Hlavní obsah

České a Saské Švýcarsko opět propojí vlak

Od 5. července bude po 70 letech obnovena železniční trať mezi Českým a Saským Švýcarskem. Vlaky nově pojedou mezi městy Dolní Poustevna, Sebnitz, Bad Schandau a Děčínem. Oblast národního parku tak bude dostupná z vlakových nádraží a Šluknovský výběžek bude mít přímé spojení do hlavních výchozích turistických středisek, jakým je třeba Hřensko a Bad Schandau. Na tiskové konferenci to oznámila agentura CzechTourism.

Foto: Profimedia.cz

Pravčická brána v nádherné krajině Českého Švýcarska.

Článek

Nové přeshraniční železniční spojení bude mít klíčový význam z hlediska rozvoje turistické infrastruktury.

„Vlak obkrouží celý národní park od Děčína přes Krásnou Lípu po Šluknovský výběžek do Bad Schandau a zpátky Labským dolem se bude vracet. Celý národní park tak bude dostupný po kolejích. Bude to mít velký význam pro vymýšlení dalších turistických cest a tras," uvedla Dana Štefáčková z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko.

Letos také mohou návštěvníci poprvé vyrazit s tablety či chytrými mobily na první virtuální naučnou stezku v Českém Švýcarsku. Stezka má 20 zastavení – úvodní je v Jetřichovicích u informačního střediska. Stezka je dlouhá 8,2 kilometru, jedná se o okruh po žluté směrem Tokáň a zpět přes Purkartický les a Balzerovo ležení po červené.

Foto: Profimedia.cz

V pozadí na kopci hrad Hohnstein v Saském Švýcarsku

Pro zobrazení informací a soutěžních otázek podél stezky potřebují návštěvníci mobil nebo tablet s přístupem na internet. Přes QR kódy či NFC tagy, které jsou umístěny na malých tabulkách podél trasy, se dostanou k jednotlivým textům a otázkám. Návštěvník se na stezce dozví informace o historii vývoje lesních společenstev, o druzích stromů v lokalitě či o změnách ve složení lesa, ke kterým došlo zásahy člověka.

Britské nakladatelství Bounty Books letos přidalo České Švýcarsko na seznam 500 míst v divočině, která stojí za to navštívit. V populární cestovatelské edici Must-visit 501 ho zařadilo do nové publikace Wild places vedle Yosemitského národního parku v USA, jihoamerických Galapág, Broumovských stěn a slovenských Pienin a Malé Fatry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám