Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Večer do setmělého hradu nebo na noc do zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se vaše děti rády trochu bojí, vezměte je na večerní prohlídku lysického zámku nebo hradu Rabí. Pokud jsou naopak nebojsové, mohou z pátku na sobotu přespat s dalšími dětmi v děčínské zoologické zahradě. Atraktivním tipem je třeba také návštěva kukuřičného bludiště v Roseči.

Foto: Profimedia.cz

Gotický hrad Rabí

Článek
Praha

Křivoklátským expresem až na hrad

Z pražského nádraží Braník přes Vršovice a Smíchov zamíří v sobotu po deváté hodině ráno parní vlak na hrad Křivoklát a dále pak do Lužné u Rakovníka. Na hradě bude připraven celodenní program s řezbářskými dílnami, historickými trhy, pohádkou pro nejmenší návštěvníky i s kouzelnickým vystoupením. Zpět do Prahy vlak dorazí v podvečer okolo šesté hodiny. Bližší informace naleznete zde.

Svatovavřinecká petřínská pouť

U příležitosti svátku sv. Vavřince proběhne v neděli v katedrálním chrámu sv. Vavřince na Petříně tradiční pouť. V okolí chrámu proti zrcadlovému bludišti si užijete hudbu, divadlo, výtvarné dílny a dospělí Svatovavřinecké víno. Program začne ve 13:00 slavnostním průvodem od lanové dráhy a vyvrcholí v 17:00 eucharistickou slavností. Bavit se budete do večerních hodin. Více zde.

Na parníku s vodníkem

Hodinovou plavbou plnou tajuplných pražských pověstí si společně se svými dětmi můžete zpestřit neděli od 16:00 do 17:00. Nástup proběhne v přístavišti č. 6 u Čechova mostu. Předchozí rezervace míst je nutná. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Spanilá jízda na Točníku

Na hradě Točník se v sobotu setkají skupiny historického šermu. Mezi 10:00 a 18:00 se tam návštěvníci přenesou do historie díky autentickým vystoupením šermířů. Více informací hledejte zde.

Dožínky hraběte Chotka

Zámek Veltrusy plánuje na sobotu od 10:00 dožínky. Děti se zabaví ve tvořivých dílničkách a při soutěžích, zájemci si budou moci vyzkoušet sekání obilí kosou, mlácení zrna cepem i mletí mouky. Více se dočtete zde.

Kaňkovský hornický jarmark v Kutné Hoře

Místní část Kaňk v sobotu ožije trhem s ukázkami řemesel. V okolí kostela svatého Vavřince a v Mozaice si užijete od 10:00 do 17:00 také výstavy a kulturní program, atrakce a představení pro děti. Kostel bude mimořádně otevřen a uvidíte expozice Hornického spolku v areálu Rudných dolů na Kaňku. Více zde.

Jihomoravský kraj

Večer na zámek

V sobotu od 20:00, 21:00 a 22:00 můžete dorazit na večerní kostýmované prohlídky na zámek Lysice. Vystoupí v nich zástupci pytláků i panstva. Dozvíte se více nejen o životě na zámku, ale také v okolní krajině. Bližší informace naleznete zde.

Motoráčkem za permoníky do Oslavan

V sobotu se vydáte historickým motorovým vozem Hurvínek na jízdu za zajímavými cíli. Uvidíte Muzeum průmyslových železnic, expozice hornické obce Zastávka, Muzeum hornictví a energetiky na oslavanském zámku, bývalé těžní věže dolu Kukla a interaktivní park Permonium. Vlak vyjede z Brna v 9:06 a vrátí se v 17:34. Více zde.

Matematický den v Brně

Vzdělávací centrum Matematix zve v sobotu na zábavně vzdělávací odpoledne. Pro děti od šesti let i pro dospělé tam budou přichystány zábavné úlohy, aktivity pro rozvoj logického myšlení, výukové hry a rébusy. Program proběhne buď od 14:00 do 15:30, nebo od 16:00 do 17:30.

Jihočeský kraj

Komedianti v ulicích

Mezinárodní festival pouličního divadla přiláká o víkendu komedianty do Tábora. Zahájení proběhne v pátek v 19:00 na Žižkově náměstí, sobotní program začne už v 10:00 na tomtéž místě, nedělní pak ve 13:00 v Pražské ulici. Množství různorodých vystoupení pobaví dospělé i děti. V sobotu se můžete zúčastnit například dílny žonglování, akrobacie a divadelního líčení. Do programu nahlédněte zde.

Kukuřičné bludiště v Roseči

Na Jindřichohradecku je pro dospělé a děti připravena letní zábava v kukuřičném labyrintu. Bludiště si užijete denně od 9:00 do 19:00. Využít můžete také bazén s vlastní písečnou pláží, trampolínu nebo lezení na slámové pyramidě. Zahrát si můžete fotbal, badminton, petangue a croquet. Více se dozvíte zde.

Setkání loutek a hudby v Miroticích

Divadelně-hudební festival proběhne na Písecku od pátku do soboty. Tento ročník se zabydlí na ostrově u Dolejšího mlýna. Uvidíte mnoho představení, uslyšíte třeba Vypsanou fixu, Znouzectnost nebo Pískomil se vrací. O zábavu se postará i horolezecká stěna, výstava, plavba na lodičkách, výtvarné dílny, Golem v životní velikosti, soutěže a trampolína. Více zde.

Královéhradecký kraj

Hurá na Kost

Tento víkend bude na hradě Kost patřit historickým slavnostem. V sobotu i v neděli tam můžete zavítat mezi 9:00 a 18:00. Uvidíte historické tance, poslechnete si historickou hudbu a ochutnáte pokrmy, které jedli naši předkové. Více hledejte zde.

Hospodaření ve skanzenu Krňovice

Ukázky historických způsobů hospodaření na vsi budou o víkendu připraveny v Podorlickém skanzenu u Třebechovic pod Orebem. Mezi 10:00 a 17:00 uvidíte historickou zemědělskou techniku a práci s dobovým nářadím. Program bude doplněn zábavou pro děti a ochutnáte čerstvě upečený chléb. Vše se dočtete zde.

Pardubický kraj

Historická bitva

Od začátku první světové války uběhlo letos přesně 100 let. Toto výročí připomene v sobotu historická bitva v Mladějově na Moravě. Celodenní program nabídne poslech dobové hudby, tatínky a syny pak zaujme především výstava historické vojenské techniky a v 15:30 také samotná bojová ukázka. Více hledejte zde.

Večerní prohlídky v Moravské Třebové

V sobotu budou probíhat v komnatách zámku oživlé prohlídky s divadelním představením Intriky pana kardinála na motivy románu Alexandra Dumase Tři mušketýři. Čeká vás představení plné šermířských soubojů, dramatických zvratů i úkladných nástrah proradného kardinála. Prohlídky začnou v 18:00, 19:00, 20:00 a 21:00. Více zde.

Festival Skřítkování v Poličce

Celodenní zábavný program pro děti i dospělé plný hravých úkolů, her a tvořivých dílen je připravený na sobotu. Mezi 9.00 a 19.00 nebude v místním Centru Bohuslava Martinů chybět loutkové divadlo, žonglérská a bubnová show. Děti uvítají výtvarné dílny a pohybové hry na zahradě. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti na hradě Loket

Na oba víkendové dny se chystají od 10:00 do 18:00 v interiérech i exteriérech hradu Loket slavnosti purkrabího Půty. V sobotu ve 14:00 začne hlavní část programu, kterou je napínavý rytířský turnaj na koních. Dále zhlédnete tance, divadlo, šerm i trubače. Více se harmonogramu akce dozvíte zde.

Kolo pro život v Karlových Varech

Karlovarský AM bikemaraton Škoda Auto je i letos součástí největšího seriálu horských kol Kolo pro život. V sobotu projedete nejkrásnější zákoutí lázeňský lesů a okolí města. Hlavní trasy odstartují kolem poledne na Masarykově třídě. Děti se mohou těšit na šest závodů dle věku a bude pro ně otevřený Dětský klub. Bližší informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Mohutné oslavy na Bezdězu

Hrad Bezděz slaví letos 750 let. Program víkendových bujarých oslav je proto co nejpestřejší, aby sem mohli významné výročí přijít oslavit všechny věkové kategorie. Kromě rozličného kulturního programu se můžete těšit například také na zpěv Tomáše Savky a děti na divadélko. Po setmění na sebe strhne veškerou pozornost ohňostroj. Více se dočtete zde.

Slavnosti slámy v Karlovicích

Oslava slámy začne v sobotu na Semilsku. Potěší vás slaměný hrad, soutěže, slaměná tvůrčí dílna a vodní skluzavka z vyhlídky. Ústřední postavou třítýdenních slavností bude Jules Verne, proto vás ohromí 30 slaměných soch ponorek a vzducholodí. Slavnosti zahájí koncert Dády Patrasové. Denně si od 11:00 do 16:00 užijete konopné bludiště a lanové centrum. Více zde.

Olomoucký kraj

Přerovské hody

Svatovavřinecké hody budou okupovat přerovské Náměstí T. G. Masaryka od pátku až do neděle. Nepředstavujte si však hody v pravém slova smyslu. Program nabídne například historické trhy, prohlídku kostela sv. Vavřince s výkladem průvodce a řadu hudebních vystoupení. Kompletní program najdete zde.

Lázeňské dřevosochání v lázních Bludov

Třetí ročník se koná u příležitosti oslav 85 let od založení lázní. Od úterý do pátku můžete sledovat tvorbu dřevěných plastik. Slavnostní ukončení akce proběhne v sobotu a přinese výstavu a dražbu těchto děl, práci kováře, bubeníky, ukázku historických vozidel a řemeslný jarmark. Děti potěší kouzelník, flašinetáři a atrakce. Více hledejte zde.

Víkend v ruční papírně 

O víkendu budou v papírně ve Velkých Losinách připraveny tvůrčí dílny. Od 10:00 do 17:00 čekají na děti hrátky s papírem, trampolína, nafukovací skluzavka, skákací domeček, projížďky na koních, hry a soutěže. Večer potěší dospělé promítání filmu Díra u Hanušovic. Podrobnější informace čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Na pouť do Frenštátu

Dětská diskotéka, klaun, karneval, kolotoče a spoustu další zábavy nabídne rodinám s dětmi Frenštátská pouť. Uskuteční se od sobotních 14:00 do nedělního podvečera. Na sobotní večer je naplánován ohňostroj. Více se dočtete zde.

Westernové léto v Janovicích

Western Arts Club u Rýmařova má na léto připravený bohatý program ve stylu divokého západu. O víkendu bude areál patřit Velké ceně Indiana. Soutěžit se bude v ovládání dlouhého biče, lasa, v hodu nožem a tomahawkem. Soutěže a hlavní program budou připraveny v sobotu. Více zde.

Plzeňský kraj

Se setměním na hrad

Na tajuplné večerní prohlídky láká turisty od čtvrtka do soboty hrad Rabí. Hodinová prohlídka začne po všechny dny ve 21:00. Více informací naleznete zde.

Chodské slavnosti v Domažlicích

Od pátku do neděle bude město žít slavnostmi a Vavřineckou poutí. Na několika scénách u chodského hradu a na náměstí uvidíte na 600 účinkujících od nás i ze zahraničí. Slavnostní zahájení je připraveno na pátek v 18:00. Všechny generace se budou bavit do nedělního podvečera. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Přes noc v zoo

Z pátku na sobotu mohou děti přespat v děčínské zoologické zahradě. Oblíbený program zahrnuje jako vždy zábavný program se soutěžemi, hrami a opékáním buřtů. Vše se o akci dočtete zde.

Projížďky chomutovských zooparkem

Safari expres bude v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově jezdit ve večerních hodinách v pátek a sobotu (stejně tak příští týden). Cestou děti uvidí nejen zvířata, ale také řadu pohádkových postav. Projížďky budou připraveny od 18:00 do půlnoci. Více zde.

Vysočina

Léto s párou

Víkendové odpoledne s hrami, soutěžemi či divadlem si užijí malí i velcí návštěvníci akce Léto s párou, která se koná v sobotu od 13:30 na vlakovém nádraží v Třešti. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Víkend ve Valašském muzeu v přírodě

V pátek v 17:00 můžete se svými ratolestmi zavítat amfiteátru Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě. Potkají se tam s Michalem Nesvadbou v rámci programu Michal na hraní. Více čtěte zde.

V sobotu a v neděli se pak v Dřevěném městečku uskuteční Dny řemesel a setkání kovářů. Budete moci nahlédnout pod ruce šikovných řemeslníkům například při procesu výroby cihel, zasklívání oken, drátování, pletení slaměných ošatek i při výrobě bižuterie. Veškeré informace o akci najdete zde.

Moravské chodníčky a Farmářský trh 

Setkání folklórních souborů tří národopisných oblastí Slovácka, Valašska a Hané proběhne v pátek a v sobotu v Napajedlích. V pátek od 20:00 vystoupí v Klášterní kapli řada souborů. V sobotu od 8:00 do 16:00 hodin nakoupíte na Farmářském trhu na Masarykově náměstí. Od 16:00 uvidíte další vystoupení na nádvoří Nového Kláštera. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám