Hlavní obsah

Muzea, ve kterých se dotknete létání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte si prohlédnout pořádně zblízka stíhací, bombardovací, transportní i průzkumná letadla? Na místech jako stvořených pro milovníky technických zajímavostí můžete. Sem tam vás dokonce pustí i do pilotních kabin letounů.

Foto: Kudyznudy.cz

Letecké muzeum v Olomouci

Článek
Letecké muzeum v Olomouci

Na letišti v Olomouci-Neředíně si kromě letadel a vojenských proudových letounů prohlédnete také množství exponátů spojených s výukou létání, tedy simulátory a trenažery, školní pomůcky, motory, pilotní výstroj či prostředky pro záchranu pilotů. Díky schůdkům nahlédnete třeba do kabiny proudové stíhačky.

V zatemněné kabině MiGu-21 si vyzkoušíte pocity pilota při nočním letu a můžete nahlédnout také do restaurátorské dílny, kde se obnovují a připravují nové exponáty. Těmi se pro letošní rok staly letouny Iljušin Il-14FG a XL-29 x-003. V září a říjnu je muzeum otevřeno o víkendech od 10:00 do 17:00.

Muzeum letadel a vojenské techniky Air Park ve Zruči u Plzně

Možnost nahlédnout do interiérů letadel nebo tanků a vyzkoušet si například manévrování protileteckým dělem máte v muzeu, které společně se synem buduje již více než 20 let sběratel Karel Tarantík.

Foto: Kudyznudy.cz

Air Park ve Zruči u Plzně

Muzeum leží asi šest kilometrů od Plzně mezi Zručí-Sencem a Třemošnou a prohlédnete si tu jak historické stíhačky, vrtulníky a dopravní letadla, tak i atraktivní filmové repliky dvou stíhaček Spitfire z filmu Tmavomodrý svět nebo historické tanky z druhé světové války. Otevřeno je denně po celý rok, a to bez ohledu na počasí.

Letecké muzeum ve Vyškově

Není tak známé jako jiná letecká muzea, přesto se řadí k největším svého druhu v Česku. Řeč je o leteckém muzeu na starém vojenském letišti ve Vyškově, na severovýchodním okraji města u silnice směrem na Prostějov.

Foto: Kudyznudy.cz

Letecké muzeum ve Vyškově

Během říjnových víkendů si tu můžete prohlédnout přehlídku letadel, vrtulníků, dělostřeleckých zbraní a leteckých motorů. Počkejte si raději na pěkné počasí, protože se jedná o muzeum pod širým nebem.

Letecké muzeum v Kunovicích

Muzeum s více než dvěma desítkami letadel včetně elegantních dvouplošníků, lehkých sportovních letadel, větroňů i pověstných Čmeláků je k vidění v Kunovicích. Zpočátku šlo jen o přehlídku letounů vyrobených v místní továrně. Posléze se letecký park rozrostl také o stroje jiných tuzemských výrobců.

Foto: Kudyznudy.cz

Letecké muzeum v Kunovicích

Zpestřením výletu může být vyhlídkový let letadlem či balónem nebo tandemový seskok. Otevřeno je tady denně, včetně pondělí, a to až do konce října.

Letecké muzeum v Praze – Kbelích

Další muzeum plné letadel objevíte v areálu historického vojenského letiště Praha-Kbely. Část exponátů odpočívá ve starých leteckých hangárech, část je vystavena pod širým nebem. Letadla jsou tematicky seřazena od prvních kluzáků z doby našich pradědečků až po kosmickou loď Vladimíra Remka.

Foto: Kudyznudy.cz

Letecké muzeum v pražských Kbelích

Kromě letounů tu jsou k vidění letecké motory, kompletní výzbroj a výstroj, uniformy, prapory, řády, vyznamenání, raketové střely a další předměty, které se vztahují k tématu letectví, kosmonautiky a parašutismu. Muzeum je otevřeno do konce října denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00. Stejně jako do dalších expozic Vojenského historického ústavu se i sem podíváte zadarmo.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám