Hlavní obsah

Jízda nostalgickým vlakem připomene geniálního jihočeského fotografa

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední zářijovou sobotu vyrazí na trasu České Budějovice - Horní Planá a zpět nostalgický vlak. Přistoupit do něj turisté budou moci i po cestě. Tato jízda připomene páté výročí Muzea Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově.

Foto: Archiv Muzeua Fotoateliér Seidel

Turisty v jižních Čechách čekají jízdy po stopách slavného fotografa Josefa Seidela.

Článek

V 8:40 vyrazí nostalgický vlak z Českých Budějovic, aby zpět dojel v 18:00. Na jeho cestě do Horní Plané budou moci zájemci přistoupit v Kremži, Zlaté Koruně nebo Českém Krumlově. Právě tam Muzeum Fotoateliér Seidel, které oslavuje své páté výročí otevření, sídlí.

Foto: Archiv Museum Fotoateliér Seidl

Prosklená stěna v 2. patře domu patří k místnosti, v níž je dodnes fotoateliér.

A kam, že vláček sveze své pasažéry? Tak třeba do jindy nepřístupného kostela svatého Mikuláše v Boleticích postaveného ve 12. století, dále do Kájova, Polné nebo Hodňova.

Průvodce cestou, která částečně povede také pěšky a autobusem, upozorní na místa, která významný český fotograf Josef Seidel zvěčnil na svých snímcích. Turisté budou moci dnešní realitu porovnat s ukázkami dobových fotografií počátku 20. století.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Prostory ateliéru, kde Josef Seidl fotil portrétové snímky, jsou zaplavené denním světlem, i když je venku podmrakem.

Fotograf Seidel se vydával do šumavské přírody ve všech ročních obdobích bez ohledu na počasí a nemalou hmotnost tehdejší fotografické techniky. Sobotní cesta po jeho nesmazatelných stopách v jihočeských dějinách zavede turisty nejen na místa, kde Seidel v 1. polovině minulého století tvořil, ale také k informacím o historickém fotografování.

Organizátoři upozorňují na omezenou kapacitu jízdenek a doporučují včasnou rezervaci. Všechny potřebné informace případně najdete zde. Kdo by se nestihl vypravit tentokrát, v sobotu 5. října dostane druhou příležitost. Vlak pojede oblastí Stožecka. Vyrazí v 7:59 z Písku do Nového Údolí a ve 20:00 se vrátí zpět.

Foto: Archiv Muzeua Fotoateliér Seidel

Turisté mohou na trase nostalgického vlaku přistupovat.

Během první říjnové soboty budou moci turisté do nostalgického vlaku přistoupit v Protivíně, Číčenicích, Vodňanech, Bavorově, Strunkovicích nad Blanicí nebo také v Prachaticích. Trasa bude opět tematicky zaměřená na Seidlovu fotografickou tvorbu.

Zaostřeno na Josefa Seidela

Josef Seidel, narozený 2. října 1859 na Děčínsku, se vyučil fotografem a cestoval v roli fotografického pomocníka po Sedmihradsku, Uhrách i Rakousku, aby se nakonec usadil v jižních Čechách.

V Českém Krumlově se koncem 80. let 20. století stal vedoucím fotoateliéru po zemřelém Gotthardu Zimmerovi. Kromě portrétových fotografií se věnoval také tvorbě pohlednic. Jeho portfólio čítá desítky tisíc snímků.

Za krásami Šumavy vyráží v pěkném počasí na kole, v zimě na lyžích. Josefa Seidela v aktivní tvorbě nikterak neomezuje ani fakt, že se fotografická technika jeho doby poměrně pronese. Zaznamenává přírodu i život jižních Čech. Dnes jsou jeho fotografie unikátním historickým svědectvím.

Okolo roku 1920 vytváří Seidel z celkem 28 snímků unikátní panorama Šumavy.

Josef Seidel se řadí mezi první české fotografy, kteří využívali techniku autochromu k tvorbě barevných fotografií.

Jeho syn František, narozený 21. května 1908, po otci fotoateliér převzal a vydal se v jeho šlépějích. 

V roce 1949 byla část Seidelova archivu negativů zabavena tehdejším Ministerstvem informací a osvěty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám