Hlavní obsah

Děčínskou konírnu znovu zaplní kočáry

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo v uplynulých dvou letech propásl výstavu historických kočárů sídlící v konírnách děčínského zámku, může si zážitek doplnit už v druhé polovině tohoto týdne. Ve čtvrtek zámek zpřístupní novou expozici s kočáry i kočárky z přelomu 19. a 20. století.

Foto: Archiv zámku Děčín

Součástí expozice je také kočár typu Victoria patřící rodině Metternichů a vyrobený v polovině 19. století v Paříži.

Článek

Zatímco v minulých letech spolupracoval zámek Děčín na výstavě historických vozů s Muzeem kočárů v Čechách pod Kosířem, letos zapůjčilo exponáty z let 1850 až 1900 Poštovní muzeum v Praze.

Návštěvníci si od čtvrtka budou moci prohlédnout výletní i sportovní kočáry stejně jako ty, jež se používaly k běžnému městskému provozu.

Foto: Archiv zámku Děčín

Návštěvníci děčínského zámku budou mít od konce října možnost zhlédnout desítku historických kočárů.

Speciálním exponátem je pak šlechtický výletní kočár, který kvůli svým rozměrům dokonce málem neprojel vchodem koníren. Výstava kočárů bude součástí druhého prohlídkového okruhu zámku až do roku 2015.

Velké i malé

Kromě velkých kočárů bude do ledna 2014 děčínský zámek ukazovat také několik desítek exponátů ze soukromé sbírky Miroslavy Šormové. Ta se už téměř 30 let věnuje shromažďování historických kočárků, a to jak klasických dětských, tak i těch, ve kterých se vozily jen panenky.

Celá kolekce, jejíž součástí jsou i kolébky, čítá asi 130 exponátů pocházejících z období mezi lety 1880 a 1980. V zámeckém interiéru bude vystaveno 55 kočárků a 16 kolébek.

Foto: Archiv zámku Děčín

Interiér zámku zaplní také dětské stařičké kočárky a kočárky pro panenky.

Až do konce října je zámek Děčín otevřený denně od 9:00 do 17:00. Od listopadu do konce února se otevírací doba zkrátí na čas mezi 10:00 a 16:00. O víkendech a svátcích se zámek zavře o hodinu později.

Reklama

Výběr článků

Načítám