Hlavní obsah

Do národních parků s pasem

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznávejte chráněná území a národní parky. Sbírejte razítka v návštěvnických střediscích po celé České republice a získejte odměny. To je motto ochránců přírody, kteří chtějí motivovat veřejnost, aby tato místa navštěvovala častěji.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Chalupská slať je jedním z mnoha lákadel Šumavy.

Článek

Podle amerického vzoru vydala Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky ve spolupráci se správou českých národních parků tzv. návštěvnické pasy, které provedou turisty po všech čtyřech národních parcích a celkem dvanácti chráněných krajinných oblastech. Turistický cestovní doklad si lidé mohou pořídit v informačních centrech.

Například v Jihočeském kraji jde především o Národní park Šumava a chráněnou krajinnou oblast Třeboňsko nebo Blanský les. Turisté za každou návštěvu získají do svého pasu razítko. Kdo projde minimálně pět míst, dostane drobné dárky, a ti, kteří proputují všech šestnáct chráněných území, se mohou těšit na netradiční překvapení.

„Chceme lidem ukázat, že péče o přírodu je velmi rozmanitá. Některá území potřebují, aby je člověk ponechal tak, jak jsou, a mohl pozorovat, jak si příroda poradí. Jiná vyžadují péči. Například bez pravidelného kosení by z luk zmizely orchideje či motýli,“ uvedl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

„To a mnohem víc se lidé dozvědí v návštěvnických střediscích národních parků či domech přírody v chráněných krajinných oblastech. Doufáme, že i nově vydaný návštěvnický pas bude tou správnou motivací k jejich návštěvě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám