Hlavní obsah

Zámecké sklepy v Raduni mají odhalit svá tajemství

Kastelánka zámku v Raduni na Opavsku Eva Kolářová připravuje zpřístupnění části zámeckých sklepů. Jde o stavebně nejstarší část zámku. Jsou v nich například barokní dveře či zárubně z poloviny 15. století. První návštěvníci by do sklepení mohli nahlédnout už v polovině příštího roku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jedno z vyústění sklepení mimo zámek, které je z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

Článek

Ve čtyřech sklepních místnostech se zachovaly vzácné stavební prvky, které poslouží jako základní kameny nové expozice. „Například tam stále zůstává dochováno elektrické osvětlení z doby první elektrifikace zámku. Elektrikáři, kteří se na to dívali, řekli, že ho dokážou znovu rozsvítit," uvedla kastelánka.

Původně sklepy pod jižním křídlem sloužily jako sklad zahradnického náčiní, byly v nich kurníky či pekárna. „Jsou v nich patrné stopy přerodu objektu ze strážné tvrze na hrad s obrannou věží, později na renesanční zámek a ještě později na zámek barokní. Právě stavební vývoj zámku tam chceme prezentovat," uvedla Kolářová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Část původní elektroinstalace z roku 1903, kdy se na zámek zaváděla elektřina.

Zájemci by se navíc měli dozvědět i fakta, o kterých se v běžných prohlídkách moc nemluví. Například jak se v zámku svítilo, jak se v něm topilo a jak se do něj dostávala voda. Sklepy jsou navíc spojené schodištěm se zámeckou věží. Kastelánka tak chystá speciální prohlídky, kdy se návštěvníci dostanou ze sklepa až pod samotnou střechu zámku.

Kolářová předpokládá, že pokud se jí podaří od Národního památkového ústavu, pod který zámek spadá, získat peníze, práce by začaly na jaře. Do sklepů je třeba dát novou dlažbu, opravy si vyžádá i vstupní chodba. Prosklená by měla být jedna z archeologických sond.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kastelánka Eva Kolářová prochází ve sklepení průchodem se zárubní z poloviny 15. století.

„Stavební práce budou stát okolo 1,6 miliónu korun. Přibližně 200 000 by stálo zřízení samotné expozice," odhaduje kastelánka, podle níž už se dokončuje projekt. Pokud práce na jaře začnou, sklepy by mohly být zpřístupněny v polovině letních prázdnin.

Jde jen o zlomek sklepních prostor, které v areálu zámku jsou. Další kastelánka využívá jako technické zázemí. Velká část historických sklepů, například staré pivovarské sklepy či sklepy pod středověkou strážní věží, jsou nepřístupné a z bezpečnostních důvodů asi nikdy zpřístupněny nebudou.

„U mnohých ani nevíme, jak jsou rozsáhlé a co v nich je. Naposledy v nich člověk byl v roce 1986, když se do nich spustili báňští záchranáři a částečně nám je zmapovali," řekla Kolářová, která by příští rok chtěla nechat speciálními kamerami prozkoumat i tyto prostory.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zámek Raduň

Investice do raduňského zámku si v posledních letech vyžádaly přes 70 miliónů korun. Jako první se dočkala rekonstrukce oranžerie a část zahrady. Oprava stála 13,5 miliónu korun. V letech 2009 a 2011 se za 34 miliónů korun opravovala střecha. V roce 2011 začala rekonstrukce staré sýpky, ze které za 21 miliónů vzniklo moderní návštěvnické centrum. Loni se revitalizace za čtyři milióny korun dočkala část zámeckého parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám