Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vinný požitek najdete v Praze, za sportem se vydejte do Písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend se ponese ve znamení vína, piva a běhu. Degustaci vín si můžete dopřát nejen v metropoli, ale také na Kačině, Kuksu, ve Znojmě či v Mikulově. Za pivem se rozjeďte do Benešova, Brna nebo Kostelce nad Černými lesy. Fyzičku si otestujte v Písku, Harrachově či Bedřichově.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu se můžete zúčastnit hned několika větších závodů. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vinobraní v Troji

Živou hudbu, francouzské pochoutky a v první řadě skvělé víno nabídne po celý víkend vinobraní v trojském areálu restaurace a vinařství Salabka. Dospělí si pochutnají během degustací, děti se zabaví na hřišti a v dětském koutku. Mezi 14:00 a 17:00 se navíc můžete zúčastnit komentovaných prohlídek expozicí výroby vína.

Unique Fashion Week

Módní akce je součástí pražské části festivalu Meet Czech Design. Během celého týdne zabaví milovníky módy, stylu a nových trendů nejen v oblékání. Každý den budou připraveny přehlídky ve Slovenském domě. V sobotu se navíc uskuteční Fashion Talk zaměřený na propojení módy a designu. Do programu nahlédněte zde.

Den otevřených dveří Buquoyského paláce

V rámci Dnů evropského dědictví se v neděli otevře veřejnosti sídlo Francouzského velvyslanectví v Praze. Barokní palác na Velkopřevorském náměstí bude přístupný od 10:00 do 17:00 a prohlédnete si jej bez průvodce. Více hledejte zde.

48 Hour Film Project

Filmaři z celé republiky natočili během minulého víkendu za pouhých 48 hodin krátký film. Akce vyvrcholí v sobotu, kdy bude od 12:00 připraveno promítáním soutěžních filmů v kině Aero. Předávání cen proběhne ve 22:00. Více zde.

Středočeský kraj

Vinobraní na zámku Kačina

V sobotu se koná třetí ročník obnoveného vinobraní v areálu empírového zámku Kačina. Ochutnáte dobrá vína, užijete si řemeslné trhy, divadla, jezdecké ukázky, výstavu zemědělských strojů a domácích zvířat. Živou hudbu zajistí několik kapel. Program potrvá od 9:00 do 19:00, prohlédnout si ho můžete zde.

Černokostelecké vykulení

V pivovarském areálu v Kostelci nad Černými lesy v sobotu poznáte bednářské řemeslo. Pivo se bude v Českobrodské ulici točit z čerstvě vysmolených transportních sudů. Během dne se můžete těšit na koncert Daniela Hůlky, spoustu druhů piv, praženou kávu a Černokosteleckou limonádu Svěženu. Více čtěte zde.

Den zvoníků v Mělníce

Šestým rokem se bude slavit v sobotu Den zvoníků na počest sv. Quida patrona zvoníků. V tento den se můžete přijít podívat na věže a zvony osmi kostelů. V 10:00, 13:00 a 15:00 začne procházka se zvoníkem u chrámu sv. Petra a Pavla. Více zde.

Pivovarské slavnosti v Benešově

V sobotu otevře své brány pivovar Ferdinand a nabídne spoustu zábavy pro každého. Program začne v pravé poledne. Do 22:00 ochutnáte pivní speciály, nefiltry a limonády včetně místní Ferdinády. Při 23. ročníku budou otevřeny i prostory pivovaru. V Táborské ulici se těšte na soutěže, divadlo a koncerty. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Festival v centru dění v Brně

Střed Brna popáté ožije měsícem chutí, vůní a zážitků. Postupně do 12. října proběhnou Slavnosti piva, Slavnosti jídla, Slavnosti vína a Slavnosti řemesel. Slavnosti piva začnou ve čtvrtek a potrvají do neděle. Na náměstí Svobody a na Moravském náměstí si užijete také hudební vystoupení. Více hledejte zde.

Znojemské historické vinobraní

Tradiční městská slavnost připomene v pátek a v sobotu návštěvu českého krále Jana Lucemburského. Na pozadí velkolepé kostýmované podívané a hudebních vystoupení ochutnáte víno i burčák. Pátečnímu programu dominuje slavnostní průvod městem s pochodněmi a sobotní den zakončí ohňostroj. Program si prohlédněte zde.

Pálavské vinobraní v Mikulově

Od pátku do neděle projdou městem průvody, centrum se promění v historickou tržnici a budou probíhat ochutnávky vín a burčáku. Užijete si koncerty, gastronomické speciality nebo nedělní výstup na Svatý kopeček. Program čeká i na děti. V hlavním sále zámku proběhne prestižní veřejná výstava Národní soutěže vín. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Táborská setkání

Od pátku do neděle zažijete v Táboře atmosféru středověku. Historické centrum města se vrátí do první poloviny 15. století a ožije hudbou, divadlem, zpěvem, ohňostrojem a průvody v historických kostýmech. Navštivte tržiště, staročeský jarmark, rytířský turnaj na koních a ochutnejte středověké speciality. Více zde.

Královský maratón města Písku

První ročník maratónu poběží zájemci v sobotu podél zlatonosné řeky Otavy. Start maratónu bude v 10:00 u kamenného mostu. Trasa vede převážně lesem nebo podél řeky. Poběží se také půlmaratón a čtvrtmaratón. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Vinobraní na Kuksu

Vraťte se v sobotu do doby hraběte Šporka a užijte si víno tekoucí na kaskádovém schodišti. V programu od 9:00 do 19:00 uvidíte řadu kulturních vystoupení, stánky s lidovými řemesly, ochutnáte produkci více než 20 vinařů. Zajištěna bude speciální autobusová doprava a ve stanici Kuks budou stavět všechny vlaky. Více zde.

Jiřinkové slavnosti v České Skalici

Tradiční oslava jiřin potrvá více než dva týdny. Přinese nejen výstavu jiřinek, ale i divadlo, výtvarné dílny, folklórní představení a populární soutěž o nejkrásnější jiřinku výstavy. V pátek bude připravený jiřinkový koncert, v neděli promenádní koncert. Během celého víkendu bude vždy od 9:00 do 17:00 otevřena výstava v muzeu Boženy Němcové. Veškeré informace se dočtete zde.

Pardubický kraj

Výstava o pivovarnictví v Letohradě

Společenské centrum Nový dvůr pořádá výstavu o pivovarnictví v Pardubickém kraji. Představuje zaniklé i obnovené pivovary. Putovní výstava Regionálního muzea v Chrudimi je doplněna o další exponáty a navštívit ji můžete do 28. září. Otevřeno je od pátku do neděle mezi 13:00 a 18:00. Každý víkend bude k degustaci připraveno pivo z lokálních pivovarů. Více hledejte zde.

Trampský festival ve Svojšicích

Přehlídka trampských a country skupin Svojšický Podzim proběhne v sobotu. V kulturním areálu od 13:00 vystoupí 15 kapel, večer vyvrcholí ve 21:00 country bálem. Více zde.

Karlovarský kraj

Festival v Mariánských Lázních

Nový festival proběhne v pátek a v sobotu. Páteční zkušební den bude od 18:00 věnován regionálním kapelám. Na Centrálním parkovišti vystoupí v sobotu od 15:30 kapely Doga, Katapult, Gipsy.cz nebo Blackmailers. Více najdete zde.

Výstava knihařů v Lokti

Městská knihovna Loket zve na výstavu uměleckých knihařů - Kateřiny Stašové a Marka Staše - s názvem Ve dvou se to lépe váže. Výstava obsahuje 30 výtvarných knižních vazeb či kazetových pouzder. Otevřena bude do 5. října v sobotu a v neděli od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Bližší informace se dočtete zde.

Liberecký kraj

Semilský pecen a krajské dožínky

Tradiční dožínkové slavnosti proběhnou v Semilech v pátek a v sobotu. Podkrkonošská oslava úrody přinese na Ostrov a před zámek slavnost klasů, brambor, hroznů a chmelových šišek. Těšte se na průvod městem, expozice hospodářských zvířat a zemědělských strojů i bohatý kulturní program. Více zde.

Výběh skokanského můstku v Harrachově

V sobotu se odvážlivci zúčastní závodu Red Bull 400. Půjde o hromadný výběh skokanského můstku K120 od konce dopadu až po rozjezdovou lavici. Poběží se v kategoriích muži, ženy, mužská štafeta, smíšená štafeta a hasičská štafeta. Program proběhne od 9:00 do 16:30. Další informace o závodě najdete zde.

Závod Jizerská 50 RUN

Legendární Jizerská 50 se v Bedřichově dočkala běžecké varianty. Zúčastnit se jí můžete v sobotu. Připraveny budou trasy 23 a 10 kilometrů a dětské závody na 500 a 1 000 metrů. Kompletní zázemí bude v bedřichovském lyžařském stadionu, kde bude zároveň start i cíl. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Hanácké slavnosti v Prostějově

Největší folklorní slavnost bude ve městě probíhat celý víkend. Hanácké slavnosti se konají u příležitosti tradičních prostějovských hodů – svátku kostela Povýšení svatého Kříže. Na náměstí T. G. Masaryka se těšte na tradiční lidový jarmark s celodenním kulturním programem a přehlídkou hanáckých souborů. Více zde.

Nordic walking v Koutech nad Desnou

Sportovní areál Kouty zve v sobotu na přehlídku autoveteránů, soutěž hasičských družstev, 1. Open mistrovství v Nordic Walking a Nordic Running i na hudební koncerty. Chodit a běhat se bude po turistických trasách se střední náročností a trať bude měřit 10 kilometrů. Veškeré informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Festival dřeva v Ostravě

Festival s největší profesionální dřevorubeckou show v Moravskoslezském kraji proběhne v sobotu na Slezskoostravském hradě. Čeká vás závod sportovních dřevorubců. Mezi 11:30 a 18:30 se těšte na koncerty Buty, Vašo Patejdla a dalších. Chybět nebude jarmark řemesel, sbírka řetězových pil, prezentace zahradní a lesní techniky či zvěřinové hody. Více hledejte zde.

Dny Evropského dědictví v Příboře

Také Příbor se zapojí mezi města, která zdarma otevřou své památky. V sobotu budou otevřeny památky jako piaristický klášter, Muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda, několik kostelů a Galerie V radnici. Od 14:00 do 21:00 bude na náměstí Sigmunda Freuda připravený kulturní program. Více se dočtete zde.

Radegast den v Nošovicích

Pivovar Radegast u Frýdku-Místku zve na 12. ročník akce plné piva, her, soutěží a hudby. Zahrají kapely jako Mandrage, Tři sestry nebo Čechomor. Nenechte si ujít také prohlídky pivovaru. Vše se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Mezinárodní festival Divadlo Plzeň

Desetidenní festival potrvá do 19. září. Přináší mimořádné zahraniční a vybrané české inscenace. O víkendu se na představení těšte už od dopoledne. Více zde.

Kolotoč a historický autobus

Plzeň se v roce 2015 stane Evropským hlavním městem kultury. Co si užijete už nyní? Do 2. listopadu se můžete na náměstí Republiky svézt na uměleckém kolotoči Le Manège Carré Senart pro děti i dospělé. Mezi hlavními turistickými cíli se po čtyři zářijové víkendy svezete historickým autobusem. Z náměstí Republiky se snadno dostanete do zoologické zahrady, pivovaru nebo Techmanie. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

1/2Maraton v Ústí nad Labem

Proběhněte se chemičkou. V neděli se tam poběží tři kilometry, zbylá část maratonu vede po cyklostezce podél Labe a centrem města. Pokud si netroufnete na 21 kilometrů, můžete zkusit štafetu, rodinný běh nebo další závody. Začíná se v poledne na Mírovém náměstí. Více hledejte zde.

Zahrada Čech v Litoměřicích

Od pátku do 20. září si v Litoměřicích přijdou na své zahrádkáři, chalupáři i milovníci bytových doplňků. Připravený bude také kulturní program a soutěže. V ulici Na Vinici bude otevřeno denně od 9:00 do 18:00. Program si prohlédněte zde.

Vysočina

Dýmky a Svět na zámku Třebíč

Do 24. října je v zámecké Konírně otevřena výstava Dýmky a Svět představující sbírku dýmek a kuřáckých potřeb. Dozvíte se o výrobě tabáku. Výstavu doplňuje dýmkařská dílna, interaktivní koutek i filmová projekce. O víkendu je otevřeno od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více si přečtěte zde.

Mrkvancová pouť

Pouť proběhne od pátku do neděle na Jihlavsku. Husovo náměstí v Polné bude hostit atrakce a občerstvení, na hradě se odehraje pouť a připraveny budou i výstavy. Těšit se můžete na taneční zábavu a festival Mrkvancore, sportovní utkání a koncert v kostele. Navštívíte věž kostela a svezete se lokálkou. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Slavnosti vína v Uherském Hradišti

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se uskuteční od pátku do neděle. Poznáte bohatství tradiční lidové kultury Slovácka díky účasti 60 měst a obcí regionu. Uchvátí vás jarmark lidových řemesel, atrakce pro děti a prohlídky památek ve městě i okolí. V sobotu uvidíte krojovaný průvod. Více zde.

Farmářský trh ve Fryštáku

V sobotu nakoupíte na náměstí Míru zboží regionálních farmářů a řemeslníků. Proběhne zároveň pátý ročník Dne splněných přání. Vaše tajná přání budou uložena do demižónu a zakopána vedle školy pod čerstvě nasazený strom. Program mezi 8:00 a 12:00 doplní pouliční muzikanti a dětská zábava.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám