Hlavní obsah

Tipy na víkend: Poznejte kulturu Keltů, vyrazte na pivní festival

Novinky, mšv, vlk

Program třetího červencového víkendu nadchne především příznivce festivalů. Ať už vyrazíte na klasický hudební nebo třeba na pivní, který se koná v Náchodě. Ani na něm nebudete ochuzeni o hudební program. Jestliže se zajímáte o keltskou kulturu, můžete se jí přiblížit na festivalu Keltský kruh. Na své si přijdou i milovníci jídla, kteří mohou vyrazit třeba na Moravu na tradiční Meruňkobraní.

Foto: Profimedia.cz

Osvěžte se v parnu studeným pivem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Indický festival

Již 10. ročník indického festivalu Ratha-Yatra započne v neděli ve 12 hodin průvodem s ozdobeným vozem. Během kulturního programu na Náměstí Republiky bude k dispozici výstava o staroindické védské kultuře a filozofii, ochutnávka indického menu a také speciální program pro děti. Nebude chybět ani tradiční malování henou na tělo. Více informací hledejte zde.

Jak zachránit jídlo

Neděle nabídne rady, jak se vyhnout plýtvání potravin, jak je správně skladovat a uchovávat. V Tiskárně ve vzduchu se od 14:00 do 20:00 hodin koná Jam session, kde bude k dispozici 1000 skleniček ze zachráněného ovoce zdarma. K dispozici budou tři hrnce, ve kterých se uvaří tři druhy džemu z vyřazeného ovoce z velkoskladů.

Kromě ukázek přípravy džemu budou mít návštěvníci v rámci workshopů možnost naučit se, jak ušetřit peníze za zbytečně vyhozené jídlo. Více naleznete zde.

Turnaj v plážovém volejbale

Sobota nabízí sportovní zážitek v podobě turnaje v beach volejbale a malé kopané. Akce začíná v 9:00 hodin a končí v 17:00 hodin odpoledne ve strašnickém volnočasovém areálu Gutovka. Soutěžit se bude o hodnotné ceny, kromě hlavního turnaje bude součástí i doprovodný program. Těšit se můžete na lanové centrum, IN-line, lezeckou stěnu, vodní svět, skatepark či minigolf. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Country festival

V obci Třebsín se v sobotu od 14:00 hodin uskuteční již 12. ročník country festivalu Třebsínská Zvonička. Vystoupí známé kapely Taxmeni, Pacifik, Schovanky, ale také Jitka Vrbová či Franta Nedvěd mladší. Vedle hudebního zážitku se můžete projet na koni, na motocyklu Harley-Davidson nebo si vyzkoušet různé hudební nástroje. Na akci budou také stánky s jídlem. Více zde.

Závod historických vozidel

Sobotní program na Masarykově náměstí ve Slaném začíná v 8:00 hodin setkáním historických vozidel. Do 11:30 hodin si návštěvníci budou moci prohlédnout historická auta, motocykly či vojenská a policejní vozidla. Už poosmé pak proběhne Slánský okruh, tedy obnovený legendární závod historických vozidel s tradicí sahající až do roku 1952. K pohodové atmosféře přispěje swingová kapela Otakara Martinovského. Více naleznete na oficiální facebookové stránce Slánského okruhu.

Jihočeský kraj

Bohemia Jazz Fest

V neděli v 17:30 hodin na Žižkovském náměstí v Táboře vypukne mezinárodní open-air jazzový festival, který se koná v několika městech po celé republice. Za zmínku stojí, že se jedná o jeden z největších jazzových festivalů v Evropě, který založil jazzový kytarista Rudy Linka. Kromě jazzu je festival zaměřen i na spřízněné žánry blues, funky a world music. Vystoupí kapely Mynth, Mathias Heise Quadrillon a Nat Osborn Band. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Bezdružické parní léto

Ideální příležitost projet se sto let starou parní lokomotivou „Kafemlejnek“ budete mít v sobotu a v neděli v obci Bezdružice. Dorazit můžete nedávno dokončenou nejmodernější tratí v Česku z Plzně přes Pňovany do Stříbra a srovnat tak moderní cestování se starou lokálkou. Doprovodný program nabídne divadlo, možnost svezení historickou drezínou a řadu tanečních a hudebních vystoupení. Více zde.

Karlovarský kraj

Veteráni ve Varech

Od pátku do soboty se v Karlových Varech koná setkání veteránů a také rallye. První část etapy povede po nejkrásnějších místech v okolí města, sobotní etapa zavede účastníky do hor, kde si užijí krásnou přírodu a oslnivé výhledy. V podvečer budou auta stát v areálu hotelu Lužec, kde si je budete moci prohlédnout. Více informací zde.

Ústecký kraj

Keltský festival

Keltská kultura je i v dnešní době až záhadně fascinující. Pokud patříte mezi její příznivce, nenechte si ujít festival Keltský kruh v Budyni nad Ohří, který se uskuteční o víkendu. Jako tradičně se mohou návštěvníci těšit především na keltskou hudbu, ale i na rekonstrukci keltské vesničky, kde budou k vidění ukázky dávných řemesel. Zájemci se mohou zúčastnit i výuky irských tanců. Veškeré podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Noc v mokřadech

V sobotu se v Mokřadech Jablonné uskuteční nezvyklá prohlídka. Proběhne v noci, po setmění, kdy místo žije poněkud jinak než ve dne. Ke slovu se hlásí noční tvorové, návštěvníci si tak budou moci vyslechnout noční symfonii hmyzu a dalších zvířat. Při prohlídce budou zapojeny i další smysly. Atmosféra bude zintenzivněna tím, že trasou budou procházet vždy maximálně dvojice pouze za svitu měsíce a svíček. Exkurze je kapacitně omezena, je proto nutná rezervace. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Náchodské pivobraní

O víkendu se v Náchodě uskuteční akce pro všechny milovníky piva. Letošní pivobraní nabídne řadu značek, jak větších, tak menších. Letošním tahákem je také turnaj ve stolním fotbálku a hudební program, který je plný zvučných jmen. Vystoupí například Barbora Poláková, Michal Hrůza nebo kapela UDG. Veškeré informace najdete zde.

Pardubický kraj

Výstava veteránů

Milovníci starých strojů by si neměli nechat uniknout 5. ročník výstavy veteránů v Sopotnici. Návštěvníci se mohou kromě osobních vozidel těšit rovněž na zemědělskou techniku, včetně traktorů a dalších nákladních strojů. Připraven je i bohatý doprovodný program, vstupné je za 45 korun. Více zde.

Vysočina

Pivní festival

Pokud hledáte způsob, jak se příjemně ochladit při vysokých letních teplotách, navštivte v sobotu pivní festival, který se uskuteční v Telči. Kromě velkých pivovarů tu svou produkci budou prezentovat i menší podniky, spolu s odborníky si budete moci o zlatém moku i pohovořit. Připraveny jsou také soutěže a k pití bude hrát hudba. Chybět nebude ani jídlo, kterým můžete pivní degustace prokládat. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Meruňkobraní

Za pochoutkami z meruněk vyrazte do Miroslavi. Tradiční Meruňkobraní se zde uskuteční už po osmadvacáté. Vedle pochoutek z tohoto ovoce, jako jsou knedlíky či pálenka, se můžete těšit na ukázky historických řemesel, soutěž požárníků nebo koncerty. Součástí je také kuchařská show Marcela Ihnačáka, akce vyvrcholí slavnostním ohňostrojem. Detaily najdete zde.

Olomoucký kraj

Slavnosti dobrého jídla

Sobotní akci ve Starém Městě pod Sněžníkem by si neměl nechat ujít žádný milovník dobrého jídla. Letošní Bio slavnosti se ponesou ve znamení chleba, vína, letos premiérově i nového bio piva. Návštěvníky čeká naučný a chutný program, při kterém se dozvědí například, jak upéct domácí kváskový chléb. Na místě bude také nespočet stánků s produkty ekologického zemědělství, od zeleniny, přes mléko a mléčné výrobky až po maso. Na své si přijdou i vegetariáni a vegani. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Kromfest

O víkendu se do Kroměříže vrací hudební festival pod širým nebem Kromfest. Při svém druhém ročníku přivítá jak regionální kapely, tak i známá jména jako například Lenku Dusilovou, zpěváka Voxela, kapely Zrní či Slza. Vstupné na akci stojí 300 korun, těšit se můžete rovněž na doprovodný program. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Výlet do krajin duše

Po roce se na hrad Starý Jičín vrací muzikant vystupující pod pseudonymem Maok. Místo navštíví už popáté a v podstatě nikdy neví, co bude hrát. Jeho vystoupení je do jisté míry muzikoterapií, která uzdravuje a inspiruje. Ve spojení s magickou atmosférou hradu půjde i letos jistě o neopakovatelný zážitek. Vstupné je 180 korun, návštěvníkům se doporučuje, aby si přibalili deky nebo spacáky. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám