Hlavní obsah

Tipy na víkend: Poznejte zákulisí divadel, ochutnejte čokoládové speciality

Novinky, kčt

Páteční Den boje za svobodu a demokracii (17. listopadu) nemusíte strávit jen oslavou výročí sametové revoluce – můžete třeba degustovat sladké na Čokoládovém festivalu nebo se něco dozvědět o životě Marie Terezie na zámku v Zákupech. V sobotu se pak na různých scénách po celé republice koná Noc divadel, při níž si prohlédnete zázemí divadel a setkáte se s herci.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte pochoutky na Čokoládovém festivalu v Praze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Divadelní noc

V sobotu ožijí divadla, a to nejen v hlavním městě, ale i v Pardubicích, v Ostravě a dalších. Za bezplatné či snížené vstupné se můžete těšit na představení, noční prohlídky divadel, setkání s herci, divadelní dílny či performance. Letošní motto zní Forever Young, část programu se totiž zaměří na náctileté diváky. Více informací zde.

Čokoládový festival

Obchodní centrum Galerie Harfa se od pátku do neděle promění ve sladký ráj. V rámci Čokoládového festivalu se chystá výstava o historii této pochoutky, degustace, workshopy či taneční a hudební vystoupení. Návštěvníci se mohou zúčastnit i různých kvízů a soutěží. Další podrobnosti naleznete zde.

Festival klasické hudby

Milovníci vážné hudby a jednoho z předních českých skladatelů by si neměli nechat ujít festival Dny Bohuslava Martinů. Jeho prolog se uskuteční tuto neděli večer ve Španělském sále Pražského hradu, kde si zájemci mohou poslechnout koncert Hradní stráže a Policie ČR. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Soutěž o nejlepší svíčkovou

Vyrazte v sobotu odpoledne do Zooparku Zelčín nedaleko Mělníka. Koná se zde tradiční soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku a také o největšího jedlíka. Kdo tentokrát sní nejvíce knedlíků, se dozvíte v hostinci u Bedřicha. Více informací zde.

Prohlídky hradu

Tři mimořádné prohlídky připravuje hrad Český Šternberk, vydat se na ně můžete tuto sobotu i neděli okolo poledne. Během padesáti minut si prohlédnete patnáct místností, mimo jiné Rytířský sál s erby rodu Sternbergů, knihovnu či jídelnu, která dnes slouží jako rodinná galerie. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Adventní dílna

Doba adventu se již nezadržitelně blíží. Připravit se na ni s předstihem můžete po celý víkend v jindřichohradeckém Zahradním centru pod kloboukem, kde bude možnost vyrobit si vlastní věnec nebo svícen s pomocí a radou zdejších floristek. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Čepování piva

Naučte se čepovat zlatý mok zábavnou formou! Kromě kurzu vás v sobotu odpoledne provedou i výrobními prostory pivovaru Pilsner Urquell. Během prohlídky a školení máte navíc možnost konzumovat pivo nebo ochutnat pivovarský guláš. Na závěr dostanete certifikát o absolvování kurzu a půllitr se svým jménem. Více zde.

Karlovarský kraj

Kurz sebeobrany

Pro ženy a dívky je určen sobotní seminář sebeobrany, který se koná v klášteře Teplá. Zjistíte, jak se na útok připravit či jaké mýty o sebeobraně panují, a naučíte se, jak na základní obrannou techniku i za použití sebeobranných prostředků. Po předchozí domluvě se kurzu mohou zúčastnit i muži. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Jarmark šperků a dekorací

V chomutovské Galerii Špejchar se v sobotu uskuteční jedenáctý ročník Fler Jarmarku. Návštěvníci se mohou inspirovat na blížící se Vánoce a zakoupit si nejrůznější výrobky – šperky, dekorace, oblečení, módní doplňky, keramiku či hračky. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Zámecká prohlídka

Udělejte si kdykoliv během prodlouženého víkendu výlet na zámek Zákupy. Všechny tři dny se zde koná vždy pět mimořádných prohlídek, které se zaměří na každodenní život rakouské císařovny Marie Terezie. Letos si totiž připomínáme 300 let od jejího narození. Více zde.

Královéhradecký kraj

Noční prohlídka kláštera

Neobvyklé noční prohlídky kláštera v Broumově se můžete zúčastnit tento pátek večer. Jedinečnou atmosféru večerního svatostánku doplní výklad, který se bude tematicky soustředit na momenty života v klášteře. Další podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Extrémní závod

Sportovní nadšenci, a to jak profesionální závodníci, tak i amatéři, mohou od pátku do neděle na Borek Race vyzkoušet, kam až sahají jejich síly. Víkend chystaného závodu v Borku je vhodný pro ty, kteří rádi běhají, milují adrenalin a přírodu a jsou soutěživí. Čeká je 15kilometrová trasa po náročném terénu. Více informací zde.

Vysočina

Zabijačka a košt pálenek

Tradiční zabijačkové hody spojené s koštem pálenek se uskuteční v sobotu na zámku v Dukovanech. Ochutnat zde kromě vepřových specialit můžete i soutěžní pálenky z nejrůznějších druhů ovoce a k tomu si poslechnout country kapelu ŠERO. U příležitosti hodů se slavnostně otevře biomasová teplárna. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Přehlídka vín

Ochutnejte ročníková a přívlastková vína! V tuřanské sokolovně v moravské metropoli se budou v sobotu odpoledne letos již po osmnácté představovat přední moravská vinařství. Volnou degustaci jejich vín zpříjemní cimbálová muzika Mládí z Čejče. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Trh se slow fashion

Olomoucké muzeum Pevnost poznání v pátek a sobotu hostí trh s udržitelnou módou, takzvanou slow fashion. Kromě prodejní přehlídky na Dizajntrhu na návštěvníky čekají tvořivé dílny a workshopy, přednášky o oděvním průmyslu a projekce dokumentů z festivalu Academia Film Olomouc. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Husí hody

Nestihli jste o minulém víkendu zajít na svatomartinskou husu a víno? Nevadí. Po celý prodloužený víkend si to můžete vynahradit na ranči v Kostelanech, kde si kromě husích specialit vychutnáte i mladé víno. Zahraje vám k tomu cimbálovka Mladí Burčáci. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Večer plný improvizace

V rámci sobotní Noci divadel zažijete na ostravské scéně DK Akord speciální improvizační večer. Na jevišti se během něj vystřídá několik divadelních souborů, třeba ZDIVIDLA, NAHODILE či účinkující z projektu STUD2NA, vystoupí také skupina SELF MADE. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám