Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na pivo do pražských Dejvic či za módou na Sychrov

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Začátek října brnká na strunu těm, kteří si rádi pochutnají na dobrém jídle a pití. Začněte degustací tuzemských vín a burčáků, pokračujte pak třeba ochutnávkami specialit z valašské kuchyně. Pokud se o víkendu raději než jídlu oddáváte sportu, zajímavým tipem pro vás možná bude cyklovýlet po okolí Jindřichova Hradce.

Foto: Archiv zámku Sychrov

Východní křídlo zámku Sychrov. I tam se tento víkend můžete podívat.

Článek
Praha

Pivní Náplavka

Náplavka na Rašínově nábřeží se v pátek a v sobotu zaplní milovníky piva. To tady poteče proudem. Koná se totiž festival Pivo na Náplavce, na který mají účastníci vstup zcela zdarma. Kromě popíjení piva je čeká také řada hudebních vystoupení, a to už od pátečního odpoledne. Vše o akci naleznete zde.

Napěněné Dejvice

Akce s názvem PivoPění se v pražských Dejvicích v sobotu bude konat úplně poprvé. Vyrazte na tuto pivní premiéru od 13:00 a zhlédněte vystoupení skupiny Leaders, navštívíte kulinářský koutek a dozvíte se více o vaření piva dnes a v minulosti.

Festival provoněný kávou

Kávový festival probíhá po celém Česku a završí jej hlavní program na Novoměstské radnici v Praze v sobotu od 10:00 do 20:00. Vše se bude po celý den točit kolem kávy. Uvidíte ukázky pražení a poslechnete si i zajímavé přednášky. Ošizeni samozřejmě nebudete ani o chutnou degustaci. Program si prohlédněte zde.

Středočeský kraj

Vstupte do 13. komnaty Karlštejna

Během celého měsíce října můžete na hradě Karlštejn vstoupit do třetího patra Císařského paláce neboli Fraucimoru. Prohlídky jsou součástí 1. hradního prohlídkového okruhu a začínají vždy v 9:30. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti vína v Brně

V pátek se na náměstí Svobody v Brně můžete mezi 10:00 a 20:00 zúčastnit závěrečné části oslav vína. Čeká vás tady více než stovka vín z produkce tuzemských vinařů. Doprovodný program bude probíhat od 14:00 do 18:00, přijedou i šermíři a poslechnete si folkovou hudbu. Více čtěte zde.

Valtické vinobraní

Nejstarší a největší vinařská valtická akce se koná od pátku do neděle. Degustaci zpestří zajímavé kulturní aktivity. Hlavní program bude probíhat v sobotu od 10:00 a zavítá sem například kapela Děda Mládek Illegal Band, vystoupí i stepaři a vyrazí krojovaný průvod městem. Více zde.

Jihočeský kraj

Cyklovýlet kolem Hradce

Tradiční akce Jindřichohradecký pedál se uskuteční v sobotu od 13:00 u Gymnázia V. Nováka jako zakončení cyklistické sezóny v Jindřichově Hradci. Podle náročnosti si můžete vybrat ze tří tras. Ve hře budou hodnotné ceny. Program naleznete zde.

Festival studentských filmů v Písku

Od pátku do neděle Písek ovládne již 3. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů. Tématem letošního ročníku je „Evoluce filmu“ s podtitulem „Vývoj nezastavíš“. Slavnostní zahájení je naplánované na pátek v 19:00 v kině Portyč. Projekce soutěžních filmů budou probíhat v pátek a v sobotu, v neděli se můžete těšit na projekci vítězných filmů. Harmonogram festivalu je ke zhlédnutí zde.

Královéhradecký kraj

Valdštejnské slavnosti vína

Na Starých Hradech se bude v sobotu od 10:00 do 18:00 oslavovat víno za účasti vévody Albrechta z Valdštejna s družinou. Pro účastníky bude připravená ochutnávka vín, vinný jarmark, vojenská přehlídka a souboje královských mušketýrů. Více zde.

Pardubický kraj

Oslavy 150 let existence Gymnázia v Chrudimi

Na začátku října slaví chrudimské gymnázium významné jubileum, proto nejen pro své absolventy a studenty připravilo na sobotu oslavný program. Program bude probíhat ve škole i v restauracích po celé Chrudimi. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Vinobraní na hradě Loket

Po oba víkendové dny se na hradě Loket koná tradiční vinobraní. Sobotní program začne v 10:00 a skončí okolo 20:00, nedělního se budete moci zúčastnit mezi 10:00 do 17:00. Mottem letošního ročníku je slogan: „Když vchází víno, odchází tajnosti“. Tak přijeďte odhalit svá tajemství na Loket. Více informací hledejte zde.

Festival Tourfilm

Mezinárodní festival turistických filmů Tourfilm 2013 potrvá od čtvrtka do soboty v Hotelu Thermal v Karlových Varech. Hlavní hvězdou letošního festivalu bude Céline Cousteau. Těšit se můžete na spoustu filmů s tematikou cestování. Kompletní program si prohlédněte zde.

Liberecký kraj

Stylový Sychrov

Módní show zaujme diváky v galerii zámku Sychrov v sobotu od 14:30. Uvidíte večerní šaty od 50. let 20. století až do baroka, novinky francouzské a trendy italské či řecké módy. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Dny architektury v Jeseníku

K oslavám Mezinárodního dne architektury se o víkendu připojí také město Jeseník, kde vás čeká procházka městem s místním rodákem a patriotem Jaromírem Švejdíkem. Projdete se společně z centra města do lázní, alejí či muzikantskou stezkou. Sraz je v sobotu ve 13:00 u Caffé Ennea na náměstí Svobody. Více zde.

Podzimní Flora v Olomouci

Do barev, vůní a chutí podzimu se od čtvrtka do neděle zahalí výstaviště v Olomouci v rámci podzimní výstavy. Kromě květin a potřeb pro zahrádkáře, se můžete těšit na doprovodný program. Jeho součástí budou také Dny moravských vín nebo soutěž o nejlepší pálenku. Více naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Burčákové hody ve Starém Jičíně

Tradiční burčákové hody proběhnou na hradě Starý Jičín o víkendu od 10:00. Přijeďte ochutnat nejen čerstvý burčák, ale také lahůdku v podobě kančího guláše. Sobotu vám zpestří bubnování na djembe bubny v podání skupiny Kubuku. V případě špatného počasí se akce o dva týdny přesune, aktuální informace proto sledujte zde.

Plzeňský kraj

Festival Pilsner Fest

Plzeňský pivní festival se letos koná první říjnovou sobotu. Program bude zahájen ve 12:30 speciálním divadelním představením o zrodu piva. V rámci hudebních vystoupení se můžete těšit na skupiny Kryštof, Mandrage nebo Sto zvířat. Doprovodný program nabídne ke zkoušce nejrůznější pivovarská řemesla. Mezi nimi například sládka, ledaře nebo bednáře. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Jablíčkový den na Krásném Dvoře

Na zámku Krásný Dvůr se v sobotu od 10:00 uskuteční třetí ročník Jablíčkového dne, a to na oslavu podzimní úrody jablek. Na programu bude ochutnávka jablečných dobrot, vystoupení kejklířů, hudebníků i taneční show. Program bude probíhat na nádvoří, v zahradě i na louce pod zámkem. Více si přečtěte zde.

Josefínské slavnosti v Terezíně

Od pátečního až do sobotního večera potrvají Josefínské slavnosti v pevnostním městě Terezín. Zažijete tu jezdecké ukázky, dozvíte se víc o katovském řemesle a na závěr budete svědky slavnostního ohňostroje. Další informace najdete zde.

Vysočina

Festival Decibely pomoci

Charitativní festival probíhá do pondělí až do soboty v Jihlavě. Akce není jen o hudebních vystoupeních. Ve čtvrtek bude program probíhat v hudebním klubu Soul, v pátek a v sobotu pak v jihlavském Amfiteátru. Publikum roztančí kapely Tleskač, Jaksi Taksi nebo Ready Kirken. Připraveny jsou také aktivity pro děti. Více o události zde.

Zlínský kraj

Gastrofestival ve Velkých Karlovicích

Dokonalý labužnický víkend prožijí ti, kteří se kdykoliv od pátku až do neděle vypraví do Velkých Karlovic na Karlovský gastrofestival, který je svátkem nejen pro všechny milovníky valašské kuchyně. Uskuteční se galavečeře s michelinskými kuchaři, soutěž o nejlepší valašský frgál nebo kuchařská a barmanská vystoupení. Vše o festivalu naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám