Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na jablečné hody nebo do světa skřítků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudbu, hry, soutěže, dobré jídlo, pití a také sport - to vše přinese nadcházející víkend. Děti stráví volný čas ve společnosti skřítků a dalších pohádkových bytostí nebo třeba v kontaktu se zvířátky. Dále se svými ratolestmi můžete navštívit interaktivní naučné výstavy.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Hostětíně se víkend ponese ve znamení jablek.

Článek
Praha

Výstava Tři bratři na Barrandově

Do zákulisí vzniku hudební pohádky Jana a Zdeňka Svěrákových Tři bratři nahlédnete v prostorách Barrandov Studia. Uvidíte originální kostýmy, filmové dekorace i rekvizity a velkoformátové fotografie z filmu. Výstava bude v novém výstavním prostoru na Kříženeckého náměstí přístupná minimálně do konce roku o víkendech od 10:00 do 16:00. Více informací naleznete zde.

Pohádkový les

Pohádkový les přinese na Roztylské náměstí v neděli vodníka, čerta, draka, ježibabu, prince i vílu. Kilometrovou trasu parkem děti projdou mezi 13:00 a 17:00. Na startu u lanového hřiště dostanou seznam pohádkových postav, u nichž budou plnit úkoly. V cíli obdrží odměnu. Děti si také projedou speciální trať pro kola a odrážedla.

Festival Povidlo

Benefiční festival Povidlo se uskuteční v sobotu v Michnově paláci na Kampě od 13:00. Zahraje řada interpretů, mezi nimi Poitín (tradiční irská hudba), Rajtaraj (balkánská a skandinávská hudba), Basketles (Beatles revival) a další. Pro děti je přichystáno představení od Divadla 100 opic a Pimprlového divadla, skákací hrad i tvořivá dílna. Malým účastníkům festivalu také zahraje dětský orchestr Waldorfské školy. Rodiče mohou navíc využít bezplatné hlídání dětí. Více se dočtete zde.

Středočeský kraj

Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře

Tradiční kulturní akce přinese v sobotu hudbu, divadlo i staročeský trh. Odstartuje podzimní společenskou sezónu a zároveň zakončí tu letní. Hlavní program začne na Palackého náměstí od 13:00. Odpoledne bude připravený program pro děti v parku U Tří pávů. Více hledejte zde.

Festival sklizně v bylinné zahradě

Podzim přivítáte v sobotu v Historickém centru a zahradách Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem. Od 10:00 do 17:00 ochutnáte pokrmy z čerstvě sklizené zeleniny a projdete se zahradami. Během dne vás pobaví středověká hudba, divadlo i dvojice kejklířů a komediantů, vyzkoušíte si starobylá řemesla. Více se dozvíte zde.

Svatováclavské slavnosti na Berchtoldu

Tradiční svatováclavské slavnosti a výstava veteránů proběhnou v sobotu od 10:00 do 16:00 ve Vidovicích nedaleko Mnichovic. Děti zkusí soutěže, dílničky a cyklozávod. V zámecké mini zoo uvidí nová zvířátka, kozlík a prasátko. Více zde.

Jihomoravský kraj

Národní den železnice v Břeclavi

Oslavy, které se v sobotu uskuteční na břeclavském hlavním nádraží, připomenou 175. výročí drážní dopravy u nás. Svátek železnice začne příjezdem vlaků v 10:00. Uvidíte historické i moderní vlaky. Děti zabaví železniční pohádky, kinematovlak a slon Elfík. Zároveň proběhnou pod zámkem svatováclavské slavnosti s jarmarkem, lidovými řemesly, koncerty a průvodem. Podrobnější informace naleznete zde.

Hradní kaprobraní na Bítově

O víkendu proběhne slavnostní ukončení sezóny na Bítově. V hradní kuchyni vás obslouží kastelán, uvidíte navíc přípravu rybích pokrmů. Děti ocení bramborové placky s povidly, lívance se skořicí, povidlové a tvarohové buchty. V doprovodu rodičů zkusí vylovit vlastního kapra z hradního rybníka. Dva největší úlovky budou odměněny. Program začne po oba dny v 9:00. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Václavská pouť ve Strakonicích

Nejen děti se pobaví v areálu pod Hvězdou. Od pátku do neděle vás čeká 40 kolotočů a atrakcí a více než 370 stánků. Kromě lunaparku nebude chybět pouťová zábava, diskotéka, ohňostroje, výstavy, mše, chovatelská výstava, burza sběratelů kuriozit nebo soutěž parašutistů. V sobotu a v neděli zazní řada koncertů. Více zde.

Houbový Park v Roseči

Poslední den, kdy se můžete vydat na dobrodružnou expedici do světa skřítků, dinosaurů, pohádkových bytostí a houbiček, je neděle. Děti zabaví interaktivní stezka plná dobrodružství, svezou se na lanovce a vyzkouší víceúčelové hřiště. O víkendu bude v parku na Jindřichohradecku otevřeno od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Drakiáda ve Špindlerově Mlýně

Draci zaplní v sobotu prostor u dolní stanice lanové dráhy Medvědín. Program v dračím duchu nabídne od 10:00 do 18:00 pohádky, skákací hrad, zábavné soutěže, zvířátka či malování na obličej. Hledat se bude Nejhezčí drak, Nejdéle létající drak a Největší doma vyrobený drak. Více se dozvíte zde.

Svatováclavské posvícení v Ratibořicích

O víkendu můžete zavítat na posvícení na dvůr Rudrova mlýna v Babiččině údolí. V sobotu bude připravena v 11:00 lidová muzika Šmikuranda a v neděli ve stejný čas folkový písničkář Standa Haláček. Bude se podávat chleba se sádlem, bramborové placky, kapsy plněné uzeným a zelím, buchty a spousta dalších dobrot. Více zde.

Pardubický kraj

Svatováclavská perníková tlačenice

V Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic si v neděli návštěvníci zkusí vytlačit, vykrojit a upéct staročeský perníček. V Království perníku od 9:00 do 16:30 nakoupíte u řemeslných stánků, seznámíte se s tradičním zdobením perníčků a navštívíte Muzeum perníku s Perníkářskou dílnou. Více zde.

Retroměstečko v Pardubicích

Na akci pro celou rodinu uvidíte od pátku do neděle historickou i současnou techniku obranných, záchranných i bezpečnostních složek. Otevřou se brány léta osiřelých kasáren T. G. Masaryka na Zborovského náměstí. Představí se hasiči, vojáci i záchranáři. Pobaví vás jízda tankem nebo projížďka po Labi v obojživelných PTS 10. V pátek a v sobotu se uskuteční koncerty. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Svatováclavské odpoledne v Ostrově

Tradiční zábavné odpoledne na Větrném vrchu proběhne na svátek Sv. Václava. Výletní kavárna a Penzion Větrný vrch u Karlových Varů má připravený program pro děti i dospělé. Děti si od 14:00 užijí poníky, ukázky kovářské práce, bubnovou show, malování na obličej a tvořivé dílny. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Modelářská show v Rychnově

Setkání modelářů Rychnov model show z Čech, Moravy a Polska proběhne v neděli u Jablonce nad Nisou. V sále restaurace Beseda uvidíte výstavu papírových modelů. Nejen děti nadchnou mezi 9:00 a 14:00 modely z oblastí, jako jsou architektura, lodě, dopravní technika, pásová technika a železnice. Více čtěte zde.

Svatováclavské posvícení v Dolánkách

Na Dlaskově statku u Turnova oslavíte v sobotu ukončení letní sklizně. Tradiční posvícení prožijete od 10:00 do 17:00. Potěší vás vystoupení folklórního souboru, loutkové pohádky pro děti a dechová hudba. Zkusíte si práci na dřevěném soustruhu poháněném šlapacím kolem, práci s truhlářskou stolicí či pořízem. Více zde.

Olomoucký kraj

Festival světla a videomappingu

V centru Olomouce budete do soboty obdivovat světelné instalace na domech a objektech. Mezinárodní soutěžní přehlídka Vzáří - Septembeam přinese hru světel třeba do Lomené galerie, proluky ve Ztracené ulici či na náměstí Republiky. Na Horním náměstí bude otevřena kavárna Potmě. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Otevření Velkého světa techniky

Slavnostní otevření Světa techniky v Dolních Vítkovicích v Ostravě proběhne v pátek. Populárně naučné centrum na ploše 14 000 metrů čtverečních představí čtyři světy: Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody. Malí i velcí návštěvníci si zde budou hrát a objevovat. Mezi 10:00 a 18:00 se otevře i 3D kino a Divadlo vědy. Vše se o expozici dočtete zde.

Svatováclavské slavnosti na Hukvaldech

Hrad Hukvaldy ožije o svatováclavském víkendu šermíři. Poslední akce sezóny přinese rytíře a jejich souboje, dobovou hudbu a hradní hodokvas čili grilování. Program bude připravený od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Svatováclavský víkend na Kašperku

Nejvýše položený královský hrad v Čechách zve na speciální program. Připraveny budou prohlídky s kastelánem, okruh Život na hradě a speciální program pro děti. Interaktivní prohlídky jsou určeny dětem. Na hradním nádvoří budou připraveny od Národního parku Šumava zábavné aktivity. Vše se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Kadaňské babí léto

Na Nábřeží Maxipsa Fíka u řeky Ohře se bude v sobotu od 12:00 do 16:00 zdravě žít a sportovat. Budou připraveny dvě trasy Nordic Walking. Závod odstartuje ve 14:00. Zájemci si budou moci nechat prohlédnout pigmentové skvrny. Všechny pobaví kouzelník Burda před hotelem Split. Nejmenší se vydovádí na nafukovacích atrakcích. K dispozici bude herna s deskovými a stolními hrami. Více zde.

Dny řemesel na Dolském mlýně

Od čtvrtka do neděle budou připraveny v Jetřichovicích na Děčínsku ukázky starých a téměř zapomenutých řemesel. Denně mezi 8:30 a 18:00 uvidíte, jak se staví smolná pec a vyrábí dehet. Na louce u Dolského můstku budou připraveny i aktivity pro děti, exkurze, přednášky a koncerty. Více se dočtete zde.

Vysočina

Výstava historických kočárků

Výstava dětských kočárků ze sbírky Miloslavy Šormové bude v Muzeu Vysočiny Pelhřimov k vidění do 5. října. Kolekce zahrnuje kočárky (z let 1880 – 1980) látkové, prošívané, proutěné, koženkové či pletené z bužírky. Součástí sbírky jsou i kočárky pro panenky. Přijďte na zámek pánů z Říčan o víkendu od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Svatováclavské slavnosti v Napajedlech

V sobotu město přivítá Svatého Václava s družinou. Celý den bude probíhat historický program na kostelních schodech a večer na nádvoří Nového Kláštera. Užijete si kostýmovaný průvod, pouliční zpěvy a tance, stanoviště se středověkými hrami pro děti. Na Masarykově náměstí proběhne Farmářský a řemeslný trh a Slavnosti vína s cimbálovou muzikou. V hřebčínu se projedete na koních, ponících nebo v kočáru. Loď Morava vyrazí na okružní plavbu. Více zde.

Jablečná slavnost

Jablka provoní obec Hostětín na Uherskohradišťsku v neděli. Od 11:00 do 18:00 ochutnáte jablečné moučníky a mošt. Připravena bude cimbálová muzika, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a přehlídka regionálních odrůd ovoce. Zažijete exkurze po modelových projektech moštárny, sušírny ovoce, biomasové výtopny, kořenové čistírny odpadních vod či do pasivního domu. Vše se dozvíte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám