Hlavní obsah

Brněnský drak se po návštěvě kosmetiky a zubaře vrátil na radnici

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbol města Brna zase září v plné kráse. Po 263 dnech se vrátil na své původní místo, tedy na řetěz pod klenbu chodby Staré radnice „brněnský drak“. Spolu s loukoťovým kolem patří už po staletí neodmyslitelně ke městu pod Špilberkem a návštěva míst, kde kolo s drakem visí, patří téměř k povinným nejen pro mimoměstské turisty, ale i pro většinu Brňanů při jejich procházkách.

Instalace brněnského drakaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Drak přečkal většinu letošního roku v Moravském zemském muzeu, kam byl převezen kvůli probíhající rekonstrukci Staré radnice. Ta probíhá od ledna 2012 a její nejdůležitější částí bylo statické zajištění objektu. Při restaurování odborníci ze zoologického oddělení Moravského zemského muzea preparát očistili, vrátili mu původní zbarvení a zakonzervovali kůži," popsala údržbu „draka“ ředitelka Turistického a informačního centra města Petra Kačírková.

"Nejvíce práce bylo s tlamou krokodýla, která potřebovala mimo jiné vyměnit uvolněné a vylámané zuby. Ty totiž bývaly spolu s drápy nejčastějším cílem vandalů, nebo takzvaných sběratelů,“ dodala.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Návrat draka na brněnskou radnici byl pro Brno významnou událostí. Veřejnost však symbol města opět uvidí až 17. prosince. Do té doby zůstane zavřený za historickými vraty opravené Staré radnice.

Jak dodal přítomný primátor Roman Onderka, drak má za sebou návštěvu perfektního stomatologa a kosmetiky.

Podle pověsti byl brněnský drak nebezpečné zvíře, kterého se lidé báli. Vyzrál na něj však jeden z měšťanů, který dal zabít vola, či ovci - zde se pověsti rozcházejí - a do ní zašil nehašené vápno. Vyhladovělá bestie návnadu sežrala, a když jí zapíjela vodou ze Svratky, vápno dokonalo dílo zkázy. Drak puknul.

Ve skutečnosti však jde o exemplář krokodýla nilského. Toho prvního dostal roku 1608 u příležitosti zvolení jako dar od tureckého sultána moravský markrabě Matyáš Habsburský, pozdější král český a římský. Současný vystavený exemplář je podle odborníků starý asi sto let a měří 511 centimetrů. Krokodýl byl rovněž naskenován pro vznik elektronického 3D modelu. Ten pak poslouží pro využití výroby repliky či jiné propagační či filmové účely.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Návrat draka na brněnskou radnici byl pro Brno významnou událostí. Veřejnost však symbol města opět uvidí až 17. prosince.

Po rekonstrukci, která stále přes 16 miliónů bude možné opět od 17. prosince vidět nejen draka, ale znovu bude povoleno z prvního nádvoří vystoupat po 163 schodech na věž, navštívit freskový sál či klenotnici. Po 20. prosinci se do návštěvnického okruhu opět zařadí Ernův sál a Křišťálový sál. Tím bude rekonstrukce ukončena.

„Návštěvníci vlastně ani nepoznají, že se zde rekonstrukce konala. Šlo především o zajištění statiky a odstranění vlhkosti, tedy opravy, které vidět nejsou,“ dodala Kačírková.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Instalace brněnského draka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám