Hlavní obsah

Na Lipně a Orlíku začala plavební sezóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Čech začala plavební sezóna, i když lodní doprava zatím funguje jen v předsezónním režimu. Turisté se ale už teď mohou vydat na okružní jízdy po hladině Lipna, po Orlické přehradě na trase Orlík–Zvíkov pouze mimo pracovní dny.

Foto: Novinky

Vodní nádrž Orlík

Článek

„Momentálně jezdíme jen o víkendech. V červenci a srpnu budeme jezdit každý den na rozšířené trase Orlík–Zvíkov–Orlík, přehrada,” uvedl dispečer lodní dopravy na Orlíku Jiří Kortánek. Ceny zůstávají stejné jako loni, pro příklad obousměrná jízdenka z Orlíka na Zvíkov stojí 240 korun.

K nejnavštěvovanějším turistickým destinacím jižních Čech patří lipenská přehrada. Společnost Rosenberger Lipno Line od jara zahájila plavby na lodi Adalbert Stifter a Vltava. Vedle pravidelné linkové lodní dopravy a okružních plaveb v hlavní sezóně nabídne i speciální večerní plavby s hudbou, ty budou hlavně o letních prázdninách, od července jednou v týdnu a od srpna dvakrát.

Cyklisté na palubě

„Letos nabízíme dvě okružní plavby – okruh jih s lodí Adalbert Stifter a okruh sever s lodí Vltava. Směrem jih se vyplouvá z Lipna nad Vltavou, přes Frymburk na velký okruh jezerem,” řekl zástupce společnosti Karel Andrle.

Na severní okruh vyplouvá loď Vltava z Horní Plané do Černé v Pošumaví. Ceny se od loňska mírně zvedly. Dospělí platí 330 korun, děti 160. Rodinná jízdenka pro dva dospělé plus jedno až tři děti vyjde na 790 korun.

Na Lipně slouží pěším, cyklistům a motorizovaným turistům i přívozy. Na nejdelší trasu dlouhou 1,5 kilometru se mohou turisté vydat z Dolní Vltavice k hraničnímu přechodu Kyselov. Přívoz provozuje společnost Wolfi Vok.

„Pravidelnou dopravu zahájíme od 1. května,” řekl kapitán přívozu Karel Vlášek. Ceny podle něj zůstávají stejné, dospělý za jízdu zaplatí 35 Kč, za kolo 60 a za auto s řidičem 150 korun. Extra jízda přijde na 250 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám