Hlavní obsah

Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc připomene venkov

Český a moravský venkov bude připomínat hlavní expozice jubilejního 20. ročníku podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Výstavy se od 1. do 4. října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 153 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Veletrh Flora Olomouc se pravidelně těší velké zájmu návštěvníků.

Článek

„V hlavní expozici našeho největšího pavilonu A se návštěvníci vydají do prostoru připomínajícího český a moravský venkov, který bude zaplněn špičkovým ovocem a zeleninou od nejlepších tuzemských pěstitelů," uvedl tento týden ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř. Hlavní expozice bude věnována také cyklistice a cyklostezkám, podrobnosti vedení zatím tají.

„Hlavní expozice bude mít sice motto Na kole mezi zahradami, ale cyklisty do ní z pochopitelných důvodů nebudeme pouštět," podotkl mluvčí Výstaviště Flora Adam Fritscher. V hlavní expozici budou aranžmá z lilií či jiřin, které doplní výstava odrůd chryzantém, vřesů a bramboříků. K vidění budou odrůdy dýní či ukázky floristických vazeb s podzimní tématikou.

Přístavba pavilonu A bude patřit Českému zahrádkářskému svazu, který návštěvníkům představí ovoce a zeleninu i vína. Vystaveny budou také houby a součástí expozice bude mykologická poradna.

Rozkvetou i památky

Festival gastronomie a nápojů Olima, jehož se zúčastní na 60 producentů potravin z Česka a Slovenska, nabídne například Dny moravských vín, degustace či kuchařské a cukrářské soutěže. Nedílnou součástí festivalu Olima je 12. ročník soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt.

Letos bylo do soutěže přihlášeno 361 vzorků a výsledky budou vyhlášeny v sobotu 3. října. Mezi vzorky převládaly pálenky z jablek, švestek a hrušek. Nechyběly ani destiláty z banánu, angreštu, citronů či z kaki churmy, což je ovoce ebenovitého stromu tomelu japonského.

Podzimních zahradnických trhů se na začátku října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 146 prodejců. Souběžně s podzimní výstavou Flora bude květinami vyzdobeno pět olomouckých památek. Květinová aranžmá budou od 1. října k vidění v kostelech sv. Mořice, sv. Michala,Panny Marie Sněžné, Zvěstování Páně a v kapli sv. Jana Sarkandra

Podzimní etapu zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc loni navštívilo ve čtyřech dnech asi 23 000 lidí, kterých bylo zhruba o 5000 více než v roce předešlém.

Reklama

Výběr článků

Načítám