Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za pohádkou do skanzenu, za vodním osvěžením do zoo

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Není to tak dávno, kdy víkendové aktivity ohrožovaly deště a chladné počasí, tento týden je tomu naopak. Meteorologové hlásí extrémně vysoké teploty, pořadatelé kulturních akcí se ale nevzdávají. Koneckonců na každém hradě najdete stín a chládek. K návštěvě ovšem vybízejí i další zajímavá místa.

Foto: Archiv Zoo Ostrava

Vodní svět v ostravské zoo bude návštěvníky v horkých víkendových dnech pravděpodobně velmi lákat.

Článek
Praha

Folklór v ulicích metropole

Od čtvrtka do neděle se bude v ulicích Prahy tančit. Mezinárodní setkání folklórních souborů uvítá více než 50 souborů z celého světa. Festival vyvrcholí slavnostním průvodem krojovaných skupin centrem Prahy v sobotu v 15:00. Program bude probíhat na Václavském náměstí a na Náměstí republiky. Více informací najdete zde.

V hlavní roli antilopy

Den s antilopou Derbyho proběhne v neděli v pražské zoologické zahradě. Kromě toho, že se návštěvníci dozvědění spoustu zajímavých informací o tomto ohroženém druhu, se mohou zapojit i do bohatého doprovodného programu - malování na obličej, výroba rohů nebo kreslení křídami. Vše o akci zde.

Středočeský kraj

Pohádkový skanzen

Skanzen v Přerově nad Labem ožije o víkendu od 10:00 do 16:00 pohádkou Z pekla štěstí od režiséra Zdeňka Trošky, protože právě zde se pohádka natáčela. Součástí programu budou diktáty ve staré škole v podání Zdeňka Trošky, výstava pohádkových kostýmů a soutěže pro děti. Bližší informace čtěte zde.

Hasištejnské okno do středověku

V sobotu od 11:00 do 17:00 ožije hrad Hasištejn středověkým životem. Čekají vás šermíři, dobové tržiště, občerstvení v krčmě, divadlo, dokonce i ohnivé rejdění. A kdo bude menší než výška meče, má vstup zdarma. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Krojované hody v Lednici

O víkendu ožije také Lednice, a to krojovanými hody, jež budou probíhat na zámeckém náměstí. Sobotní program začíná v 10:00. Součástí programu budou také zábavné atrakce pro dětské účastníky. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Selské slavnosti v Holašovicích

Tradiční slavnosti rozproudí od pátku do neděle jihočeské Holašovice. Malebná vesnička tak změní svůj každodenní poklidný život. Na slavnosti se každoročně sjíždí přes 200 lidových umělců a řemeslných tvůrců. Letošní ročník bude výjimečný tím, že se tu bude konat akce Rozsviťme UNESCO, v rámci níž budou večer netradičně nasvícena vybraná stavení na návsi. Další informace najdete zde.

Šermíři na Zvíkově

Nenechte si ujít napínavá šermířská vystoupení na hradě Zvíkov, a to od pátku až do neděle v několika časech. Bude se dokonce i tančit. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Čarodějnický kongres na Kosti

Od pátku do neděle bude díky čarodějnickému sletu o zábavu postaráno i na hradě Kost. Letos slibují organizátoři zábavný čarodějný program pro celou rodinu. Návštěvníky tu čekají kouzelníci, tanečníci, sokolníci, věštkyně či výklad z karet. Program začíná vždy v 9:00. V pátek potrvá do 18:00, v sobotu se protáhne až do 19:00 a v neděli skončí už v 17:00. Více čtěte zde.

Slavnost koní na Kuksu

Slavnost koní, historie a řemesel se uskuteční v sobotu od 12:00 do 19:00 na Kuksu. Událost bude zahájena v pátek koncertem skupiny Kamelot. V sobotu vás čekají barokní ukázky starokladrubských koní, vystoupení koní s tanečnicí a spousta dalších zajímavostí. Další informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Četnická pátrací stanice na hradě Litice

V sobotu od 10:00 do 19:00 a v neděli od 9:00 do 16:00 vás na hradě Litice čekají ukázky četnictva, policie a armády. Více najdete zde.

Den dřeva v Hlinsku

V památkové rezervaci Betlém Hlinsko bude v sobotu probíhat Den dřeva s dobovým jarmarkem s více než 40 řemeslníky. Čekají vás tedy ukázky dobových řemesel. Součástí programu bude i vyřezávání soch motorovou pilou od 10:30 a od 15:00, řezbářský workshop či jízdy v koňském zápřahu po celý den. Vše o programu zde.

Karlovarský kraj

Svatoanenská pouť na Božím daru

V sobotu od 10:00 do 18:00 se v Božím Daru uskuteční pouť s pestrým programem pro všechny věkové skupiny turistů. V parku navštívíte jarmark, na radnici bude instalována výstava miniatur Martiny Fritscherové a na autobusové zastávce se budou promítat filmy. Více o programu zde.

Historický jarmark na hradě Seeberg

O víkendu ožije hrad Seeberg historickým jarmarkem se šermíři, dobovou hudbou, tanci a divadlem. Účastníky čekají ukázky tradičních českých řemesel. Šermíři vystoupí v sobotu v 10:00, 12:30 a poté ještě v 15:00. Nedělní odpoledne bude patřit dětskému soutěžení i pohádkám. Ke zhlédnutí tady navíc ve stáncích budou třeba ručně vyráběné svíčky nebo dřevěné hračky. Více o akci čtěte zde.

Liberecký kraj

Šermíři na Bezdězu

V sobotu se promění II. nádvoří hradu Bezděz v šermířský „ring“, a to od 11:00, 12:30, 14:00 a 15:30. Šermíři a jejich historické scénky vám oživí prohlídku tohoto nádherného hradu. Informace o cenách vstupného najdete zde.

Sklářská slavnost na Jizerce

V sobotu můžete od 10:00 do 17:00 na Jizerce navštívit Anenskou sklářskou slavnost, jejíž součástí budou folklórní vystoupení, sklářské ukázky, loutkové divadlo, dřevorubecké soutěže či lyžařská štafeta. Děti navíc čeká překvapení. Z Kořenova bude zajištěna kyvadlová doprava. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Anenská pouť ve Starém Městě

Od pátku do neděle se ve Starém Městě pod Sněžníkem uskuteční tradiční Anenská pouť. Součástí sobotního programu, který proběhne od 9:00 do 18:00, bude jarmark, ukázky řemesel a historický kolotoč. Pro pobavení bude hrát dobová hudba, cimbál a flašinetář. Celý program si můžete prohlédnout zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravské vodní osvěžení

Zoo Ostrava je na letní horka skvěle připravená. Návštěvníci, zejména ti nejmenší, se tady mohou osvěžit ve Vodním světě plném fontánek. Tento interaktivní zábavní koutek má za cíl nejen svlažení turistů, ale také poučení o koloběhu vody v přírodě. Všechny informace najdete zde.

Dobývání hradu Hukvaldy

V sobotu se uskuteční na hradě Hukvaldy akce spojená s dobýváním tohoto hradu. Přijďte se podívat, jak se povede ubránit či dobýt hrad, a to v 11:00, 14:00 nebo v 16:30. Více informací hledejte zde.

Medvědí past na Sovinci

Po celý víkend budou na hradě Sovinci probíhat sokolnické a lesnické slavnosti. Součástí programu budou ukázky sokolnictví, kejklíři, žonglování či loupežnické příběhy. Hrad bude po oba dny otevřen od 9:15 do 18:15 hodin. Kompletní program akce ke zhlédnutí zde.

Plzeňský kraj

Oživené prohlídky Plzně

V neděli od 15:00 si užijete speciální prohlídku historického srdce Plzně. Začíná na náměstí před katedrálou svatého Bartoloměje. Děti se mohou těšit na kočího Matěje s vozem taženým koňmi Láďou a Mikešem. Organizátoři doporučují předchozí rezervaci vstupenek. Veškeré informace najdete zde.

Ústecký kraj

Prázdninové odpoledne v Rumburku

Divadelní představení zpestří sobotní odpoledne na nádvoří Loretánské kaple v Rumburku. Tuto sobotu se mohou děti od 15:00 těšit například na Ořechovou pohádku. Vstupné je dobrovolné. Více hledejte zde.

Vysočina

Prázdniny v Telči

Tradiční festival Prázdniny v Telči potrvá od tohoto pátku až do 11. srpna a jeho součástí budou koncerty na nádvoří zámku a divadelní představení. Divadlo pro děti začíná každý den v 14:30 a koncerty na zámku startují v 19:30. Festival bude zahájen pátečním vystoupením zpěvačky Radůza. Podrobný program festivalu si prohlédněte zde.

Zlínský kraj

K svátku Aničkám popřeje i Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum uvítá v neděli od 9:00 do 19:00 tradiční anenskou pouť. Součástí programu budou kejklíři, jarmark, akrobatická vystoupení či loutkové představení v 11:30 a v 13:15. Dospělí účastníci se mohou těšit na živou hudbu. Více informací najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám