Hlavní obsah

Výstava Šangri-la nabízí exotickou výpravu do ztraceného ráje v Himálajích

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zřejmě jen jedno místo na světě, kde během několika minut můžete projít džunglí do mešity, pak zamířit do buddhistické svatyně, či hinduistického ašramu. Následně vystoupat na některou z osmitisícovek rozlehlého Himálaje, a poté se spustit až do samotného pekla.

Foto: Archív výstavy Šangri-la

Na příchozí číhá i tygr

Článek

Vše zmíněné a ještě mnohem víc svým návštěvníkům dopřává unikátní výstava Šangri-la, která je k vidění až do konce října na zlínském zámku – konkrétně v rozlehlých zákoutích bývalé zámecké restaurace.

Co to vlastně znamená tajemné slovo Šangri-la? Je to označení pro nikdy neobjevené údolí opojného blahobytu a blaženosti někde v Himálaji, my Středoevropané bychom řekli ztracený ráj na zemi. Každý, kdo chce proniknout do legendy Šangri-la a uniknout každodennímu shonu v našem přetechnizovaném světě, je vítán na zlínském zámku, kde se představují národy žijící kolem nejvyššího pohoří světa.

Indii, Tibet, Nepál, Bhútán můžete navštívit za jedno odpoledne nejen pomocí vynikajících fotografií, ale hlavně díky stovkám předmětů, které za dlouhá léta cestování nashromáždil a přivezl do naší republiky cestovatel Rudolf Švaříček.

„Členění expozice vychází z mé knihy Třetí Everest – Poznání bolí. Po vstupu se návštěvníci dostanou do horské džungle a budou obklopení příběhy zrozenými z dávného animismu a šamanismu. Dále je zde čeká neuvěřitelně barevná Indie, návštěvníci se projdou kolem holičství, krámu s kořením, ale i kolem spalovacího ghátu, kde na svou poslední pouť čekají zaplněná bambusová nosítka. Máme tu malou mešitu, která přiblíží svět koránu a islámu, i hinduistický ašram. Poté přijde na řadu Nepál, země osmitisícových vrcholů včetně toho nejvyššího – Mt. Everestu. A dalším zastavením je Bhútán, Dračí země nebo Země hřmícího draka, země zastaveného času, kam ještě nedorazila globalizace,“ popsal autor výstavy Rudolf Švaříček.

Cesta poutníky výstavou zavede i do samotného pekla – k tomuto účelu bylo velmi efektně využito zámecké sklepení, kdy cestu kamennými schody dolů lemují atributy neřestí. Autor si také v závěru výstavy klade otázku: jestli se všech svých neřestí zbavíme a dostaneme se tak do vytouženého ráje, nebude tam nakonec trošku nuda? Odpovědět si už ale musí návštěvníci sami…

Unikátní výstava Šangri-la je vhodná pro všechny věkové kategorie. Děti například ocení tygra v džungli, modlitební válečky, zurčící potok nebo možnost pro štěstí si polít vodou sochu Ganéši. Na mnoha místech expozice se návštěvníci mohou také posadit a v klidu se podívat na některý ze zajímavých dokumentů.

„Stál jsem o to, aby výstava byla právě ve Zlíně, protože zde žije skutečná cestovatelská legenda: Miroslav Zikmund, kterého si nesmírně vážím. Na výstavě je k vidění i dokument slavného dua H+Z,“ dodal Švaříček.

Unikátní výstava Šangri-la je na zlínském zámku otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám