Hlavní obsah

Zámek Nový Světlov slouží jako kulturní centrum. Zve i k prohlídkám

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Nový Světlov se tyčí nad Bojkovicemi na Uherskobrodsku. Jeho soukromí majitelé lákají turisty na prohlídku hotelových apartmánů a dalších místností architektonického skvostu, který vystavěl rod Landštejnů v roce 1480.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zámek Nový Světlov se nachází nad Bojkovicemi na Uherskobrodsku.

Článek

„Prohlídková trasa zahrnuje historickou část objektu včetně starého paláce. Součástí je ukázka svatebních apartmánů, zámecké kaple, obřadní síně a dřevěného i tanečního sálu. Následuje výstup na zámeckou věž a prohlídka galerie. Dobové vybavení na zámku není,“ přiblížil vedoucí provozu zámku Nový Světlov Zdeněk Krajča.

Přiznal, že z původního zámeckého mobiliáře se na této pamětihodnosti téměř nic nezachovalo. „V původní podobě z konce 18. století je zachovaný pouze dřevěný sál,“ doplnil.

Především mimo víkendy

Objekt prošel v minulých letech nákladnou rekonstrukcí, oprava jeho nekomerční části vyšla na 71 miliónů korun, z toho 50 miliónů získal soukromý majitel od Evropské unie.

Zámek vystavěný ve slohu anglické tudorské gotiky nyní slouží především jako hotel a prostory pro svatební obřady. Na webových stránkách provozovatelé píší, že je zámek prestižním regionálním kulturním centrem s celoročním provozem.

Hlavní divadelní a koncertní sál má kapacitu minimálně 500 osob pro divadelní uspořádání. Při nahlédnutí na aktuální akce pořádané na zámku však zájemci o jeho prohlídku zjistí, že je od prázdnin až do října kromě výjimek každý víkend celý zámek uzavřený kvůli pořádání soukromých akcí. Je proto lepší si před jeho návštěvou ověřit otevírací dobu. Prohlídky zámku jsou možné podle otevírací doby od úterý do neděle. Prohlídkový okruh trvá asi čtyřicet minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám