Hlavní obsah

Klášter v Plasích uzavírá sezónu prohlídkami s hodinářem

Novinky, Monika Bundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pár minut před celou, nahoře ve věži se ozvalo hlasité cvaknutí. To se odjistila brzda na závaží hodinového stroje. Vše je připraveno na odbíjení. Za chvíli se lidé v Plasích dozví, kolik je hodin...

Foto: Klášter Plasy

Prohlídky s hodinářem Robertem Drozdou

Článek

V Plasích neuspějete s tvrzením, že nevíte, kolik je hodin. Čas se tu o své přihlásí zvoněním každou čtvrt hodinu a v každou celou se ještě navíc přidá zvuk dalších dvou zvonů, které odpočítají přesný čas.

Hodiny na věži vyšly na svou pouť v roce 1686, kdy je sem umístili cisterciáčtí mniši. Od té doby kráčejí a každou vteřinou posouvají vpřed ručičky na velkých cifernících osazených zvenčí na věži barokních sýpek. Samotný hodinový stroj pohání vpřed čtyři závaží, která se dodnes natahují ručně. 

Již 38 let se o hodiny stará hodinář Robert Drozda, který se v sobotu 17. listopadu stane také průvodcem a přiblíží, co obnáší práce s takovýmto strojem. Prohlídky s hodinářem se již tradičně konají o státním svátku a zájemcům naposledy otevírají možnost navštívit Klášter Plasy.

„Touto akcí zakončíme letošní návštěvnickou sezonu. Rozhodli jsme se v tento den také vypsat mimořádné prohlídky okruhu Konvent. Poté už expozici zazimujeme a zpřístupníme zase až na jaře,” uvedla Monika Tuková ze správy Kláštera Plasy.

Jedna důležitá informace pro zájemce. Prostorová kapacita prohlídek hodinové věže je omezená, proto by si měli místo ve skupině rezervovat předem na emailové adrese plasy@npu.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám