Hlavní obsah

Pražský hrad o víkendu otevře reprezentační prostory

Zájemci budou moci v sobotu navštívit běžně nepřístupné prostory Pražského hradu. Během Dne otevřených dveří si mohou od 9.00 do 16.30 prohlédnout reprezentační salóny a místnosti, v nichž prezident republiky přijímá návštěvy nebo podepisuje významné dokumenty. Hrad to uvedl na svých webových stránkách. Ve stejný den bude od 10.00 do 17.00 mimořádně zpřístupněn také Hrzánský palác v nedaleké Loretánské ulici, který využívá Úřad vlády.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Veřejnosti se na Hradě otevře například Španělský sál, Rudolfova galerie, Trůnní sál, Brožíkův či Habsburský salón. Novinkou budou tentokrát zařízené prostory. „V Rothmayerově sále bude expozice představující činnost Kanceláře prezidenta republiky, Zrcadlový salón bude vypadat jako při mezinárodním dvoustranném jednání a Společenský sál bude zařízen jako na tiskovou konferenci po státní návštěvě," informovali pracovníci Pražského hradu.

Po celé prohlídkové trase budou návštěvníkům k dispozici hradní průvodci. Přístup do reprezentačních prostor bude Matyášovou branou z druhého nádvoří. Pražský hrad patří k nejoblíbenějším cílům turistů, kteří navštěvují českou metropoli.

Dny otevřených dveří, při nichž si lidé mohou prohlédnout jinak nepřístupné sály, se v sídle českých králů a prezidentů konají většinou dvakrát ročně. Letošní rok je nejen na Pražském hradě ve znamení oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., jejichž vrcholem bude v květnu výjimečné vystavení českých korunovačních klenotů ve Vladislavském sále a výstava Žezlo a koruna v Císařské konírně.

Na projektu se podílela i ředitelka hradního odboru památkové péče Ivana Kyzourová, která byla podle deníku Právo minulý týden po 12 letech ve funkci odvolána. „Důvody neznám,” uvedla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám