Hlavní obsah

Tipy na víkend: Hastrman provede po Karlově mostě, milostný příběh hradem Kost

Jestliže fandíte muzice, vydejte se na Točník, do Znojma nebo třeba do Suchdola nad Odrou. Pokud spíš dáváte přednost pohybu a sportovním výzvám, navštivte o víkendu například Novou ves nebo Velké Karlovice. Kdo preferuje romantické procházky po hradech, zámcích a historických částech měst, objeví nepřeberné množství možností výběru.

Foto: archiv Muzea pražských pověstí a strašidel

Průvodce ve věrném vodnickém kostýmu provede o víkendu zájemce legendami Karlova mostu.

Článek
Praha

Se zeleným mužíkem na Karlův most

Vydejte se v sobotu na trochu jinou procházku po Karlově mostu. Budete mít možnost poznat jednu z nejznámějších pražských památek ze tří různých úhlů pohledu. Postará se o to vodnický průvodce. Více se dočtete zde.

Egypt v Náprstkově muzeu

Výstava Země černých faraonů představuje dějiny starověké Núbie od konce pravěku po začátek křesťanského období. V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur se seznámíte s výsledky výzkumů archeologické expedice. O víkendu přijďte mezi 10:00 a 18:00. Více se dozvíte zde.

Sladký střešní piknik

Na střeše Galerie Harfa se v sobotu od 11:00 do 18:00 uskuteční letní piknik. Celý se ponese ve znamení ovoce. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Hudební Točník

Prvním místem, kde letos odstartuje festival České hrady, bude hrad Točník na Berounsku. Festivalový areál se otevře v pátek v 18:00 a v sobotu v 10:30, první interpreti začnou hrát od 11:30. Užijete si třeba Mira Žbirku, Wanastowi Vjecy, Tomáše Kluse, Mandrage a mnoho dalších. Do programu nahlédněte zde.

Country festival v Třebsíně

Další ročník country festivalu Třebsínská Zvonička oživí v sobotu náves Třebsína nedaleko Štěchovic. Od 14:00 vyslechnete Taxmeny, Pacifik, Novou Sekci a další. Obdivovat budete stroje značek Harley a Jeep. Pro děti je připravena spousta soutěží, skákací hrad, trampolíny a výuka uzlování. Více zde.

Výstava motocyklů na hradě

Historické motocykly si návštěvníci hradu Český Šternberk mohou prohlédnout až do konce prázdnin. Od 9:00 do 18:00 uvidíte stroje od počátku 20. století přes slavné modely 50. a 60. let až po téměř současné. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Hudební festival Znojmo

Jubilejní 10. ročník festivalu nabízí hudbu, víno i bohatý doprovodný program. Koncerty budou věnovány francouzskému baroknímu skladateli Jeanu-Philippu Rameauovi. Uslyšíte vše od vážné hudby přes cimbál až po jazz. Slavnostní maškarní průvod se v pátek v 19:00 vydá od Městského divadla k radnici. Více zde.

Festivalové Boskovice

Festival zaměřený na propagaci jedinečné urbanistické památky proběhne od čtvrtka do neděle. Během čtyř dnů si vychutnáte hudební a divadelní vystoupení, výstavy, autorská čtení a mnoho dalšího. To vše na mnoha místech ve městě: na zámku, ve farské zahradě, na hradě, v kině Panorama, v letním kině, muzeu Boskovicka, v Synagoze… Program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Borůvkobraní v Borovanech

O víkendu se bude v Borovanech na Českobudějovicku vše točit kolem borůvek. V areálu kláštera se odehraje soutěž v pojídání borůvkových knedlíků, borůvkový jarmark, otevřena bude hospoda s borůvkovým pivem, likérem i pálenkou. Program zpestří výstavy, koncerty, přednášky a divadla pro děti. Otevřená bude ukázková borůvková zahrada. Sobotní program proběhne od 10:00 do půlnoci, nedělní skončí ve 22:00. Bližší informace se dočtete zde.

Festival Folková růže

Třídenní festival folkové hudby proběhne na hradě a zámku v Jindřichově Hradci od čtvrtka do soboty. Programy se budou konat v Národním muzeu fotografie, Kapli sv. Máří Magdaleny a na druhém a třetím hradním nádvoří. Vše se o akci dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Boj o pevnost v Josefově

V sobotu se Josefov vrátí do minulosti Josefovskými slavnostmi. Ve zdejším Dolíku i v ulicích pevnostního města projdou od 10:00 historické jednotky s kapelou a předvedou ukázku bitvy. O zábavu se postarají klauni, hudebníci či kouzelníci. Program zakončí noční dělostřelecké salvy a akrobatická ohňová show. Více zde.

Noční prohlídky hradu Kost

V pátek a v sobotu můžete navštívit hrad v noci a užít si milostný příběh hradního pána a krásné uhlířky. Užijte si jedinečnou atmosféru hradních prostor v Libošovicích. Noční prohlídky jsou vedeny formou příběhu a konají se v 20:30, 22:00, 23:30. Více informací hledejte zde.

Pardubický kraj

Festival řemesel na Kunětické hoře

Ukázky tradičních lidových řemesel a velký prodejní trh proběhnou v neděli v autentickém hradním prostředí. Od 10:00 do 18:00 bude řemesel plné nádvoří i interiér hradního paláce. Více se dočtete zde.

Technická prohlídka zámku Slatiňany

Prohlídková trasa Pokrok nezastavíš! zavede o víkendu návštěvníky do dochovaného technického zázemí. Uvidíte běžně nepřístupnou knížecí oratoř v kostele sv. Martina, která je se zámkem spojena krytou dřevěnou chodbou. Prohlídky začínají vždy v 10:30, 12:30 a 14:30. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Filmová výstava v Karlových Varech

Výstavu Karlovy Vary ve filmu připravilo Barrandov Studio. V expozici poznáte do konce prázdnin lázeňské a festivalové město jako oblíbenou filmovou lokaci. Karlovy Vary si zahrály v řadě českých filmů nebo televizních seriálů. Třicítku nejzajímavějších připomínají panely s fotografiemi doplněné kostýmy a rekvizitami. Přijďte o víkendu od 10:00 do 17:00. Více najdete zde.

Výstava První světová válka

V 1. patře sokolovského zámku uvidíte výstavu ke 100. výročí začátku 1. světové války. Muzeum Sokolov vás seznámí s výstrojí a výzbrojí, válečným deníkem a pohlednicemi. Zkusíte si váhu velké polní, plynovou masku nebo chůzi s berlemi. Výstava je o víkendu otevřena od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více zde.

Liberecký kraj

Přístupná věž zámku Lemberk

V rámci akce Prázdniny na věži se dostanete do běžně nepřístupných míst. Středověká věž bude v Jablonném v Podještědí mimořádně zpřístupněna od úterý do neděle. Otevřena bude po celý den od 9:00 do 16:30. Více hledejte zde.

Výjezd veteránů na Ještěd

Na tradiční veteránskou akci přijedou v neděli historická vozidla starší víc než 60 let. Soutěžní vozy jedou 11 kilometrů do kopce a projíždí množstvím náročných zatáček. Startovat se bude v poledne, z Ještědu vozy přejedou do Automuzea v pivovaru Konrad. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Bioslavnosti ve Starém Městě

Na Jesenicku propuknou v sobotu bioslavnosti s podtitulem Jde to i bez lepku. Akce nabídne od 10:00 do 20:00 například biojarmark a občerstvení. Také děti si užijí program s ekologickou tématikou. Zkusí si tvořivé dílny a uvidí divadelní představení. Pohodovou atmosféru dokreslí hudba. Více se dozvíte zde.

Festival Cave Beat na Blanensku

Vrcholným koncertem festivalu se stane sobotní vystoupení Stephena Micuse a Ondřeje Smeykala v Kateřinské jeskyni ve Skalním mlýně. V 18:00 si poslechnete společný koncert německého a českého umělce. Vše se dočtete zde.

Moravskoslezský kraj

Country festival v Suchdole nad Odrou

O víkendu proběhne soutěžní přehlídka amatérských country kapel Suchdolský country fest. V Rekreačním areálu Sokolák proběhne v pátek od 19:00 večerní posezení u kytar. Sobotní program začne v 11:00. Harmonogram akce najdete zde.

Léto na zámku Fryštát v Karviné

V sobotu máte šanci poznat zámecký areál včetně kostela i parku. Program začne v 10:00 a potrvá až do nočních hodin. Uvidíte prohlídky stálých okruhů zámku vyzdobené květinami. Na čtvrtém okruhu vás provedou průvodkyně v kostýmech. Zámek můžete navštívit i v nočních hodinách. Bližší informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Cyklistický závod v Nové Vsi

Bodovací orientační cyklistický závod dvojic Superior Bike Adventure proběhne o víkendu v opuštěných oblastech centrální části CHKO Český les. Centrum bude u Hotelu na Pastvinách v Nové Vsi – Třemošné. Závod začne v sobotu v 9:00 a pojede se jako dvouetapový. První den se pojede šest hodin, druhá etapa potrvá čtyři hodiny. Více hledejte zde.

Výstava karafiátů v Klatovech

Západočeským zahradnickým unikátem je speciálně vyšlechtěný klatovský karafiát. Mnoho různých barevných kombinací uvidíte na výstavě v Hostašově ulici do 14. července. Přijít můžete od 9:00 do 17:00. O víkendu také proběhne tradiční klatovská pouť. Více zde.

Ústecký kraj

Mezinárodní varhanní festival

Mezinárodní festival varhanní hudby přinese do konce prázdnin devět koncertů. Konají se vždy o víkendech od 14:00 v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově u Jiříkova. V neděli si můžete poslechnout varhanní recitál Waldemara Krawiece z Polska. Vše se dočtete zde.

Skotačení se Skoty

Akce Skotačení se Skoty aneb Romantický sen proběhne v sobotu na koupališti v Krásném Dvoře. Bude připraveno silácké klání v tradičních skotských disciplínách, vystoupení dudáků, tanečnic, šermířů, koňská show a ukázky sokolnictví. Více zde.

Vysočina

Výstava lilií v Žirovnici

Od pátku do neděle proběhne tradiční výstava lilií a doprovodného sortimentu. Český zahrádkářský svaz Žirovnice vyzdobí interiéry zámku a špýcharu. Výstavu doplní hudba a stánkový prodej. Zámek je otevřený od 9:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Vysočina fest v Jihlavě

Multižánrový festival spojí od čtvrtka do soboty celou Vysočinu. Druhý ročník se bude opět konat v jihlavském amfiteátru. Na dvou pódiích uslyšíte třeba Čechomor, Tomáše Kluse, Tata bojs, Richarda Müllera, Chinaski, Wanastowi Vjecy, J.A.R nebo Tublatanku. Program začne ve čtvrtek ve 14:45 a skončí v sobotu v noci. Více zde.

Zlínský kraj

Festival Masters of Rock ve Vizovicích

Od čtvrtka do neděle bude znít Vizovicemi rocková hudba. V areálu likérky se sejdou vyznavači tvrdé hudby a uslyší tam české i zahraniční rockové a metalové skupiny. Po celé čtyři dny si budou vybírat z produkce na třech pódiích. Program najdete zde.

Závod horských kol ve Velkých Karlovicích

V sobotu se uskuteční závod horských kol Bike Valachy ze seriálu Valachy Tour. Dějištěm se stane hotel Galik v údolí Léskové. Závodu, který začne ve 12:00, se zúčastní také Jaroslav Kulhavý, František Raboň a Tereza Huříková. Na výběr jsou trasy na 45 a 20 kilometrů a dětské závody. Pro účastníky bude připraven také doprovodný program. Více hledejte zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám