Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na závody, ochutnejte plody podzimu

Novinky, mšv

První říjnový víkend se ponese mimo jiné ve znamení pohybu. Na běžecké závody můžete vyrazit v Praze, u Liberce i moravského hradu Veveří. Pokud ale začínáte propadat podzimní únavě a stagnaci, možná vezmete zavděk spíše kulinářskými akcemi. Například v Borovanech se budou ochutnávat plody podzimu, v Biskupicích se zase zahřejete koštováním pálenky.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na podzimní běžecké závody. Ilustrační foto

Článek
Praha

Běh metropolí

Ještě než zcela udeří zima, vyrazte se proběhnout Prahou. V sobotu se v metropoli koná závod RunTour, který je určen pro všechny, nehledě na věk nebo výdrž. Vybrat si lze z několika různě dlouhých tratí, z nichž nejdelší měří 10 kilometrů, můžete ovšem běžet pouze půlku. Start i cíl bude na Ladronce. Registrovat se můžete zde.

Na Pražský hrad

V sobotu se vydejte na Pražský hrad. Den otevřených dveří návštěvníkům zpřístupní prostory, do nichž se běžně nepodíváte, například Španělský sál, Rudolfovu galerii, Trůnní sál nebo Habsburský salón. Výstavy týkající se 100. výročí založení Československa budou navíc přístupné zcela zdarma. Na místě budou i průvodci, kteří zodpoví snad všechny všetečné dotazy.

Poslední prohlídka

V neděli proběhne poslední prohlídka komplexu budov Transgas. Po exteriérech zájemce provede sám autor stavby Václav Aulický, který řekne něco k historii, ale i architektonickému stylu. Prohlídka je zdarma, bude se konat nicméně pouze venku, nikoli uvnitř budovy. Vzhledem k plánované demolici se jedná o poslední možnost zjistit o stavbě různé zajímavosti. Více najdete na Facebooku.

Středočeský kraj

Festival klasické hudby

V neděli začíná v Berouně mezinárodní festival klasické hudby Talichův Beroun. Širokou škálu koncertů nabídne až do poloviny listopadu. Posluchači se mohou těšit na Janáčkův komorní orchestr, Bennewitzovo kvarteto nebo Komorní filharmonii Pardubice. První koncert se uskuteční hned v neděli od 19:30 hodin v kostele sv. Jakuba. Na programu je Francis Poulenc a Petr Iljič Čajkovskij. Kompletní program najdete zde.

Jezdecké slavnosti

Sobotní akce na zámku Kačina potěší především milovníky koní. Při Jezdeckých slavnostech budete moci zhlédnout množství plemen těchto ušlechtilých zvířat, na své si ale přijdou také milovníci historie, jídla nebo obdivovatelé architektury.

Vyvrcholením akce bude Hubertova jízda, která dává vzpomenout na šlechtické hony. Doprovodný program pak čítá hudební vystoupení, ale i divadelní představení nebo prohlídku zrekonstruovaných prostor zámku. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Podzimní hody

Podzim je tu. Ochutnejte jeho plody na hodech, které se v sobotu uskuteční v areálu kláštera Borovany. Řemeslný a farmářský jarmark nabídne pochoutky z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, nebude ovšem chybět ani maso v podobě rybích či zvěřinových dobrot. Po celé odpoledne budou otevřeny i klášterní vinné sklepy, kde budete moci degustovat vína nebo mošty, pálenky či burčák. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Medový jarmark

Sladší jarmark než ten medový v Plzni-Slovanech o víkendu zřejmě nenajdete. Nedělní akce účastníkům nabídne možnost zakoupit si včelí výrobky přímo od včelařů, nebude tedy chybět med, medovina nebo nabídka regionálních potravin od farmářů. Na hlavní scéně se pak předvedou plzeňští heligonkáři, odpoledne je připravena kuchařská show. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Vinobraní na Lokti

Chcete ochutnat vína v úchvatném historickém prostředí? Pak se o víkendu vydejte na hrad Loket, kde ochutnáte ty nejlepší výrobky od vinařů, kteří akci navštívili už v minulých letech. Kromě vín se bude degustovat i burčák. Bujarou atmosféru dokreslí cimbálová muzika, zatančí vám folklórní soubor, a komu by snad byla zima, může se zahřát mandlovicí. Další informace zde.

Ústecký kraj

Jablečný den

K podzimu neodmyslitelně patří jablka. Dobroty z těchto plodů budete moci ochutnat v sobotu na zámku Krásný Dvůr, kde bude probíhat například i soutěž o nejlepší štrúdl. Jarmark na zámeckém nádvoří doplní množství hudebních a divadelních vystoupení, ale také koňská nebo sokolnická show. Chybět nebudou ani klasické prohlídky. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Závod v přírodě

Běháte rádi, ale spíše než asfaltu dáváte přednost lesním cestám? Pak přijďte porovnat své síly s účastníky nedělního závodu Nature Run v Liberci. Trasy dlouhé 22 nebo 12 kilometrů vás provedou kolem přehrady, žulovým lomem i přes jizerské kopečky. Startuje se přesně v poledne a po skončení závodu je připravena afterparty. Registrovat se můžete zde.

Královéhradecký kraj

Nábřeží plné jídla

Smetanovo nábřeží v Hradci Králové se v neděli stane dějištěm další velkolepé akce. Tentokrát ale nepůjde o kulturu, nýbrž o jídlo. Akce nabídne všem milovníkům gastronomie možnost otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci či kavárnu a nabízet doma připravená jídla netradičním způsobem. Ostatní mohou přijít ochutnávat, poznávat a zkrátka se společně bavit u jídla. Podrobnosti o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Ochutnávky slivovice

V Biskupicích se v sobotu uskuteční jubilejní 20. ročník festivalu slivovice Biskupické kaléšek. Návštěvníci budou moci ochutnávat různé druhy zřejmě nejpopulárnější ovocné pálenky, prohlédnout si jarmark s nejrůznějším řemeslným zbožím nebo se projet v koňském spřežení. Paralelně s akcí se uskuteční také 17. ročník jízdy historických velocipedistů. Více informací najdete zde.

Vysočina

Výroba skla

Zajímá vás, jak vzniká sklo? Pak se o víkendu vydejte do sklárny v Tasicích, kde se koná den otevřených dveří. Mistři řemesla vám předvedou, jak se fouká a tvaruje sklo, dále jeho broušení či malování. Návštěvníci si některé z úkonů budou moci i sami pod dozorem zkušených sklářů vyzkoušet. Uskuteční se také prohlídky sklářského skanzenu s průvodcem. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Běh na hrad

Vyrazit na závod můžete i na Moravě. V sobotu se uskuteční běh na hrad Veveří - akce, která v sobě spojuje sport i kulturu. Trasa vede většinu času po lesních cestách a pěšinách, a to 15kilometrová i kratší 5kilometrová. Na delší trati se budou muset účastníci poprat s náročnějším terénem a obtížným stoupáním. Cíl je pod bránou hradu. Na památku je v den konání závodu i zlevněné vstupné. Další informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Podzimní výstava

Od čtvrtka do neděle se na výstavišti Flora Olomouc koná podzimně laděná výstava. V hlavní expozici se představí nejlepší tuzemští pěstitelé, zahrádkáři a sadaři. Od nich se budete moct dozvědět nejrůznější tipy z oblasti pěstování plodin. Souběžně proběhne gastronomická akce, která návštěvníky láká na ochutnávku moravských vín nebo soutěže cukrářů. Chybět proto nebudou ani nejrůznější dobroty. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Valašská kuchyně

Velké Karlovice budou o víkendu již podesáté hostit gastrofestival, který nabídne nejen to nejlepší z valašské kuchyně. Návštěvníci budou moci ochutnat krajové speciality na farmářském trhu, připravena je také kuchařská show. Vyvrcholením akce obvykle bývá soutěž frgálů, tradičních velkých koláčů, které budete moci samozřejmě rovněž ochutnat. A ti, kteří holdují něčemu jinému, mohou zamířit k soutěži o nejlepší klobásu. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Bezlepkový jarmark

Jste odkázáni na bezlepkovou stravu, nebo se jen chcete zbavit přebytečné mouky v životě? Pak vyrazte v sobotu na ostravské výstaviště na Černé louce, kde pro vás bude připraven široký sortiment bezlepkových výrobků. Chystají se také přednášky s odborníky nebo individuální poradenství na téma celiakie a život bez lepku. Více informací najdete na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám