Hlavní obsah

Památkou roku 2013 se stal malebný kostelík na břehu Sedlnice

Novinky, fis

Kostel svaté Kateřiny stojící na vyvýšeném břehu říčky Sedlnice cestou ze Štramberka do Nového Jičína získal ve středu ocenění Památka roku 2013. Před necelými dvěma lety se po rekonstrukci otevřel veřejnosti. Navštívit ho lze o víkendech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kostel svaté Kateřiny ve Štramberku.

Článek

Moravskoslezský kraj tento týden upoutal pozornost díky štramberskému kostelu svaté Kateřiny, který Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ocenilo titulem Památka roku 2013. Hodnoceny jsou nejlepší projekty a realizace obnov nemovitých kulturních památek, budov a souborů staveb s památkovými, architektonickými či urbanistickými hodnotami – například hrady, zámky, kostely, kláštery, divadla a další.

Gotický kostel svaté Kateřiny pochází z přelomu 14. a 15. století. Stávala při něm vesnička Tamovice jen s několika usedlostmi. Na konci 16. století zanikla a vznikl tam dvůr patřící ke Štramberku.

Od poloviny 30. let minulého století kostelík postupně chátral, obnovy se dočkal až v letech 2011 a 2012. Od července 2012 se sem návštěvníci mohou vypravit vždy v sobotu mezi 12.00 a 17.00 nebo v neděli od 13.00 do 18.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám