Hlavní obsah

Na Liberecko za filmem: Letní kina nabídnou klasiku i novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní kina v Libereckém kraji zahájí příští týden sezónu. Jako první přivítá už ve středu 17. června diváky kino v Turnově na Semilsku. Promítat bude kultovní snímek Klub rváčů. Letní kino v Turnově je v kraji nejnavštěvovanějším, loni tam přes léto odehráli 81 představení, která vidělo víc než 8800 diváků. Kromě běžných večerních promítání chystají v Turnově i speciální akce. Informovala o tom Adéla Ištvánková z Kulturního centra Turnov.

Foto: Profimedia.cz

První letní kino na Liberecku se otevře v Turnově 17. června. Ilustrační foto

Článek

Letní kino v Turnově funguje od poloviny 70. let, letos zahajuje třetí sezónu digitálního promítání. „Na letní měsíce zavíráme kamenné kino a přesouváme se do letního amfiteátru, je to jediná možnost, jak promítat i v letním kině premiérové filmy, ty se totiž na klasickém filmovém pásu vůbec nevyrábějí," řekl dramaturg Adam Švancar.

Návštěvníci se díky tomu mohou těšit nejen na typické letní filmy, ale i naprosté novinky. V červnu tak uvidí diváci v Turnově třeba film Poutník — nejlepší příběh Paula Coelha, horor Odebrat z přátel, romantickou Lásku na první boj nebo akční film Sejmi prezidenta.

Na 26. června je připraveno speciální promítání animovaného filmu Mimoni, na který budou mít děti s vyznamenáním poloviční vstupné. „Kromě toho v létě opakujeme nejlepší filmy z celého roku, které třeba diváci v kamenném kině nestihli," dodal Švancar.

Další filmová zastávka: Jablonec

Také v Jablonci nad Nisou přesouvají v létě digitální techniku do letního kina. Využívají ale vybavení menšího kina Junior a projekce ve velkém kině Radnice zůstane zachována. Letní kino v Jablonci zahájí provoz v pátek 26. června, vstupné bude ten den zdarma a o promítaném filmu mohou rozhodnout sami diváci. Až do středy 17. června mohou hlasovat na stránkách filmjukebox.cz.

Na výběr je pět filmů a zatím vede britský snímek Kingsman: Tajná služba. „O prázdninách promítáme denně mimo pondělí, loni na představení do letního kina přišlo kolem 5000 diváků," uvedla Kateřina Nermuťová.

Filmový maraton v zahradě i kempu

Tradiční letní promítání připravují na léto také v zahradě Lidových Sadů u liberecké zoologické zahrady. „Poprvé budeme promítat 26. a 27. června a pravidelně pak od 3. července," řekl vedoucí programu Michal Kadlec. Až do 8. srpna se bude promítat denně s výjimkou 18. července, kdy bude Afrika Fest.

Loni projekce do zahrady přilákala kolem 2000 diváků. „Tím, že promítáme z DVD, nemáme možnost dostat se k novinkám. Určitě budeme promítat klasiku typu Na samotě u lesa a zároveň se vždy snažím dodat filmy, které mi připadají nějakým způsobem zajímavé, jako třeba Počátek," dodal Kadlec.

Z DVD promítají v létě pod otevřeným nebem také v Hejnicích na Liberecku. Letní kino je v tamním kempu. „Promítáme v létě tak pět nebo šest představení většinou českých komedií, začínáme 10. července," řekl provozovatel kina Jaroslav Demčák.

Letní kino tradičně funguje také třeba v autokempu v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Tam sezónu zahájí českým snímkem Pohádkář už v pátek 19. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám