Hlavní obsah

Hazmburk letos navštívilo výrazně více turistů než loni

Hrad Hazmburk je letos nejnavštěvovanějším objektem v péči Národního památkového ústavu (NPÚ) v Ústeckém kraji. Zříceninu nad obcí Klapý do konce září navštívilo zhruba 26 tisíc lidí. Minulý rok jich bylo ve stejném období o 7500 méně. Památky, spravované NPÚ, navštívilo do konce září 168 tisíc turistů. To je o úctyhodných 31 procent více než v roce 2013.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Bílá věž hradu Hazmburk

Článek

„Letos nám vyloženě přálo počasí, protože po většinu prázdnin nebylo vedro na koupání, a tak lidé chodili na výlety," pochvalovala si kastelánka Miriam Němcová. Skalnatý vrch, na kterém hrad stojí, nabízí pohled na České středohoří i pláně směrem na Roudnici nad Labem s horou Řípem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hrad Házmburk je viditelný zdaleka, věděl to už Karel Hynek Mácha.

Na Hazmburku proběhlo také několik tematických akcí. Tradicí je například pálení čarodějnic, středověký dětský den a hradozámecká noc. Podle kastelánky se na tyto akce vždy sjede až okolo 1500 návštěvníků.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Hazmburk.

Na konci října sice skončí turistická sezóna, zájemci však hrad budou moci navštívit i poté. Během listopadu bude Hazmburk přístupný o víkendech.

Také příští rok se turisté mají na co těšit. „Určitě se pokusíme náš hrad pro turisty ještě zatraktivnit,“ uvedla kastelánka. Dodala, že se památka také postupně opravuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám