Hlavní obsah

V Beskydech otevřeli stezku v korunách stromů

Právo, Denisa Telaříková

Zajímavosti ze života ptáků, kteří obývají koruny beskydských stromů, se nově lidé dozvědí z visuté dřevěné lávky tyčící se v až 20metrové výši nad roklí potoka Vlčák v Horečkách na Frenštátsku. Je součástí nové naučné stezky s názvem Beskydské nebe - Život v korunách stromů, která se otevřela o víkendu. Právo o novince informoval autor projektu Marian Žárský.

BEZ KOMENTÁŘE: Stezka v korunách stromů v BeskydechVideo: Právo

 
Článek

„Celá naučná stezka měří tři kilometry. Zahrnuje v sobě expozici siluet ptačích dravců pod zastřešením pódia amfiteátru, dřevěnou vzdušnou lávku nad roklí potoka Vlčák s expozicí Život v korunách stromů a dalších šest zastavení v rámci celé lokality Horeček. Ty se tímto projektem snažíme oživit pro turisty, aby sem opět našli cestu,“ popisoval Žárský.

Ptačí hodiny i orlí hnízdo

Nejatraktivnějším místem pro turisty se nyní zřejmě stane právě visutá lávka nad roklí. Z ní mohou lidé dalekohledem pozorovat dění v korunách stromů, vyzkoušet si ale mohou i vlézt do orlího hnízda, zjistit, jak se na svět kouká sova, či si nastavit ptačí hodiny.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Poprvé si mohli vzdušný chodník v korunách beskydských stromů lidé prohlédnout v pátek 13. listopadu.

„Další zajímavou novinkou na Horečkách je také bosý chodníček, který vznikl u Zvoničky Strážkyně Beskyd, rekonstrukcí prošla také Mařenčina studánka a Památník Břetislava Bartoše,“ vyjmenoval novinky místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička.

Znovuzrození beskydských Horeček

Podle místostarosty patří nová naučná stezka do velkého projektu proměny Horeček, které v minulosti byly vyhledávaným místem pro výlety a oddych. „Byly tady restaurace, louky, různá posezení. Ale bohužel v posledních asi 30 letech se lokalita příliš nevyužívala, neudržovala a samozřejmě došlo k devastaci,“ posteskl si Mička.

Studie obnovy Horeček podle něj vznikla i díky partě nadšenců z Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic, na jejichž území se Horečky nacházejí.

„Spojili se dohromady, aby Horečkám vrátili jejich dávnou slávu. Studii vytvořil úspěšný architekt z Kopřivnice Kamil Mrva, který měl na starosti i projekt zvoničky,“ upozornil autor projektu Žárský. Dodal, že svého zmrtvýchvstání by se měla dožít i blízká výletní restaurace Rekovice, kterou opravuje obec Trojanovice.

Visutá lávka bude otevřena sezónně

Nová naučná stezka Beskydské nebe je turistům přístupná celoročně, visutá lávka bude fungovat pouze sezónně. Otevře se vždy v dubnu a uzavře na konci října. První velká akce - Vítání ptačího zpěvu - se uskuteční příští rok 2. dubna.

Vybudování naučné stezky vyšlo obce Frenštát pod Radhoštěm a Trojanovice na 11,5 miliónu korun. Sedmdesáti procenty pomohla evropská dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám