Hlavní obsah

Historickou těžní věž obklopuje záludná říše permoníků

Novinky, Klára Fischleinová

V zábavním parku Permonium v moravských Oslavanech vstupuje návštěvník za hranice tajuplné říše nezbedných permoníků, do příběhů místních legend, ale především do areálu se zdánlivě nekonečným množstvím atrakcí. Různorodé aktivity jsou přizpůsobeny všem věkovým kategoriím, zázemí tu je i pro návštěvníky, kteří se do soutěží a her příliš nehrnou.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Hned u vstupu do Permonia nelze přehlédnout sopku a lanové centrum.

Článek

Dominantou Permonia je bezesporu 41metrová těžní věž Kukla, která byla součástí stejnojmenného černouhelného dolu. Ten vznikl v druhé polovině 19. století. Věž, prohlášená v roce 2009 kulturní památkou, je zrekonstruovaná. Rozpočet projektu na zpřístupnění této památky veřejnosti se vyšplhal na 34 miliónů korun, z čehož přes 13 miliónů pokryla dotace ROP Jihovýchod. Zbývající část nákladů uhradila z vlastních zdrojů firma Strojírna Oslavany.

Interiér věže částečně zaplnila expozice odkazující na zdejší pověsti. Ze stropu visí věrně vypadající figurína kata nebo třeba mlynáře. Děti jistě zaujme také permonické kino.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Postavy lokálních pověstí v životní velikosti

Historická těžní věž není jen symbolem dobrodružství, ale také romantiky. V přízemí mohou páry uzamknout svoji lásku na speciální mříže, poslední patro věže pak příležitostně slouží k pořádání svatebních obřadů. Vedle věže nabízí příjemné posezení kantýna s výhledem na velké bludiště. Zatímco děti zápolí s úkoly na interaktivní trase atrakcí, rodiče je mohou zpovzdálí sledovat u kávy.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Jedno z bludišť

Když už je řeč o hrách a úkolech, v Permoniu se jich nedopočítáte. Každá část areálu vyzývá ke zdolání nástrah a překážek. Hra Magic Permon nabízí tři úrovně náročnosti a v každé pak 10 úkolů — vědomostních i fyzických. Hra je určena dětem i dospělým, speciální cenu si odnesou jen ti, kteří splní vše, co mají. Úspěch v této hře není měřen časem a rychlostí, ale naopak trpělivostí a rozvahou.

Na zemi i ve vzduchu

Pokud se rozhodnete Magic Permon vyzkoušet na vlastní kůži, sportovně se na to oblečte a obujte. Trasa hry totiž vede například divokým porostem pralesa i rourovým polem. Vyrazit můžete individuálně stejně jako ve skupině. „Někteří návštěvníci se sem vracejí, protože variant tras je celkem 18, takže mohou pokaždé zkusit jinou,“ podotýká Alena Lubasová, ředitelka divize rozvoje oslavanských strojíren.

Pokud spíš než za hrou a dumáním nad úkoly chcete vyrazit za adrenalinem, vyzkoušejte Pavoučí past. Dvouúrovňové samojistící lanové centrum vám v žilách zaručeně rozpumpuje krev. „Lanovkou z terasy věže spouštíme dvojice, které se sem přijely oddat. Obřad pak mají spojený s nezapomenutelným zážitkem,“ říká Lubasová. Právě tato lanovka je součástí lanového centra. Nutně se tu tedy nemusíte nechat oddat, abyste si svižný sjezd také vyzkoušeli.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Siláci mohou utopence na chvíli vytáhnout nad hladinu díky upevnění klece na provazu.

Ať už v Permoniu zabloudíte kamkoliv, naleznete tam téměř s jistotou příběh. V důlním jezírku kousek od pokladen je v kovové kleci uvězněn utopenec, ve věži se mezi hrdiny pověstí schovává šibalský permoník, a co čeká na konci herních tras, se dozví jen ti, kteří je úspěšně zdolají...

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pralesní porost byl vysázen poměrně nedávno. Časem se stane ještě méně přehlednějším, což je součástí hry.

Za jednu návštěvu zkrátka Permonium důkladně poznat nestihnete. Díky širokému spektru možností si tu ale celodenní program můžete naplánovat na míru. A to dokonce opakovaně. Během prázdnin se do Permonia můžete vydat denně mezi 9:30 a 18:30.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám