Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si africké speciality, ochutnejte dobroty z borůvek

Novinky, mšv

Zejména ve znamení jídla se ponese druhý plnohodnotný červencový víkend. V pražské botanické zahradě můžete ochutnat dobroty z celé Afriky, ale i Indie, ve velkopopovickém pivovaru se uskuteční letní grilovačka, v jihočeských Borovanech si zase pochutnají milovníci borůvek. Ochuzeni nebudou ani milovníci piva. Ti mohou do Svitav či Telče.

Foto: Profimedia.cz

Nadcházející víkend se ponese hlavně ve znamení jídla. Ilustrační foto

Článek
Praha

Chutě Afriky

Chcete ochutnat exotické jídlo a přitom nevyjet za hranice hlavního města? Dorazte v sobotu nebo v neděli do Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji, kde budou připraveny nejlepší pochutiny z celé Afriky. S černým kontinentem se ale budete moci seznámit i dalšími smysly, protože vystoupí umělci z Mali, Gambie a dalších zemí. Chybět nebude africká káva nebo osvěžující limonády. Podrobnosti o akci najdete zde.

Cvičit se dá všude

Nelákají vás posilovny, doma se ke cvičení nedonutíte, ale přesto byste chtěli cvičit? Přijďte si v sobotu vyzkoušet takzvaný Kari Traa urban training. Do workshopu se můžete zapojit na Výstavě stanů, která probíhá na letňanském výstavišti PVA Expo, a zjistíte při něm, jak ke cvičení využívat prvky kolem sebe, jako jsou obrubníky, lavičky nebo schody. Více se dozvíte zde.

Indie v Praze

V neděli se Praha stane malou Indií. V samém srdci metropole se uskuteční festival Ratha Yatra, který začne průvodem vozů za doprovodu zpěvu, tance a bubnů. Slavnost má kořeny v indickém městě Purí, v současnosti se koná v mnoha hlavních městech a klade si za cíl sbližovat lidi všech věkových kategorií a společenského postavení. Chybět nebude ani ochutnávka indických pokrmů a mnoho dalšího. Více zde.

Středočeský kraj

Grilovačka v pivovaru

Pokud dostanete chuť na opravdu pořádnou letní grilovačku, vyrazte v sobotu do Pivovaru Velké Popovice, kde se přesně jedna taková uskuteční. K jídlu si budete moci dát hned několik specialit od ryb přes jehněčí až po vepřové koleno. Kromě toho se ale také nějakým trikům přiučíte. Po celý den budou také připraveny prohlídky pivovaru včetně sklepů. Více informací najdete zde.

Prohlídky při svíčkách

Láká vás historie a chcete si prohlédnout kutnohorské památky v jiné atmosféře? Třikrát během prázdnin můžete do Vlašského dvora, Dačického domu a kostela sv. Jana Nepomuckého zavítat večer a vychutnat si tajuplnou noční prohlídku při svíčkách. Kromě toho je také připraveno zlevněné vstupné. Co dalšího můžete očekávat, najdete zde.

Jihočeský kraj

Borůvkové hody

Jestli patří borůvky mezi vaše nejoblíbenější letní plody, vyrazte o víkendu do Borovan. V areálu tamního kláštera si jich totiž užijete do sytosti. Ochutnáte ty nejznámější sladké pokrmy z borůvek, čeká vás také řemeslný jarmark nebo vystoupení folklorních souborů. Chybět ovšem nebudou ani workshopy pro všechny věkové kategorie nebo poradna pro pěstitele zahradních borůvek. Více zde.

Plzeňský kraj

Kladrubské léto

V sobotu se uskuteční první koncert hudebního festivalu Kladrubské léto. Proběhne v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie a půjde o varhanní vystoupení, které představí výběr z děl Johanna Pachelbela, Johanna Sebastiana Bacha, Johanna Philippa Kriegera a dalších. Vstupné na jeden koncert činí 150 korun. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Veteráni ve Varech

Filmový festival v Karlových Varech už skončil, před hotelem Thermal se tak o víkendu mohou sjet historická vozidla, jimiž se budete moci pokochat. Středobodem akce ale bude Zámek Lužec, kde bude spanilá jízda ukončena a kde proběhne i následná zahradní slavnost s doprovodným programem. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Mezi Kelty

Vydejte se v sobotu mezi Kelty. V Budyni nad Ohří se uskuteční festival Keltský kruh, který návštěvníkům představí kulturu tohoto pradávného kmene. Dozvíte se například, jak jeho příslušníci vyráběli nejrůznější oděvy či šperky nebo jako kovali věci denní potřeby. Poznáte také jejich kuchyni a další zajímavosti. Více informací zde.

Liberecký kraj

Hudba na hradě

Příznivci bluegrassu a country mohou vyrazit v sobotu na Bezděz, kde se uskuteční hudební minifestival zasvěcený právě těmto žánrům. Letos navíc s nádechem folku. Na hradě se představí několik skupin, třeba Red Leaf, Lusatian Grass a další. Akce začíná v 10:00 hodin a skončí v podvečerních hodinách. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Filmy na Kuksu

V areálu barokního hospitalu Kuks se v sobotu uskuteční promítání pásma krátkých filmů, které pojednávají o lidech, kteří jsou trochu mimo. Připraveny jsou celkem čtyři snímky, celková stopáž je 85 minut. Po skončení je připravena diskuse s režiséry a režisérkami, kteří za svoje filmy sklízejí úspěchy na filmových festivalech. Více informací o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Pivní slavnosti

Město Svitavy bude v sobotu hostit dvě akce. Nejprve výstavu historických vozidel, na niž plynule navážou Pivní slavnosti. Představí se několik minipivovarů z celé České republiky a stejně jako v minulých letech se i tentokrát bude vařit soutěžní kotlíkový guláš. Soutěžit se bude také o nejlepší svitavskou kynutou buchtu nebo v jezení bramborových knedlíků. Více zde.

Vysočina

Pivní festival

Za pivem a dobrým jídlem můžete v sobotu vyrazit také do Telče, kde se uskuteční pivní festival. Zahájení je ve 14:00 hodin a těšit se můžete i na přednášku o pivu, kuchařskou show, poté na hudební program nebo soutěže pro odvážné. Z jídla budou v nabídce třeba burgery, steaky, ale i klasičtější pivní pochutiny v podobě klobás či párků. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Vražda na zámku

Omrzely vás tradiční prohlídky památek? Pak navštivte zámek Rájec nad Svitavou, kde se společně s prvorepublikovými kriminalisty budete moci vydat po stopě vraha, který udeřil ve vysoké společnosti bohatých továrníků. Prohlídky se konají celkem čtyři a cena vstupenky je 120 korun. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Běh Olomoucí

Běžecký seriál RunTour se o druhé červencové sobotě zastaví v Olomouci. Akce je určena začátečníkům i profesionálům a na výběr je ze dvou hlavních tratí – jedné pětikilometrové a druhé desetikilometrové. Trasa povede centrem města a Smetanovými sady, registrace jsou stále otevřené. Najdete je zde.

Zlínský kraj

Pekařská sobota

Nikdy neodoláte dobrému pečivu? Pak zavítejte již na 25. ročník Pekařské soboty, která se uskuteční ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Bude se soutěžit o nejlepší chleba a rohlík, ale také v dalších méně tradičních disciplínách. Návštěvníci budou samozřejmě ochutnávat a ke všemu bude hrát hudba. Vystoupí třeba i Lenka Filipová. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Šermíři na hradě

Myslíte si, že šermířské souboje jsou jen pro děti? Někdy to ale může být i docela drsná podívaná. Vyrazte na hrad Sovinec, kde se o víkendu uskuteční několik turnajů, při nichž se představí ti nejlepší účinkující. Chybět nebudou ani historické stánky se zbožím, kde si budete moci koupit něco na památku nebo něco dobrého k jídlu. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám