Hlavní obsah

Broumovským klášterem turisty provede loupežnický synek i mnich s jeptiškou

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O velikonočních svátcích odstartuje v broumovském klášteře nová turistická sezóna. V letošním roce ji pomyslně otevře mladý loupežnický synek Lotrando, který mimo jiné bude vyprávět právě o Velikonocích. Pro novou sezónu je v Broumově připravena i řada novinek.

Foto: klášter Broumov
Článek

O velikonočním víkendu provede Lotrando coby mladý student klášterního gymnázia zájemce prostorami broumovského kláštera a při příležitosti velikonočních svátků bude vyprávět o Velikonocích, jejich zvycích a tradicích, oslavách a také pokrmech, které jsou s těmito jarními svátky spojené. Všichni zúčastnění budou moci během prohlídky ochutnat tradiční velikonoční pečivo a na rozloučenou dostanou od Lotranda malý dárek.

Hned druhý den po velikonočním pondělí začíná v broumovském klášteře pravidelná nabídka prohlídek, které probíhají po celý den. Od úterý do neděle tak mohou všichni zájemci shlédnout interiéry této barokní památky - bohatě zdobený klášterní kostel sv. Vojtěcha, sakristii, knihovnu, ve které se dnes nalézá téměř 17 000 historických knih, i bývalou klášterní jídelnu - refektář, kde je dnes umístěná kopie Turínského plátna, která byla nalezena v roce 1999 v klášterním kostele. Kopie Turínského plátna je opravdovým unikátem, jedná se o jednu z nejzdařenějších kopií.

S Lotrandem se tu lze potkat i o všech dalších víkendech, kdy se konají prohlídky v rámci projektu Otevřte 13.komnatu. „Každý den pečlivě kontroluji komnaty a zákoutí kláštera, aby bylo vše na správném místě. Těším se na každého, s kým se setkám. Moc si přeji, aby se prohlídky se mnou líbily nejen dětem, ale i dospělým. Doufám, že si návštěvnici oblíbí broumovský klášter stejně tak jako já a budou se za mnou do kláštera vracet,“ říká sám mladý loupežník Lotrando.

Během této prohlídky se návštěvníci mohou zapojit do interaktvní hry. Lotrando se zeptá na různé soutěžní otázky, za správné vyluštění tajenky je odměnou klíč od tajemné komnaty, kterou lze navštívit po nasbírání 7 klíčů z daných objektů zdarma (hrad Grabštejn, Kost, Slezkoostravský hrad, zámek Loučeň, Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kozel a Slatiňany).

Novinkou nadcházející sezony a jistě i zajímavým zážitkem pro malé i velké návštěvníky bude, že je v předem určených časech provede klášterem i mnich nebo jeptiška. Prohlídka nabídne mnoho zajímavých informací ze života za zdmi kláštera a také všichni obdrží malý upomínkový dárek.

V broumovském klášteře si každý najde to, co ho zajímá - milovníci historie mohou projít barokními interiéry, zájemci o umění mohou navštívit galerii současného umění v klášterní zahradě a ostatní si mohou posedět v klášterní kavárně nad čerstvě upraženou kávou.

Reklama

Výběr článků

Načítám