Hlavní obsah

Jsem císař a chci knedlíky! Zákupský zámek dobrotivého Habsburka dostane významnou finanční injekci

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Habsburský zámek v Zákupech u České Lípy je jednou z nejnavštěvovanějších památek severních Čech. Spolu se zámkem v Ploskovicích sloužil jako letní sídlo rakouského císaře a českého krále Ferdinanda IV. a jeho manželky Marie Anny. Císař byl duševně nezdráv, panování ho moc nebavilo.

Foto: npú
Článek

Proslul výrokem Jsem císař a chci knedlíky! Pro dobromyslnou povahu mu Pražané, kteří ho v hlavním městě po jeho abdikaci často potkávali, jak krmí holuby a rozdává dětem bonbony, nazvali Dobrotivým. Přitom uměl několik jazyků a byl velmi vzdělaný.

Zámek měl kromě obytných prostor i významné zázemí, to nyní má být s pomocí evropských fondů (asi 117 miliónů) konečně opraveno.

Na údržbu se kašlalo

„Hospodářský dvůr je dílem stavitele Julia Broggia a vznikl v 90. letech 17. století pod záštitou tehdejší majitelky Anny Marie Františky Toskánské, choti posledního medicejského velkovévody Gian Gastona III. Jižní křídlo se stájemi pro koně v areálu hospodářského dvora náleží k nejvýraznějším počinům v Zákupech.

Hospodářské objekty byly integrální součástí panských sídel, výstavnost a velikost názorně poukazovala na bohatství a význam majitele. V Zákupech to dokládá v torzu dochované barokní víceramenné schodiště, opatřené balustrovým zábradlím. Propojilo horní terasu zámecké zahrady s dvorem vybaveným v jeho ose dvojicí velkých kamenných kašen,” informoval kastelán P. Weiss. 

Po roce 1948 vznikl v areálu hospodářského dvora státní statek, ve druhé polovině 20. století proběhly ve dvoře účelové vnitřní úpravy (šatny s umývárnami, vestavby hygienických příslušenství bytů, prorážení oken). Malá konírna byla využívána jako garáž pro traktory. Velká konírna byla použita jako sklad zemědělské chemie, pravděpodobně v této době přestal také fungovat odvodňovací systém.

Toto období je charakteristické úplnou absencí údržby a velkou devastací celého areálu. Postup chátrání následně urychlila nezdařená privatizace z počátku 90. let. Objekt byl zbaven všech použitelných částí.

Další expozice

„Obnovené prostory se stanou důstojným zázemím pro expozici Cestování za Habsburků v bývalých konírnách a ve druhém nadpodlažním poschodí bude instalována expozice Zapomenuté zámky, mapující památkové objekty, které nejsou přístupné pro veřejnost, případně ve 20. století zcela zanikly. Této expozici byl dán základ výstavou vytvořenou pro zámek Zákupy roku 2014. Uplatnění najdou tzv. svozové mobiliární fondy, dosud uložené v depozitářích hradů a zámků ve správě NPÚ,” dodal P. Weiss. 

Zákupy 2018

Zákupy se otevírají veřejnosti poprvé na Zelený čtvrtek 29. března. Letošek se ponese v duchu výročí 100 let od vzniku republiky a taktéž 100 let, kdy je zámek Zákupy ve vlastnictví státu.

Od pátku 30. března do pondělí 2. dubna proběhnou mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor v 1. patře, kde dojde po rekonstrukci ke zpřístupnění prvorepublikového bytu vysokého lesního úředníka. Expozice bude dokladem historie zámku po konfiskaci Habsburkům v roce 1918, kdy se zámek dostal do správy Státních lesů a statků.

Tradiční Císařské slavnosti (26. května), letos budou zcela ve stylu první republiky, výstava jiřinek se uskuteční o víkendu 9. a 10. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám