z dávné historie. Hrad Buchlov má ještě něco navíc: tajuplný strom, který prý roste kořeny vzhůru. A nejen to. Zdi hradu ukrývají také pravou egyptskou mumii a v těchto dnech i Čertovu zahrádku.

Článek

Buchlov, tyčící se majestátně nad údolím řeky Moravy na Slovácku, pochází z 13. století a je jedním z nejstarších a nejzachovalejších hradů u nás. Při prohlídce vedou první kroky návštěvníků na terasu vedle vzrostlého, asi čtyři sta let starého stromu, kterému se říká Lípa neviny. Pojí se k němu dávný příběh o nespravedlivém soudu nad jistým Janem Vlčkem, osobním zbrojnošem hradního pána Jindřicha Prakšického ze Zástřizl.

Jeho družina jednou v lese pronásledovala pytláka. Tomu se podařilo prchnout, byl v něm ale poznán Vlčkův přítel a pán proto pojal podezření, že ho Vlček nechal utéct schválně. Marně mladý muž přísahal, že je nevinný – soudní tribunál ho odsoudil za zradu a vynesl ortel smrti.

Těsně před popravou Vlček požádal o splnění posledního přání: vyhrabe ze země malou lípu, zasadí ji kořeny vzhůru, a pokud se do jara zazelená, je to důkaz jeho neviny.

Soudce prý zviklala Vlčkova jistota natolik, že se opravdu rozhodli počkat s popravou.

Ke všeobecnému údivu se lípa na jaře zazelenala. Vlček byl osvobozen a hradní pán ho bohatě odškodnil. I když historka působí neuvěřitelně, sami se při návštěvě Buchlova můžete přesvědčit, že tvar větví staré lípy opravdu více než korunu připomíná kořeny. Přestože je lípa stará již několik staletí, odborníci žasnou, jak je stále zdravá a plná života.

Mumie vyzařuje negativní energii

Lípa neviny ovšem není jedinou zvláštností Buchlova. Poněkud překvapivě působí v hradním prostředí egyptologická sbírka s originálním sarkofágem a mumií vyššího státního úředníka Nefersobeka.

Mumii starou dva tisíce let z Alexandrie v roce 1828 přivezl Josef Wratislav z Mitrovic jako svatební dar sestře. Před lety psychotronici konstatovali, že mumie vyzařuje negativní energii. Říká se, že její duše asi na chladném hradě nenachází klid.

Paní Hildegarda zvěstuje pohromy

Právě v místnosti, kde je uložena mumie, se také zjevuje buchlovská černá paní Hildegarda. Podle pověstí zvěstuje neštěstí a pohromy. V noci prý vychází z temného výklenku u mumie a vylétá ven oknem z věže.

A aby toho tajemna nebylo málo, ještě do konce října si můžete prohlédnout výstavu Magie, okultismus a zednářství na Buchlově, která je součástí prohlídkové trasy. Ukazuje desítky starých knih a nalezených talismanů, amuletů a dalších předmětů sloužících k seancím a obřadům. To vše naznačuje, že poslední hradní pány z rodu Berchtoldů velmi zajímalo vše kolem magických praktik. Nakolik se jim oddávali, ovšem není zcela jasné.

Foto: TJ, Právo

Tip na zajímavou akci

Do konce října si na hradě můžete prohlédnout výstavu Magie, okultismus a zednářství na Buchlově. Mimořádně se hrad otevře v závěru roku, 26. prosince na Štěpána. Zažít tu můžete zabijačku a živý betlém. 

Reklama

Související témata:

Související články

Podkarpatská Rus: tvrdý život, tvrdý alkohol

Tvrdý život a tvrdý alkohol – těmito slovy lze asi nejjednodušeji popsat život na někdejší Podkarpatské Rusi, nynějším Zakarpatsku. Tak to bylo za časů Nikoly...

Do Kryštofova Údolí za krásami podzimu

Dlouhé údolí podle potoka Rokytky, od velkého viaduktu až ke kostelu a trafostaničnímu vesnickému orloji, je zvláště v barevných podzimních barvách velmi...

Výběr článků

Načítám