Hlavní obsah

Divoká příroda Česka pod závojem mlhy

Novinky, Klára Fischleinová

Snad až mysticky působí barevná česká krajina, když se nad ní vznáší mléčně bílý opar mlhy. Zvláště pak, když se prolne s probouzejícím se, nebo naopak usínajícím sluncem. Jeho slabé paprsky celou scenérii působivě nasvítí.

Foto: Archiv Martina Raka

Broumovsko v mlze

Článek

Východ a západ slunce, ani čas inverze nejsou ideální dobou k turistické výpravě. Mnoho výletníků tak promešká obrazy, které příroda v těchto podmínkách vytváří. Přesně takové chvíle vyhledává devětadvacetiletý fotograf Martin Rak, který se zaměřuje na krajinářské snímky.

„Fotografování přírody je pro mě především relax a tak trochu dobrodružství,“ řekl Novinkám Rak. Ono dobrodružství spočívá v nevyzpytatelnosti přírody, především pak počasí. Nejčastěji Raka inspiruje krajina na severu Čech. „Zejména České Švýcarsko, kde je podle mě nejkrásnější a nejdivočejší příroda u nás,“ doplnil.

Foto: Archiv Martina Raka

Vznášející se mlha u Růžovského vrchu

Mlhu zachytil Rak na jednom ze svých snímků ze vzdálenosti několika kilometrů  například u Růžovského vrchu, jemuž se někdy říká Růžák. Tento prastarý čedičový masiv spadá do Děčínského okresu i do Národního parku České Švýcarsko. Je unikátní přírodní památkou, a to zejména proto, že ho pokrývá zachovalý pralesní ekosystém smíšeného lesa.

Foto: Archiv Martina Raka

Ralsko dokonale zahalené mlhou

Další z lokalit, kterou pod rouchem mlhy mladý fotograf zvěčnil, je také Ralsko. Už desítky let tady existuje Státní přírodní rezervace Ralsko, která ochraňuje především vzácné rostliny a stromy, jimž se na zdejších svazích daří. Turisté v oblasti Ralska nacházejí kromě lesů a skal třeba také ruiny hradu, který tu kdysi stával.

Foto: Archiv Martina Raka

Lužické hory pod vrstvou mraků

Přestože Rak předtím, než vyrazí fotit na vytipované místo, pečlivě sleduje předpověď počasí, ne vždy mu to zaručí úspěch. „Častokrát se z focení vracím s prázdnou,“ potvrdil. Trpělivost se ovšem vyplácí. Díky ní vyfotografoval například také Lužické hory přikryté hustými oblaky nebo Broumovsko pod pokličkou mlhy.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám