Hlavní obsah

Turisté na naučných stezkách pomohou i potřebným

Právo, MAŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyčejné značené trasy už dnes mnohým turistům nestačí, a tak se stále víc objevují takzvané naučné stezky. Jsou to značené turistické trasy, které návštěvníky seznamují s přírodními či kulturními zajímavostmi dané oblasti. Lidé na nich navíc mohou pomáhat potřebným.

Foto: Roman Mašín

Naučná stezka Svatojánské proudy je plná romantických míst.

Článek

Naučné stezky ale nejsou určeny pouze pěším, jsou součástí i dnes tak populární cykloturistiky. Na stezkách jsou většinou umístěny informační tabule, jsou tam vybudována i dětská hřiště, kde si rodiče mohou odpočinout a děti vybít svou energii.

Naučné stezky propojují turistiku a poznávání, pro děti jsou tak ideální formou nabývání nových vědomostí během prázdnin. A protože žijeme v době digitální, mohou turisty po naučných stezkách provést také aplikace pro mobilní telefony.

Například EPP – Pomáhej Pohybem od ČEZ. Ta funguje i jako běžný sports tracker, který si uživatel jen stáhne do svého telefonu a pak chůzí, během nebo třeba i tancem sbírá body, které připíše některému z charitativních projektů nasazených v aplikaci. Na finanční částku pro příslušnou neziskovku je poté převede Nadace ČEZ.

Zvířata i přírodní galerie

Ve Středočeském kraji je velmi oblíbená naučná stezka Svatojánské proudy. Vede romantickým skalnatým údolím Vltavy, v místech bývalých Svatojánských proudů, nyní zatopených Štěchovickou přehradou, mezi obcemi Štěchovice a Nové Třebenice.

Začíná ve štěchovické ulici Na Buku na trase modré turistické značky. Prochází osadou Ztracenka, jež sehrála významnou roli v historii českého trampingu. Stezka má délku 6 km.

Ve středních Čechách je i Riegrova naučná stezka údolím Jizery. Návštěvníci díky ní objeví údolí Jizery s přírodní památkou Galerie a přírodní rezervací Údolí Jizery a Bítouchova. Zajímavostí stezky je 77 metrů dlouhá visutá galerie vybudovaná 5,5 metru nad původní hladinou řeky. Začíná v obci Bítouchov, měří 3,5 km.

V Plzeňském kraji je proslulá naučná stezka Povydří: Antýgl–Čeňkova Pila. Vede šumavským národním parkem v údolí říčky Vydry. Začíná v Čeňkově Pile, končí u silničního mostu pod Antýglem. Povydří je považováno za nejkrásnější část Šumavy. Trasa je dlouhá 7,5 kilometru.

Lesní zoologickou zahradu s uměleckými řemesly propojuje v Plzeňském kraji Ždírecká zoo. Na zvířata si mohou turisté nejen sáhnout, ale v některých případech se nechat třeba i povozit. Všechny umělecké prvky jsou opatřeny QR kódy, které návštěvníky navedou na jejich popis na webu. Za vstup do zoo se neplatí, areál je bezbariérový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám