Hlavní obsah

Pět areálů na jeden skipas, to jsou východní Krkonoše

Právo, Dáša Palátková

Východní Krkonoše jsou jediným místem v Česku, kde lyžujete v pěti areálech na jednu permanentku. Sjezdovky vedou ve výšce od 580 do 1260 metrů nad mořem. Běžkaře potěší až 90 kilometrů pravidelně upravovaných tras, které je provedou krásnou přírodou Krkonošského národního parku s výhledy na Sněžku.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Skupina lyžařů na jednom z krkonošských svahů

Článek

Každý z krkonošských areálů má jinou atmosféru. Černý Důl je rodinný, ve Svobodě nad Úpou můžete díky slalomu s časomírou závodit při každém sjezdu. Velká Úpa nabízí všechny zážitky na jediném kopci.

Neopakovatelný výhled na panorama Krkonoš si vychutnáte z kabinkové lanovky, která vystoupá z Janských Lázní až na Černou horu. Odtud vedou jedny z nejdelších českých sjezdovek.

Pec pod Sněžkou je naopak areálem se sjezdovkami rozesetými po celém údolí. Večer se ve SkiResortu dá lyžovat ve čtyřech z pěti areálů na nejširších a nejdelších osvětlených svazích v Česku.

Areály propojuje skiTour

Zatímco loni propojovaly areály skibusy, letos k nim přibyla i skiTour. Jde o lyžařskou trasu, která spojuje Černou horu, respektive Janské Lázně a Pec pod Sněžkou. Většinu této asi pětikilometrové cesty překonáte na lyžích. Na dvou místech vás kousek sveze vyhlídková rolba. Ta zde letos poprvé jezdí jako turistický pendl.

V rolbě nejprve překonáte zhruba 300 metrů dlouhou rovinku na vrcholu Černé hory. Z kopce do Pece to na lyžích pojede samo. Vyhlídku z rolby-kabrioletu si pak vychutnáte ještě jednou. Mezi Kolínskou a Pražskou boudou v Peci pod Sněžkou je to totiž mírně do kopce. SkiTour je službou pro lyžaře SkiResortu a funguje bezplatně.

Že ji zejména malí a možná i velcí lyžaři budou chtít zkusit několikrát s tím ve SkiResortu počítají. „Ostatně i proto jsou rolby na skiTour speciálně upraveny. Oproti běžně vyráběným strojům mají tyhle podobu kabrioletu/vyhlídkového vagónu,“ vysvětluje za SkiResort Černá hora–Pec jeho jednatel Petr Hynek.

Kromě zážitku na cestě mezi areály má tahle novinka ještě jednu velkou výhodu. Poprvé v Česku lyžařsky propojuje dva dosud oddělené skiareály. Návštěvníci ubytovaní v Peci pod Sněžkou tak mohou ráno vyrazit skibusem do Janských Lázní, užít si den v úplně jiném areálu, navíc s osmimístnou kabinkovou lanovkou. Odpoledne se mohou vrátit na lyžích přes kopec zpátky do Pece.

Permanentka pro děti zdarma a další vylepšení

Ve skiareálu Pec pod Sněžkou pokryjí děla sjezdovky Javor technickým sněhem třikrát rychleji než dosud. K lepší kvalitě lyžování přispějí i dvě nové rolby a sedm nových sněžných děl.

Trať obřího slalomu s časomírou už najdou lyžaři i v Peci pod Sněžkou, na sjezdovce Klondike 1. Trať s časomírou je v provozu i na Černé hoře a ve Svobodě nad Úpou.

Ve SkiResortu Černá hora–Pec lyžují nově děti do pěti let zdarma. Podmínkou je zakoupení jízdenky pro dospělou osobu na jeden až sedm dní.

„Jednotlivé areály chceme propojovat i v budoucnu, tak aby se návštěvník mohl na lyžích pohybovat po celém SkiResortu,“ vysvětlil ředitel skiareálu Petr Hynek a dodal: „Jsme zvědaví, jak se lyžařům bude líbit tento neobvyklý způsob přepravy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám