Hlavní obsah

Do Čapkovy vily se návštěvníci podívají v malých skupinkách

Do chystaného muzea v Čapkově vile na Vinohradech se lidé podívají ve skupinách nejvýše po sedmi. Na podzim začne oprava domu, budova a zahrada se po ní vrátí do původní podoby ze 30. let minulého století. Informoval o tom radní Prahy 10 pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík. Muzeum se ve vile otevře v roce 2018, na který připadá výročí 80 let od smrti jejího majitele, spisovatele Karla Čapka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čapkova vila v Praze 10

Článek

Malý počet návštěvníků, kteří mohou muzeum navštívit, je dán jeho netradiční formou. Půjde o takzvané domácí muzeum, tedy zachování poloviny dvojvily v co nejpůvodnějším stavu. „Chceme využít naprosto ojedinělé příležitosti a plně obnovit autentický rodinný prostor, kde světoznámý spisovatel žil a tvořil," řekl Zoufalík.

Rada městské části v únoru schválila takzvané libreto, tedy plán a technický scénář budoucí expozice. Připomínkovali ho odborníci z ministerstva kultury, Památníku národního písemnictví, Národního technického muzea, Národního památkového ústavu a Památníku Karla Čapka.

Foto: Petr Hloušek

Interiér Čapkovy vily

Počítá se s osmi tematickými okruhy zaměřenými na jednotlivé stránky osobnosti Karla Čapka. „Jejich cílem je představit návštěvníkům Čapka jako spisovatele, novináře, autora knih pro děti, divadelníka, přítele prezidenta T. G. Masaryka a takzvaného pátečníka, fotografa, zahradníka, ale také jako bratra malíře Josefa Čapka," vysvětlil radní.

Navrátí se původní tvář

Všechny prohlídkové okruhy budoucího muzea budou začínat na zahradě. I ta se vrátí do původní podoby, kterou měla v době, kdy jí Čapek proslavil v knize Zahradníkův rok.

Ze zahrady návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde pro ně, stejně tak jako pro zaměstnance a ostrahu muzea, bude připraveno zázemí a prostory pro pořádání setkání a čtení.

V prvním patře bude prostor pro krátkodobé výstavy, prostor bude také využíván pro reprezentační účely Prahy 10. „Druhé patro, kde měl Čapek před svatbou s Olgou Scheinpflugovou pracovnu a kde je také jejich společná ložnice, zůstane plně zachováno a po zásahu expertů se navíc do své původní podoby vrátí zimní zahrada, kde spisovatel pěstoval kaktusy," uvedl dále Zoufalík.

Nezměněné zůstane i podkroví a místnost pátečníků. Spisovatelovu polovinu dvojvily, postavenou v letech 1923 až 1924, zakoupila radnice předloni od dědiců za 44 miliónů korun.

Zároveň městská část požádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek. Druhá část dvojvily patří potomkům Karlova bratra malíře Josefa Čapka.

Reklama

Související články

Praha 10 představila vilu po Karlu Čapkovi

Praha 10 oficiálně představila část dvojvily po spisovateli Karlu Čapkovi. Pozvaní návštěvníci si tak mohli prohlédnout prostory, které zůstaly nezměněné od...

Výběr článků

Načítám