Hlavní obsah

Helfštýn otevře na den své brány turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se první lednovou sobotu otevře turistům. Zimní atmosféru na hradě, který je jinak v tomto ročním období zcela uzavřen, si mohou lidé užít při tradičním novoročním výstupu. Projít se budou moci přitom poprvé po novém vstupním mostě, jehož stavba byla dokončena nedávno.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hrad Helfštýn

Článek

Letos se akce koná 2. ledna. Loni si ji nenechalo ujít přes 3000 nadšenců. „Pro nás jde o výjimečné zpřístupnění Helfštýna, kdy je široké veřejnosti umožněno podívat se na naše hradby mimo klasickou návštěvní sezónu, která probíhá od března do listopadu," řekl kastelán hradu Helfštýn Jan Lauro.

Počet návštěvníků, kteří se na hrad v tuto dobu vydají, správa hradu neodkáže odhadnout, odvíjí se vždy podle počasí. V předchozích ročnících je od výstupu na hrad ležící na kopci u Týna nad Bečvou neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť.

„V minulých dvou sezónách, kdy byly mírné zimy, to novoročnímu výšlapu velice prospělo. Oba minulé roky padly po sobě návštěvnické rekordy. Letos jsme první sobotu v lednu vítali přes 3000 lidí," uvedl kastelán.

Pokračování letité tradice

Návštěvníci se budou moci první lednovou sobotu v příštím roce poprvé projít po nově zrekonstruovaném vstupním mostě, který byl dokončen teprve minulý týden. Jeho rekonstrukce vyšla zhruba na jeden milión korun. Most, který byl v havarijním stavu, museli odborníci rozebrat a na jeho místě vybudovali nový. Jde o druhý opravený most na konci letošní návštěvnické sezóny, jen několik týdnů předtím prošel rekonstrukcí třetí most umístěný na konci druhého nádvoří.

Novoroční výstup na Helfštýn má již dlouholetou tradici, pořádá se téměř 40 let. Letos hrad navštívilo téměř 90 000 lidí. Je to zhruba stejně jako v předchozích letech, návštěvníky neodradily ani stavební úpravy, které se na hradě prováděly.

Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Nyní má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna.

Reklama

Výběr článků

Načítám