Hlavní obsah

Chebský kostel svatého Bartoloměje se otevře veřejnosti

Kostel svatého Bartoloměje v Chebu se otevře veřejnosti. Od příštího víkendu lidé budou moci nahlédnout do vnitřních prostor, kde bude také malá expozice. Poprvé se kostel otevře v pátek 23. května na Noc kostelů.

Foto: archiv hradu Cheb

Kostel svatého Bartoloměje v Chebu

Článek

Město Cheb loni převzalo kostel svatého Bartoloměje formou zápůjčky. „Nebude otevřený stejnou formou jako třeba Křížová chodba nebo kostel svaté Kláry. V případě kostela svatého Bartoloměje se otevře vstupní prostor, do kterého bude možné vejít a přes mříže si bude možné prohlédnout interiér i expozici," uvedl Tomáš Dostál, který má v Chebu na starosti městské památky.

Kromě informačních panelů o historii kostela v něm bude jako první výstava řádových rouch křížovníků s červenou hvězdou, kterým kostel patřil. Kostel a sousední stavba, která dnes slouží jako internát, byl ve středověku špitálem. „Sloužil také jako karanténa. Tehdy příchozí museli pobýt pár dnů v karanténě, aby do města nepřinesli mor," popsal historii místostarosta Tomáš Linda.

Kostel svatého Bartoloměje byl podle Dostála rekonstruován asi v 60. letech a do poloviny 90. let tam byla expozice gotických plastik, která byla později přemístěna do kostela svaté Kláry a nyní je v Galerii výtvarného umění v Chebu. „Od té doby byl kostel zavřený. Nyní jej proto chceme alespoň touto cestou otevřít veřejnosti," doplnil Dostál. Kostel by měl být přístupný od úterý do neděle, podobně jako většina památek.

Reklama

Výběr článků

Načítám