Hlavní obsah

Častolovice: Na kávě u paní hraběnky

Právo, Jarmila Kultová

Renesanční zámek nechala postavit roku 1694 na místě vodní tvrze Magdaléna z Donína, manželka Jana Bedřicha z Oppersdorfu. Do rukou Šternberků přešel roku 1694 a od té doby zde hospodařili až do druhé světové války, kdy se dostal pod německou nucenou správu.

Foto: Právo

Zámek Častolovice

Článek

V roce 1942 donutili Němci rodinu domov opustit. Po skončení války se panství nakrátko ujal Leopold Šternberk. Už roku 1948 stát majetek rodu Šternberků zkonfiskoval. Potomci slavného šlechtického rodu emigrovali, velká část zařízení se rozprodala a objekt byl nešetrně přebudován na internát Kovoslužby. Teprve v roce 1957 nechal Státní památkový ústav zpřístupnit veřejnosti alespoň část prvního patra. Sídlo přesto chátralo.

V roce 1992 získala zámek v restituci hraběnka Diana Phipps Šternberková, dcera Leopolda, které v době odchodu z vlasti bylo teprve 11 let. Ihned po návratu se pustila do obnovy zámku a založila krásný sad se 150 druhy růží, které si přivezla z Anglie. Vysázela nové dřeviny v anglickém parku, založila oboru s bílými daňky, a především velké lákadlo pro děti – zvěřinec. V něm je možné spatřit exotická zvířata od pštrosů, lam a pávů po domácí kozy a králíky.

Foto: Právo

Nádvoří s pečlivě upravenou zelení

Každý příchozí se zde musí nutně cítit jako doma. Na nádvoří se může pohodlně posadit v kavárničce, zaposlouchat se do tónů klasické hudby, které se linou z reproduktorů, nebo pozorovat rybky v zámecké kašně či exotické ptáky ve voliérách. Možná že právě v tu chvíli potkáte na obhlídce samotnou hraběnku, která tady v prvním patře bydlí. Zkontroluje, zda je všechno v pořádku, či ošetřuje milované růže. Procházky zdejší zelení jsou skutečným balzámem pro duši.

Noční prohlídky

Při prohlídce interiérů máte pocit, jako by si odtud právě někdo odskočil do zahrady a za chvilku se vrátí. Majitelka jako bytová designérka lpí na každém detailu, původní zařízení obnovila s vkusem sobě vlastním a jak jí vzpomínky dovolovaly.

Foto: Právo

Tobiášova jídelna v zámeckém interiéru

Za zmínku také stojí unikátní obrazová sbírka, kterou tvoří především originály Karla Škréty, Lucase van Valckenborcha a Johanna Heinricha Schönfelda. Také v bývalé jídelně Tobiášce je prostřeno, jako by panstvo mělo usednout k slavnostní tabuli. Však se tu také u dobrého jídla a pití sešli v roce 2002 prezidenti visegrádské čtyřky.

Foto: Právo

Zámecký dětský pokoj

Pokud se do Častolovic vydáte koncem srpna či v září, zažijete noční prohlídku zámku v rámci Hradozámecké noci nebo si prohlédnete výstavu saharských chrtů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám