Hlavní obsah

Interaktivní výstava zavede návštěvníky do tajů kriminalistiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fascinuje vás genialita Hercula Poirota nebo Sherlocka Holmese? Podívejte se pod lupou na jejich nelehkou profesi a poodhalte staré i moderní metody vyšetřování zločinů. Právě to je totiž náplní nové expozice v muzeu ve Vysokém Mýtě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pátrání začíná i v muzejní expozici na místě činu.

Článek

Interaktivní výstavu nazvanou Na stopě inspirovala skutečná práce kriminalistů. Vytvořilo ji Mendelovo muzeum v Brně. „Je založena na fiktivním kriminálním případu, na kterém se demonstruje, co musí kriminalista udělat a jak postupovat, aby dopadl zločince,“ uvedl kurátor sbírek muzea ve Vysokém Mýtě Martin Štěpán. Od začátku tohoto týdne mohou expozici turisté navštívit do neděle 16. února.

Návštěvníci dostanou po příchodu pracovní list, kam si pečlivě zapisují důkazy a další získané informace nezbytné k vyšetřování. Pátrání začíná jak jinak než na místě činu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Nepřehlédněte žádný detail a všechno si zapisujte.

Postupně si turisté na jednotlivých stanovištích vyzkoušejí soudní patologii, daktyloskopii, práci v laboratoři či toxikologii. Mohou si například pod mikroskopem prohlédnout vlákno a určit, zda pochází z oděvu pachatele.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Návštěvníci se v rámci výstavy podívají také do pitevny.

Muzeum vystavilo také různé historické pomůcky, které používali kriminalisté dříve, než se jim dostalo luxusu moderních metod. Dále si návštěvníci přečtou více o dějinách kriminalistiky a historické medailonky věnované zajímavostem z českého prostředí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Kriminalistická práce je o pečlivosti.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtu můžete navštívit denně kromě pondělí. V týdnu je otevřeno vždy mezi 9:00 a 12:00 a následně od 13:00 do 17:00. O víkendu začíná odpolední otvírací doba o půl hodiny později.

Reklama

Výběr článků

Načítám